Stoltenberg: Ukrajnának fegyverekre van szüksége a győzelemhez

Stoltenberg: Ukrajnának fegyverekre  van szüksége a győzelemhez
Vlagyimir Putyin orosz elnök a háború folytatását, és újabb támadásokat tervez, ezért biztosítani kell, hogy Ukrajna hozzájusson a győzelemhez szükséges katonai eszközökhöz – nyomatékosította a NATO főtitkára Brüsszelben.

A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozásán résztvevő Jens Stoltenberg újságíróknak nyilatkozva közölte: felszólította az Ukrajnát támogató országokat, küldjenek több lőszert, fegyvert és katonai felszerelést Kijev számára, és gyorsan szállítsák le a már felajánlott eszközöket. A főtitkár mindazonáltal nyomatékosította: a NATO nem részese a konfliktusnak. A szövetségesek annyit tesznek, hogy támogatást nyújtanak egy megtámadott, önálló, demokratikus európai ország számára. A NATO Ukrajna jogos önvédelmét támogatja – húzta alá.

„Folytatni kell Ukrajna támogatását egyebek mellett logisztikai segítségnyújtás által, valamint muníció, üzemanyag, alkatrészek, lőszerek, harckocsik és modern légvédelmi rendszerek biztosításával” – fogalmazott a főtitkár.

Stoltenberg ugyanakkor megállapította: Ukrajna vadászrepülőgépekkel való ellátása nem a legégetőbb kérdés, de az értekezleten a tagállami szakminiszterek tárgyalnak harci repülőgépek esetleges szállításáról is. Elmondta továbbá, hogy a tagországok védelmi miniszterei várhatóan leszögezik, milyen lépéseket fognak tenni a biztonság szavatolására, a létfontosságú infrastruktúra, többek között a tenger alatti infrastruktúra védelmének növelésére.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője az értekezletre érkezésekor újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a kormányközi pénzügyi alapokkal rendelkező európai békekeret forrásai lehetőséget biztosítanak a tagországok számára lőszerkészletek vásárlására.

„Az európai békekeret forrásai úgy használhatók fel, ahogy azt a tagállamok a legmegfelelőbbnek tartják” – mondta Borrell.

varosnapokHirdetés

(Borítókép: www.nato.int)