Szüksége van politikusaink támogatására a magyar oktatásnak

Kitüntették Török Ferencz és Mihály Béla tanfelügyelőt

Oklevelet vehettek át a nyugdíjba vonuló tanfelügyelők FOTÓ: JANCSIK GERGŐ
Magyar iskolaigazgatók és tagozatvezetők vettek részt Tordaszentlászlón a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség magyar szakemberei által szervezett szokásos találkozón szerda délelőtt. Oklevelet nyújtottak át Török Ferenc volt főtanfelügyelő-helyettesnek és földrajz szakos tanfelügyelőnek, illetve Mihály Béla testnevelés és sport szakos tanfelügyelőnek nyugdíjba vonulásuk alkalmával, és ismertették a gyereklétszámra, osztályokra vonatkozó számadatokat is. A jelen levő politikusok felszólalásaikban az RMDSZ és az oktatási intézmények közötti kapcsolat pozitívumait emelték ki. Markó Bálint, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatért felelős rektorhelyettese elmondta: az egyetem és az iskolák egymást tudják segíteni a hallgatók mentorálásában, illetve a jövőben újraindítandó kettős szakok kapcsán is elmondhatják, hogy milyen párosítást tartanak létjogosultnak. Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke a programjaikról számolt be.

A magyar iskolaigazgatóknak és tagozatvezetőknek mutatták be a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen dolgozó magyar szakemberek által elkészített, a megyei magyar nyelvű oktatásra vonatkozó jelentést. Ebből megtudtuk: a 2024/2025-ös tanévben 370 magyar gyermeket írattak állami vagy egyházi bölcsődébe. Az óvodások összlétszáma 2355. Elemi tagozaton 2953, 5–8. osztályban 2209, líceumban 1828, szakiskolában 299 gyermek tanul, posztliceális képzésben 41 fiatal részesül. Ez azt jelenti, hogy a megyében 10 055-en vesznek részt a magyar nyelvű oktatásban. 

Veszélyeztetett óvodai csoportok is vannak Kolozs megyében, például Egeres-gyártelepen (6 gyerek), Jegenyén (4 gyerek), Detrehemtelepen (7 gyerek), Magyarlétán (5 gyerek), Ördöngösfüzesen, Ma­gyar­szováton és Szásznyíresen (egyenként 8 gyerek), illetve Magyarvistán (9 gyerek). Ami az előkészítő osztályokat illeti Kolozs megyében, a 2024–2025-ös tanévben 35,84 osztály működik, ebből harminc önálló, 5,84 pedig összevont osztályként. Veszélyeztetett elemi osztályok működnek még ebben a tanévben Magyarlétán (5 tanuló), Bágyonban, Szásznyíresen, Detrehemtelepen (egyenként 6 tanuló), Buzában (18 tanuló két összevont osztályban), Mákófalván (9 tanuló). A kilencedik osztályok beteltek a beiskolázási tervnek megfelelően. 

Ami a Kolozs megyei magyar nyolcadik osztályt végzett tanulók vizsgaeredményeit illeti, 88,45%-uk ment át román nyelvből, 93,4%-uk magyar nyelvből és 88,8%-uk matematikából. Az idei érettségin a magyar tannyelvű líceumok, illetve a magyar tagozatok 57,89–100% közötti sikerarányt értek el. 

Az oktatási szakemberek találkozóján Asztalos István, Tordaszentlászló község polgármestere két nyertes pályázatról számolt be. Az 1,847 millió lej értékű pályázatból származó összeget az oktatási infrastruktúra fejlesztésére – új bútorzat, korszerű oktatási segédanyagok megvásárlására – fordították, a másik, 1,218 millió lejes pályázati támogatást pedig az iskolaépület energetikai hatékonyságának növelésére költötték. A helyi tanács több éve támogatja az elemi tagozaton a délutáni oktatást, májustól pedig 344 óvodás és iskolás kap meleg ebédet. 

– Megszűnt az a gyakorlat, miszerint a szülők a gyerekeiket kolozsvári iskolákba íratják. Sőt fiatal családok költöznek a faluba, és gyerekeik a tordaszentlászlói iskolába járnak, mert a szülők rájöttek, hogy a helyi oktatás minősége is jó – közölte Konecsny Ádám tordaszentlászlói iskolaigazgató. 

Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes, Péter Mónika Mária magyar szakos tanfelügyelő és Szabó Gábor, a magyar elemi tagozatért felelős tanfelügyelő oklevéllel jutalmazta Török Ferencz volt főtanfelügyelő-helyettest, illetve volt földrajz szakos tanfelügyelőt – aki ezentúl a bánffyhunyadi református óvoda igazgatója lesz – illetve Mihály Béla testnevelő tanárt, akik szeptember 1-jétől nyugdíjba vonultak. Helyükre nem került magyar nemzetiségű szakember. 

– Török Ferencz 1997 augusztusában vállalt főtanfelügyelő-helyettesi tisztséget, amikor a megyei tanfelügyelőségen „forró volt a hangulat”, ha a magyar iskolák ügye került terítékre. Török Ferenc emberi kapcsolatokat alakított ki a tanfelügyelőségen, egyensúlyt és nyugalmat teremtett. Higgadtan és megfontoltan az apró lépések politikáját választotta, és eredményei közé tartozott a vidéki magyar tannyelvű oktatás újraindítása Magyarfrátán, Mócson, Melegföldváron, Válaszúton, Kercseden, illetve Kolozsváron a hetes és a tizenhármas számú általános iskolában. Támogatta az alternatív pedagógiák magyar tagozatát, előmozdította a Kolozs megyei minőségi magyar oktatást. Mindig is szívén viselte a magyar oktatás sorsát: naprakész kimutatásai voltak a Kolozs megyei tanulók vizsgaeredményeiről, 27 éven át vállalta és bírta a tanfelügyelőségen folyó munkát az állandó változások közepette – ismertette Török Ferencz pályáját Szabó Gábor tanfelügyelő. 

