RMDSZ: kisebbségi szempontból van előrelépés az új oktatási reformcsomagban, de módosítani kell még néhány rendelkezést

RMDSZ: kisebbségi szempontból van előrelépés az új oktatási reformcsomagban, de módosítani kell még néhány rendelkezést
A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) több javaslatát is beépítették a szakmai előkészítő munka során az új közoktatási és felsőoktatási kerettörvény tervezetébe, amelyet hétfőn ismertetett a bukaresti oktatási minisztérium, de a szövetség újabb rendelkezések módosításával akar további előrelépést elérni kisebbségi oktatás terén.

Az RMDSZ hétfőn kiadott közleménye a szövetség már elfogadott javaslatai közül kiemelte, hogy a minisztériumnak egy külön országos program beindításával kell majd segítenie a kisebbségi diákokat, hogy elsajátítsák a román nyelvet.

"Ez egy országos program lesz, amely magába foglalja korszerű kisegítő és digitális anyagok elkészítését, valamint román nyelvű táborok, cserediák-programok megszervezését egyaránt" - idézte a közlemény Szabó Ödön frakcióvezető-helyettest, a bukaresti képvielelőház oktatási szakbizottságának alelnökét.

A politikus szerint a törvény alkotói belátták, hogy az anyanyelvi oktatási rendszer több költséggel jár, ezért a hatékony működéséhez többletforrásra van szükség.

"A tervezet előírja, hogy ott, ahol a diáklétszám 300 fő alatt van, kötelező lesz biztosítani a működéshez szükséges teljes forrást. Ez azt jelenti, hogy a szórvány, illetve a vidéki kisiskolákat biztonságba helyeztük" - mutatott rá a képviselő. A többletfeladatot elvégző óvónők esetében is a román nyelv oktatását a tanítókhoz hasonlóan külön óraként fogja fizetni a minisztérium a kisebbségi tanintézmények esetében.

Az RMDSZ által kidolgozott javaslatok között egy iskolai prémiumalap létrehozása is szerepelt, amellyel azokat a pedagógusokat lehet motiválni, akik társaikhoz képest több feladatot vállalnak az intézményben. Ez az alap az intézményi bérköltség két százalékát teszi ki. Emellett az új törvénytervezet értelmében az iskolák, intézmények közötti együttműködés támogatására konzorciumi partnerségek jöhetnek létre, amelyek a normatív finanszírozás 25 százalékos emelkedését eredményezhetik azok számára, akik ezt az együttműködést szerződésben vállalják.

Szintén előrelépés, hogy törvényi szintre emelik azt az előírást, mely szerint a diákok azon a nyelven felvételizhetnek az egyetemre, amilyen nyelven tanultak a középiskolában, ez alól csak a nemzetbiztonsági szakok képeznek kivételt.

Az oktatási reformcsomag törvénytervezeteit tíznapos közvitára bocsátotta hétfőn az oktatási minisztérium.

"A közvitát követően a parlamenti szavazásig még néhány pontban módosítani kell a tervezetet ahhoz, hogy bátran elmondhassuk: előrelépés történt kisebbségi szempontból az oktatási törvényben" - idézte az RMDSZ oktatási szakpolitikusát a szövetség közleménye.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A Tanulók Országos Tanácsa (CNE) arra kéri a szenátus tanügyi bizottságát, hogy a közoktatási törvény tervezetének felsőházi megvitatásakor törölje a jogszabályjavaslatból a diákok kizárására vonatkozó előírást. Állásfoglalásában a diákszervezet riasztónak nevezte a képviselőház tanügyi bizottságában elfogadott módosító indítványt, amely szerint a gyerekek súlyos fegyelmi vétség esetén kizárhatók az iskolából. Emlékeztettek arra, hogy ezt az előírást eredetileg az oktatási minisztérium sem támogatta.
Közhír