Tompa

Réka

A szerdai kolozsvári Farkas/Kogălniceanu utcában rendezett krosszverseny után pénteken a Killyéni Péter Emléknap keretében immár 14. alkalommal rendezték meg a jeles edző emlékére rendezett atlétikai versenyt. A magyar középiskolások 2009 óta mérhetik össze sporttudásukat a Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportparkban, a verseny csak a pandémia idején maradt el.
Zoom
Elkezdődött szerda reggel a 29. KMDSZ Diáknapok, a hagyományokhoz híven a csapatok a Főtéren sorakoztak fel, akik a megnyitót és a flashmobot követően Törökvágásra indultak. Idén rekordszámú, 64 csapat jelentkezett a megmérettetésre, ami 2262 résztvevőt, valamint 1100-nál is több szurkoló diákot jelent. Az ötnapos rendezvénysorozat alatt a diáknapos csapatok különböző versenyszámokban mérik össze tudásukat. A megnyitón felszólalt Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Markó Bálint, a BBTE magyar tagozatának vezetője, Tonk Márton, a Sapientia rektora, Pál Hunor, a diáknapok főszervezője és László Petra KMDSZ-elnök. Az esemény felvonulással folytatódott, a diákok Törökvágásra indultak, ahol a résztvevők a csapatok bemutatkozóit nézhetik meg. Az esti bulikon és koncerteken olyan előadók lépnek fel, mint Bruno x Spacc, Filo, Ekhoe, Gyuris, az Intim Torna Illegál vagy a Pogány Induló.
Zoom
Húsvétvasárnap reggel eledelszentelés volt a kolozsvári Szent Mihály-templom előtti téren. Az eseményen sokkal többen vettek részt, mint tavaly.
Zoom
A Kolozsvári Állami Magyar Színház (KÁMSZ) színházi világnapi ünnepsége kulisszalátogatással kezdődött Kántor Melinda vezetésével, majd a jótékonysági adománygyűjtésen bárki kedvére válogathatott a mások által elhozott könyvekből, a plakátbörzén az érdeklődők a társulat színészei által aláírt előadásplakátokból válogathattak. A KÁMSZ-kuckóban a jelenlévők maguk is átélhették a színházi élményt, a felállított szánpadon izgalmas parókákat, jelmezeket, kalapokat próbálhatnak fel.
Zoom
Felvonulás a kolozsvári protestáns teológiától, koszorúzás a Bem-emléktáblánál, ökumenikus istentisztelet a Szent Mihály-templomban, ünnepi műsor a Főtéren és koszorúzás a Biasini-szállónál – az idei eseményen több százan vettek részt.
Zoom

Már majdnem teljes szépségében díszeleg a barokk Mária-oszlop a piarista templom előtti téren: kedden elhelyezték a pillért, rá pedig a Szűz Máriát ábrázoló szobrot. Fotósunknak szerencséje volt, a szobrot ugyanis hamarosan letakarták, hogy ezáltal is védjék mindaddig, amíg nem zárulnak le a munkálatok. Tekintettel arra, hogy a szobor rendkívül rossz állapotban került a restaurátorokhoz, az a döntés született, hogy az oszlopra ennek hiteles másolatát helyezik el, az eredeti pedig vélhetően a múzeum kőtárába kerül.

Zoom
Véget ért a Jazz in the Park fesztivál 11. kiadása. A Falumúzeumban szervezett háromnapos rendezvényre több mint 15 országból érkeztek zenészek, az esemény szombat este teltházas volt.
Zoom
Véget ért a nyolcadik Untold fesztivál.
Zoom
Az Untold második napján a nagy meleg ellenére is rengeteg fesztiválozó érkezett a Sétatérre. Este a nagyszínpadon többek között Delia, az Imagine Dragons és Tujamo lesznek a sztárfellépők.
Zoom
Elkezdődött csütörtök délután az Untold fesztivál nyolcadik kiadása. Az első napon a 16 órai kapunyitásnál már sokan vártak a sorukra, a Sétatérre érkezve akkor még nem volt nagy nyüzsgés, de voltak olyan kis színpadok, amelyeknél már javában buliztak. Ahogy telt az idő, egyre többen érkeztek, a bejáratnál az Untold-kapu alatt csillámporba borított, glitterbe, színesbe öltözött fesztiválozók szelfiztek. A szórakozni vágyók sok lehetőség közül válogathatnak, rengeteg színpad, sátor, chillzóna, különböző tematikus butikok állnak rendelkezésre. Aki gyertyafényes vacsorát szeretne, hajvágást, ruhavásárt vagy új autókat nézegetne, újraélesztést tanulna, esetleg katonákkal, rendőrökkel, pilótákkal beszélgetne, az megannyi program közül válogathat. Azt tapasztaltuk, az Untold 235 ezer négyzetméternyi területét bejárni, mindent megnézni és kipróbálni sok időbe telik, érdemes támpontokat kijelölni, hiszen az ember minden lépését valami újdonság kíséri. Este a nagyszínpadon Ava Max, Bebe Rexha és Steve Aoki is felléptek. A szervezők a fesztivál négy napja alatt több százezer résztvevőre számítanak.
Zoom
A Kolozsvári Napok egyik elmaradhatatlan eseménye az Éjféli falatozás. A Jókai utcában megterített asztal szombat este 8 órától várta a falatozni vágyókat.
Zoom
Ma szervezték meg a Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportparkban az immár 13. Killyéni Péter Emlékversenyt. A jeles edző és tanár emlékének szentelt atlétikai vetélkedőn a kolozsvári magyar tannyelvű iskolák tanulói mérték össze erejüket és és ügyességüket.
Zoom