Online ünnepli a színházi világnapot a kolozsvári színház

Online ünnepli a színházi világnapot a kolozsvári színház
Mivel a vírushelyzet okozta korlátozások miatt még mindig nincs lehetőség a színház termeiben való találkozásra, ezért a Kolozsvári Állami Magyar Színház online ünnepli a 2021-es nemzetközi színházi világnapot.

Ebből az alkalomból szombaton, március 27-én a színház két korábbi előadása online látható: 17 órától Mihai Măniuţiu 2003-as rendezése, a Doktor Faustus tragikus históriája, majd 20 órától Mihail Bulgakov drámája, a Képmutatók cselszövése tekinthető meg, amelyet Tompa Gábor 1995-ben állított színpadra.

Az előadásokkal a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett Csíky Andrást, a kolozsvári színház örökös tagját is köszönti a társulat, aki mindkét előadásban főszerepet alakít: Doktor Faustus tragikus históriájában Doktor Faustusként, míg a Képmutatók cselszövésében Molière szerepében látható.

Az előadások a színház Facebook oldalára – www.facebook.com/Teatrul.Maghiar.de.Stat.Cluj – kerülnek fel az említett időpontokban, és március 29-én, hétfőn 12 óráig érhetők el.

A Képmutatók cselszövése című előadás 1996-ban a I. L. Caragiale Nemzeti Színházi Fesztiválon a legjobb rendezés (Tompa Gábor) és a legjobb díszlet díját (Dobre-Kóthay Judit) kapta, míg a debreceni Országos Színházi Találkozón szintén a legjobb rendezőnek járó díjban részesítették, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést pedig Bíró Józsefnek ítélték oda.

A Doktor Faustus tragikus históriája című előadás elnyerte a 2003-as év legjobb rendezéséért (Mihai Măniuțiu) és a legjobb férfi főszereplőnek (Bogdán Zsolt) járó UNITER-díjat. Az előadásnak a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján a legjobb előadásért járó nagydíjat ítélték oda, emellett Kézdi Imola alakítás-díjban, Bogdán Zsolt alakítási különdíjban és Cristian Rusu a legjobb díszletért járó különdíjban részesült a fesztiválon.

varosnapokHirdetés

(Borítókép: Jelenet a Doktor Faustus tragikus históriája című előadásból – Kézdi Imola és Csíky András, háttérben: Hatházi András. Fotó: Makara Lehel)