Szociális konyha Lábnyikban, Moldvában: segítség a rászorulóknak

A Lábnyikban működő szociális kantin idén januárban kezdte meg működését, és az azóta eltelt idő visszaigazolta, hogy nagy szüskég volt erre a szolgáltatásra.

SZENTES STEFÁNIA

A kantin napi meleg ételet biztosít 80 idős ember számára Párincsa községben. Andrieș Raluca-Alexandrát, a kantin vezetőjét kérdeztem a szolgáltatásról és annak fontosságáról. 

– Mikor alakult meg a szociális kantin?

– Tavaly októberben megnyertünk a román állam által meghirdetett pályázatot, amin keresztül 80 idős ember kaphat minden nap meleg ételt Parincsa községből. Azonnal elkezdtük az engedélyek beszerzését, ami egy nagyon nehéz folyamat volt, de végül sikerült, így január 3-án elindult a szociális konyha.

– Mi volt az alapító célja a kantinnal? 

– Az alapító célja az volt, hogy biztosítsunk egy helyet, ahol a rászorult idősek rendszeresen meleg ételt kaphassanak, valamint emellett közösségi támogatást és társas kapcsolatokat építhessenek ki. Úgy tűnik, ez utóbbi célunk is megvalósult, sikerült kapcsolatokat kiépíteni, ugyanakkor lett egy nagyon hosszú várólistánk, ainek nagyon örvendünk, mert azt jelenti, hogy jól végezzük a munkánkat. Ide még az is hozzátartozik illetve említést érdemel, hogy az étkezde létrehozásával több munkahelyet is sikerült tereteni a helyi közösség számára, hiszen alkalmaztunk szakácsot, konyhai kisegítóket, takarítónőt és sofőrt, akik mind hozzájárulnak  kantin zavartalan működéséhez. 

– Kik vehetik igénybe a kantin szolgáltatásait? 

– A kantin szolgáltatásait elsősorban azok vehetik igénybe, akik betöltötték a nyugdíjkort, továbbá az alacsony jövedelmű idősek.

– Milyen feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik szeretnék igénybe venni a kantin szolgáltatásait? 

– Próbáltuk minél egyszerűbbé tenni a folyamatot, így szükséges: egy személy igazolvány másolata, nyugdíj szelvény másolat, és mozgásképtelenség esetén egy orvosi igazolásra is szükség van.

– Miből finanszírozzák a kantin működését?

– A kantint nagyrészt a román állam finanszírozza, de a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) is hozzájárul a működtetéshez saját erőforrásokkal.

– Hogyan és hol működik a kantin nap mint nap? 

– Az étkezde hétfőtől péntekig nyitva van, reggel 6-kor kezdődnek az előkészületek, főzés, majd 11 órától kezdjük el kiosztani az ebédet. Volt már egy külön épületünk, amit sikerült átalakítani étkezdének és megfeleltetni a számos törvényes feltételnek ahhoz, hogy sikerüljön engedélyeztetni is. 

– Milyen módon sikerült megszervezni az étkeztetést és az étel kiosztását?

– Azoknak az időseknek akik mozgásképtelenek, hazaszállítjuk, a többiek a kantinnál étkeznek. Az étel kiosztása szigorú higiéniai szabályok betartása mellett történik. 

– Milyen jövőbeli terveik vannak a szolgáltatás esetleges fejlesztésére? 

– A fő célunk mindig az volt, hogy minél több embernek segítsünk és továbbá is ez a célunk. Ennek függvényében gondolkozunk fejlesztésekben. Nagyon szép terveink vannak, de ezekről egyelőre nem tudok nyilatkozni. 

Borítókép: illusztráció