Változatos programokkal várja közönségét a színházi világnapon a kolozsvári társulat

Változatos programokkal várja közönségét a színházi világnapon a kolozsvári társulat
Az elmúlt két év járványügyi korlátozásai arra kényszerítették a társulatokat, hogy online térben szervezzék meg eseményeiket a színházi világnap kapcsán, idén viszont újra fizikai térben ünnepelhetjük a színházat mint közösségi teret. Ehhez kapcsolódva vasárnap, március 27-én változatos programokkal várja közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Színház – olvasható az intézmény közleményében.

Mint írják, az ünnepnap délelőtt 11 órától rendhagyó színházi nevelési programmal indul: az ESziK vagy isszák? a színházi világnap üzenetéhez, egy színházi plakátkiállításhoz és a résztvevők színházi emlékeihez, élményeihez kapcsolódik. Ismerkedés, játék, alkotás és beszélgetés elvárások nélkül, avagy színházi világnap az itt és mostban – olvasható a program leírásában. A Kocsis Tünde által vezetett programon való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezés szükséges március 25-i, pénteki határidővel a tunde.kocsis@huntheater.ro e-mail címen.

A nap folytatásaként 13 órától kulisszalátogatásokon vehetnek részt az érdeklődők, a társulat színészei – Csutak Réka és Laczkó Vass Róbert – által vezetett sétákon a résztvevők betekintést nyerhetnek a színház működésének izgalmas kulisszatitkaiba. A programon való részvétel szintén ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az eva.marton@huntheater.ro e-mail címen lehet március 25-ig. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a látogatás a színház földszinti előcsarnokából indul előre megjelölt időpontokban.

A továbbiakban este hat órától kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket: a PO8ZTER – Erdélyi magyar színházi plakátkiállítás 8 színházi grafikus, 8 stílus, 8 látásmód első találkozása több mint 8 színház plakátjai által – írják. Alkotók: Benedek Levente, Burus Botond, Ercsei Zsolt, Hodgyai István, Kiss Emőke, László Hajnalka, Németh László és Wanek Ferenc. A kiállítást Visky András, a színház művészeti aligazgatója nyitja meg az emeleti előcsarnokban.

A színházi világnapot az intézmény nagyszínpadán Eugène Ionesco Macbett című drámája zárja Silviu Purcărete rendezésében. „Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szított ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba. A ionescói Macbett ugyanakkor az összeesküvés abszurdja is. Meglepő elevenséggel szólítja meg a mai nézőt” – idézi a közlemény a darab kapcsán Visky Andrást. Az előadást idén a Román Színházi Szövetség (UNITER) a 2021-es év legjobb előadásának díjára jelölte. A Macbett című előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában hétköznapokon 10 és 14 óra között, valamint a www.biletmaster.ro weboldalon.

(Borítókép: Jelenet a színházi világnapon is megtekinthető Macbett című előadásból. Fotó Biró István)