Színházi világnap Kolozsváron kulisszatitkokkal és jótékonysággal

Kántor Melinda
Ezúttal is nagy érdeklődés övezte a kulisszalátogatást FOTÓ: TOMPA RÉKA
Kulisszalátogatással, plakátbörzével, jótékonysági adománygyűjtéssel és fotósarokkal, este pedig a Rokonok előadással és közönségtalálkozóval várta a Kolozsvári Állami Magyar Színház a színházi világnapon a közönségét.

A kulisszalátogatást ezúttal Kántor Melinda vezette, aki kérdésünkre elmondta: fontosnak tartja, hogy időnként megnyissák kapuikat a nagyérdemű előtt, hiszen elsősorban értük mennek esténként színpadra, s próbálják átadni lelkük, lényük aprócska darabkáját. 

– Ők az előadásokban a színpadon a színészeket látják jelmezben, kisminkelve, reflektorfényben, de sokan nem is tudnak azokról a segítőkész, alázatos emberekről, akiknek a munkája nélkül a mi munkánk semmit sem érne. A kulisszalátogatás remek alkalom arra, hogy a háttérben zajló munkába is kicsit betekintést nyerjenek. Az is hasznos lehet, hogy lazán, nem formális módon, érdekes történetekkel, kulisszatitkokkal fűszerezett előadást kapnak a legrégebbi hivatásos magyar színtársulatról és a magyar filmgyártás kezdeteiről, neves személyiségeiről, első világsikeréről – fogalmazott a színész, aki szerint a plakátválogatás valóságos vadászattá alakult át, de nagy sikere volt a fotósaroknak is, ahol a látogatók jelmezekben, parókákban, színházi kellékekkel készíthettek fotót. 

Arra is lehetőség volt, hogy a színházi alkalmazottak által felajánlott könyvek közül válogassanak, cserébe adományaikkal a Kaszta Zalán Dominik gyógykezeléséhez járulhattak hozzá. Akik úgy érezték, hogy továbbra is szívesen eltöltenének egy kis időt Thália templomában, a büfében társasjátékozhattak. 

– Úgy érzem, hogy a nyitottság, a kíváncsiság, a megértés és az elfogadás kapcsolja össze a nézőt a színházi emberekkel ezen az ünnepen, s szép lenne, ha ez nem csak ma lenne így – fogalmazott Kántor Melinda.