– Mihály Béla testnevelő tanár 43 éven át folytatott oktató-nevelői és oktatásszervezői munkát. Az egyetem elvégzése után a zilahi iskolai sportklub edzőtanáraként dolgozott 1981–1990 között. Diákjai országos szinten dobogós helyezést értek el. 1990–2000 között a kolozsvári Terapia Szakiskola, 2000–2007-ig az Apáczai-líceum, majd 2019-ig a Báthory-líceum tornatanára volt. 1996-tól a megyei tanfelügyelőség módszertanos oktatója, 2022–2024-között pedig a testnevelés és sport szakos tanfelügyelő volt: irányította a testnevelő tanárok tevékenységét, megyei és országos bajnokságokat szervezett. Mindvégig pontos és igényes munkavégzés jellemezte – tudtuk meg Péter Mónika Mária tanfelügyelő laudációjából. 

– A magyar oktatás megtartásához az oktatási szakemberek és az érdekvédelmi szervezet együttműködésére volt szükség. Az együttműködés eddig is jó volt, és ezután is jó lesz. Sajnos, a tanulók túlterheltségének ügyét az RMDSZ nem tudja egyedül megoldani – vélekedett Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő. 

A tordaszentlászlói iskolások léptek fel a szakmai tanácskozás előtt FOTÓ: JANCSIK GERGŐ

A közelmúlt egyik vívmánya, hogy megteremtették a törvényes lehetőséget arra, hogy az egyházi tulajdonban álló iskolaépületeket az illetékes önkormányzat felújíthassa. Reméli, hogy egyre több önkormányzat tudja támogatni ezeknek az épületeknek a felújítását, és egyre több magyar iskola tud megfelelő körülmények között működni. Fontos, hogy állandó kapcsolat és párbeszéd legyen az önkormányzatok és az RMDSZ között – fogalmazott Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. 

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke az iskolai gyermekbarát légkör fontosságát hangsúlyozta, ami a pedagógusoktól is függ, majd jó eredményeket és szeretetet kívánt. 

– Olyan intézményt képviselek, amely partnerként tud önökkel együttműködni. Gondolkodjunk együtt, amikor oktatásfejlesztésről, projektekről van szó. A különböző megyékben több együttműködési projektet folytattunk a tanfelügyelőségekkel, próbáltunk segíteni a közoktatáson például képzésekkel. De a közoktatás is segíthet a felsőoktatásnak úgy, hogy csatlakoznak a tanárképzéshez, hallgatóinkat mentorálják. Az egyetemen most a kettős szakok újraindításán dolgozunk, de várjuk a visszajelzéseket a pedagógusoktól, tanfelügyelőktől, hogy milyen kettős szakokra lenne szükség – mutatott rá Markó Bálint, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatért felelős rektorhelyettese. 

– Nem mindegy, hogy a pedagógus hogyan fordul a gyermekekhez. Próbálják meg a nemzeti értékeket, nagyjainkat, büszkeségeinket hangsúlyozni az órákon, mert ezekre biztos évek múlva is emlékezni fognak a gyerekek. Neveljenek egészséges lelkű gyermeket. A gyerekek vágyjanak pedagógusnak lenni, lássanak jó példát a tanároktól – hangsúlyozta Simon Előd magyar konzul.

Az Iskola Alapítvány 2019-ben kezdte el szórványtelepüléseken az elemisták délutáni oktatásának lebonyolítását és finanszírozását. Most országos szinten 64 iskolában közel 3000 gyerek vesz részt ezen a foglalkozáson. Kolozs megyében nyolc iskolában – Bánffyhunyadon, Désen, Kalotaszentkirályon, Mérában, Szászfenesen, Tordán, Györgyfalván és Buzában – zajlik délutáni oktatás és meleg ebédet biztosítanak. Szerencsére Kolozs megyében nem kell fizetni az osztálytermek használatáért – összegzett Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke. – Sajnos, olyan eset is előfordult Kolozs megyében, hogy a vidéki település nem talált olyan pedagógust, aki vállalta volna a délutáni oktatás felügyeletét. Jó lenne nem az utolsó pillanatban megtudni, hogy pedagógushiány miatt meghiúsulhat a délutáni oktatás. Arra is volt példa, hogy egy Kolozs megyei vidéki iskola tanulóinak fizettük a meleg ebédet, ám az iskola bekerült az országos melegebéd-programba, így többszörösen is megoldódott az étkeztetés kérdése – magyarázta 

Oltean Csongortól, a StartUp Hub központ vezetőjétől megtudtuk: bár a szervezet Székelyföldön tevékenykedik, kolozsvári kompetenciamérő központ nyitását tervezik, ahova várják a felmérő szakembereket. A szervezet munkatársa, Béres Norbert pedig arról számolt be, hogy többféle pályázati lehetőség van rövid távú külföldi mobilitásra Erasmus-program részeként. 

A tanácskozáson természetesen szót kaptak az iskolaigazgatók is. Többek között Vörös Alpár, az Apáczai-líceum igazgatója felhívta a figyelmet, hogy hamarosan megalakul a romániai tanintézmény-vezetők országos tanácsa. Elmondta azt is, hogy az iskolások vetélkedőjét, a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáját (a TUDEK-et) ezentúl csak Erdélyben szervezik, azaz nem lesz nemzetközi szakasza, mert a magyarországi partner nem folytatja az együttműködést.