Tavaly háromból egy EU-s állampolgárt hackertámadás ért

Tavaly háromból egy EU-s állampolgárt hackertámadás ért
Miközben személyes célokra használja az internetet, háromból egy uniós állampolgár ütközik biztonsággal kapcsolatos problémákba - derül ki az Eurostat adataiból.

A statisztika szerint tavaly a legtöbb online támadás Dániában, Franciaországban és Svédországban történt, a legkevesebb Litvániában, Lengyelországban és Lettországban.

Az európaiak mintegy 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy adathalászati (phishing) kísérlet áldozata volt az elmúlt év során. Ugyanakkor háromból egy európai jelentet be biztonsággal kapcsolatos incidenseket, amikor szabadidejében internetezik.

Tavaly az EU-s állampolgárok 25 százaléka jelentette be, hogy csaló üzeneteket kapott. A második leggyakoribb online átverés (12 százalék) az úgynevezett pharming volt, amikor a felhasználót hamis weboldalakra irányítják át, amelyek személyes adatokat kérnek.

2019-ben online támadásokról legnagyobb arányban (50 százalékát) Dániában számoltak be, 46 százalékot Franciaországban, 45 százalékot Svédországban, 42 százalékot Máltán és Hollandiában, 41 százalékot Finnországban, és 40 százalékot Németországban jelentettek.

A legkevesebb online támadást Litvánia (7 százalék), Lengyelország (9 százalék), Lettország (10 százalék), Bulgária (13 százalék) és Görögország (13 százalék) regisztrálta.