Újdonságokkal teli színházi világnap a Kolozsvári Román Színházban

Újdonságokkal teli színházi világnap a Kolozsvári Román Színházban
Immár hatvan éve annak, hogy március 27-én tartjuk a színház világnapját, az ünnephez kapcsolódva pedig a Kolozsvári Román Színház is különleges programokkal és újdonságokkal várja közönségét – olvasható az intézmény közleményében.

Mint írják, a színházi világnap célja, hogy népszerűsítse a színházat, felhívja az emberek figyelmét e művészeti ágazat értékeire és megossza mindenkivel a színház örömét. Ebből az alkalomból a román színház olyan eseményekkel várja az érdeklődőket, amelyek révén „a színház és a közönség újra egymásra találhat, újra felfedezheti egymást”.

Vasárnappal bezárólag tekinthető meg az Utazás a Román Színház világában – emberekkel, a színházról, szeretettel (Călătorie prin lumea Teatrului Național – cu oameni, despre teatru, cu dragoste) nevet viselő kültéri fényképkiállítás a Deák Ferenc / Eroilor utca elején (a Memorandisták emlékműve mellett). Az Erdélyi Történeti Múzeummal partnerségben szervezett tárlaton a kolozsváriak – kicsik és nagyok egyaránt – kevésbé közismert, ám jelentős részleteket, információkat ismerhetnek meg a román színház épületéről, legendássá vált előadásairól, valamint olyan neves személyiségekről, akik kiemelt szerepet töltöttek be a romániai színháztörténetben. A közlemény kiemeli, a tárlat a Kolozsvári Román Színház jelenét is ünnepli, valamint azokat az embereket – a színpadon és a színfalak mögött egyaránt –, akik mindent megtettek és megtesznek azért, hogy a színház varázsát életben tartsák.

Vasárnapig látogatható a román színház kültéri fényképkiállítása. Fotó: Rohonyi D. Iván

Mint írják, a világnap fő eseménye a kolozsvári Create.Act.Enjoy egyesülettel közösen indított hosszabb távú projekt kezdetét is jelenti a társulatnál: március 27-én, vasárnap este hét órától a színház nagytermében N. V. Gogol Kártyások (Cartoforii) című darabját láthatja a közönség Ionuț Caras rendezésében, az intézmény történetében először pedig az előadást a hallássérült nézők számára Iulia Savoș pszichológus, pszichoterapeuta, jelnyelvi tolmács valós időben „fordítja”. A közleményben kiemelik: a Kártyásokat a színházi világnapon a hallássérültek ingyenesen tekinthetik meg, a két intézmény partnersége révén pedig a Kolozsvári Román Színház a továbbiakban rendszeresen műsorra tűz majd fogyatékkal élők különböző csoportjai számára is zavartalanul hozzáférhető előadásokat. A vasárnap esti produkcióhoz egyébként angol feliratot is biztosítanak a nézőknek, az előadást követően pedig a közönségnek lehetősége lesz találkozni, beszélgetni az alkotókkal.

Az idei színházi világnap további újdonságaként 27-én este elindul a Kolozsvári Román Színház online videóplatformja is, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a közönség, a színház szerelmesei bárhonnan hozzáférjenek a társulat legkedveltebb előadásainak román és angol felirattal egyaránt ellátott felvételeihez. A platformhoz a www.teatrulnationalcluj.ro weboldalon keresztül lehet majd hozzáférni, ahol a színházi világnappal kapcsolatos további információk, valamint az intézmény ukrajnai menekülteket támogató kezdeményezésének részletei is böngészhetők.

(Borítókép: Jelenet a vasárnap jelnyelvi tolmácsolással látható Kártyások című előadásból. Fotó: Nicu Cherciu)