Színházi világnap – a közösség kerül a középpontba a KÁMSZ-ban

kulisszalátogatás
Idén sem marad el a kulisszalátogatás FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN
A Kolozsvári Állami Magyar Színház (KÁMSZ) színházi világnapi ünnepségének középpontjában idén a közösség áll. Az ünnepi programokkal a kolozsvári színház szeretné hangsúlyozni, hogy nem csupán művészeti intézmény, hanem közösségi találkozóhely is, ahol az emberek megoszthatják érzéseiket, gondolataikat, és együtt meríthetnek erőt a művészet által. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a közösség egymás segítésére is törekedjen, így idén adománygyűjtést is szerveznek.

Március 27-én, szerdán változatos színházi programokkal várja közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Színház. 14 órakor kulisszalátogatás indul. A vezetett sétán a résztvevők betekintést nyerhetnek a színház működésének izgalmas kulisszatitkaiba. A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes jelentkezés szükséges az eva.marton@huntheater.ro e-mail címen vagy a 0755145203-as telefonszámon. A látogatás a színház földszinti előcsarnokából indul Kántor Melinda vezetésével. Jelentkezési határidő: március 25., hétfő. 

Könyvek másodkézből, első olvasásra címmel jótékonysági adománygyűjtést szerveznek a Kéz a Kézben Jótékonysági Könyvlicit csoporttal 16 órakor. Az eseményen bárki kedvére válogathat a mások által hozott könyvekből, és akkora összeget hagyhat a kihelyezett adománygyűjtő dobozban, amelyet örömmel adna értük. A befolyt összeg Kaszta Zalán Dominik gyógykezelésére ajánlják fel. Az ugyanekkor kezdődő plakátbörzén az érdeklődők a társulat színészei által aláírt előadásplakátokból válogathatnak, hogy otthonukban is velük legyen a színház. 

A Mutasd meg, hogy a közösség része vagy! programon részvevők kedvükre pózolhatnak a KÁMSZ kuckóban, ahol izgalmas parókákat, jelmezeket, kalapokat próbálhatnak fel. Ha fotót is készítenek magukról, és azt feltöltik az Instagramra, páros belépőt nyerhetnek a Stuart Mária című előadás április 6-ai bemutatójára. Ehhez nem kell mást tenni, mint feltölteni a képeket, megjelölni rajtuk a kolozsvári színházat, használni a #huntheater és a #huntheatersociety hashtageket és várni a sorsolást, amely március 28-án zajlik.

Mindezek mellett a már délután 4 órától nyitva tartó büfében az érdeklődők több társasjátékot is kipróbálhatnak az emeleti előcsarnokban.

Este 7 órakor Móricz Zsigmond nyomán a Rokonok című előadást játssza a társulat Bocsárdi László rendezésében. Bács Miklós a polgármester/polgármester titkára szerepek megformálásáért a Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjára esélyes. Az előadást követően közönségtalálkozó lesz a színház emeleti előcsarnokában. Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a huntheater.biletmaster.ro weboldalon.