Programokban gazdag napok Nagyenyeden és Magyarlapádon

Az aradi vértanúkra emlékező műsort állítottak össze a Bethlen-kollégium diákjai

Programokban gazdag napok Nagyenyeden és Magyarlapádon
Mozgalmas volt a hétvége Nagyenyeden és környékén: a városban október 6-a, az aradi vértanúk emlékezetére és tiszteletére tartott megemlékezés, az idősek világnapja alkalmából megszervezett koncert és szeretetvendégség, Tóparti Fesztivál, Magyarlapádon pedig háromnapos községnap szólította kulturált kikapcsolódásra a lakosságot.

A kollégium diáksága az aradi vértanúkra emlékezett

Az ötletes műsorra a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium udvarán került sor, szervezői Fodor Brigitta és Galambfalvi Angyalka magyar valamint történelem szakos tanárnők voltak.

Az első mozzanat a történelmi tények rövid ismertetése volt, ezt követően az alkalomhoz illő néhány költemény teremtette meg az előadás keretét és hangulatát.

A műsor központi magvát öt tábornok utolsó levelének felolvasása képezte. A diákoknak sikerült kellő átéléssel tolmácsolniuk azokat a gondolatokat és érzéseket, amelyeket Poeltenberg Ernő édesapjához,Leiningen-Westerburg Károly és Vécsey Károly feleségeikhez, Nagysándor József testvéréhez intézett soraikban fogalmaztak meg a kivégzés előtt. Különös hatást ért el az utolsóként felolvasott Damjanich János-levél, amely tulajdonképpen fohász, amelyet feleségéhez írt, de az egész magyar nemzetnek szánt.

Az előadás érdekességét fokozták a levelek felolvasása közötti pár szavas párbeszédek – keret a keretben –, amelyekben egy ács mindannyiszor megválaszolja a kérdést, hogy kinek faragja az adott akasztófát, és a vértanúk nevének említésekor valamennyinek kiemeli az érdemeit.

A műsor további versek elszavalásával ért véget, amelyek kerekké tették annak szerkezetét, azzal az üzenettel: létezik az államhatalomnál is magasabb és igazságosabb hatalom, amelyik kormányozza és összetartja a világot.

A szépkorúaknak Thurzó  Zoltán-koncerttel és szeretetvendégséggel kedveskedtek

Méltó módon köszöntötték szombaton este az idősöket a Bethlen Gábor Kollégiumban. A Fehér megyei RMDSZ, a Nőszervezet és a Dr. Brendus Gyula Egyesület először 2018-ban szervezett hasonló találkozót az idősek világnapja alkalmából.

Lőrincz Helga alpolgármester, az esemény ötletgazdája idén is meleg, szeretetteljes hangon köszöntötte az egybegyűlteket és bejelentette: ezután minden évben köszönteni fogják az 50. házassági évfordulójukat ünneplő magyar házaspárokat, akik Nagyenyeden és a hozzátartozó falvakban laknak. Idén két ilyen családdal, a Varró és a Ladányi családdal sikerült felvenni a kapcsolatot az egyházak segítségével, akiknek emléklappal és virágcsokorral kedveskedtek. 

Az est fénypontja Thurzó Zoltán Magyar Kultúra-díjas zongoraművész Himnusz a magasban című előadása volt. A  koncerten a művész a második rekordjának a történetét „mesélte el” zongorajátéka és a közben levetített film segítségével, amelyben igényes szövegmagyarázatok kísérték a nepáli utat bemutató fotóösszeállítást. Mint ismeretes, a Himnusz a magasban elnevezésű projektje keretében, Thurzó Zoltán a Himalája hegységben, a világ legmagasabb csúcsának, a Mount Everestnek az 5364 méteren található alaptáborában játszott 2022 nyarán. A film segítségével a nézők végigkövethették a viszontagságos utat, amelyet a művésznek meg kellett tenni ahhoz, hogy rekordot dönthessen a világon a legmagasabb helyen bemutatott zongorajáték kategóriában.

Thurzó Zoltán második kimagasló teljesítménye 2022 szeptemberében született meg, amikor otthonában 130 órán át zongorázott megszakítás nélkül, és ezzel megdöntötte a világ leghosszabb zongorakoncertjének Guiness-rekordját.

Thurzó Zoltán játéka előtt és után fellépett a Bethlen-kollégium Chorus Princeps nevű, Szabó Zsombor zenetanár által vezényelt kórusa, amelyik abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a neves művész kísérte zongorán a diákokat, és az előadás után meg is dícsérte őket.

A koncert után a szervezők a kollégium étkezdéjébe hívták meg a résztvevőket, ahol az ízletes töltöttkáposzta elfogyasztása mellett kellemesen elbeszélgethettek és megtapasztalhatták: a társadalom számára továbbra is fontosak, a közösség nem feledkezett meg róluk.

Remek hangulatban telt a Tóparti Fesztivál

A második alkalommal, október 6. és 8. között megszervezett őszi fesztivál igazi családbarát programokkal vonzotta a résztvevőket, a festői környezet pedig a kikapcsolódást garantálta.

A rendezvény a polgármesteri hivatal és a Salon Georgia együttműködésének köszönhetően jött létre, és számos résztvevőt vonzott a helyszínre, hozzájárulva Nagyenyed turisztikai potenciáljának növeléséhez.

Az eseményre a Nagyenyedtől mindössze három és fél kilométerre található tónál került sor, amelyik közvetlenül a Maros szomszédságában terül el, vizét is onnan táplálja. A tavat a Nagyenyedtől Marosgombásra vezető útról lehet megközelíteni, egy adott ponton le kell térni és egy viszonylag jól karbantartott és kijelzett határút vezet a célponthoz.

A hely a „La Balta Aiud” néven ismert a helyi lakosság körében, a kommunizmus idején egyfajta szabadtéri strandként használták, egy időben kempingházak is voltak a területen, majd egy évtizednyi elhanyagoltság után a terület tulajdonosa, Nagyenyed önkormányzata, koncesszióba adta a város egyik nagy vendéglátóegységének, a Salon Georgia-nak. Az új befektető egy teljesen új, rusztikus arculatot alakított ki, amely a tájrendezéstől az éttermi berendezésekig mindenütt tetten érhető. A tavat tilos fürdésre használni, ellenben egy óriási csónakot építettek rá, amely teraszként szolgál és különböző események kedvenc helyszínévé vált. Újabban egy panziót is építettek a területre, ami kétségkívül tovább növeli majd az egyre felkapottabb hely látogatottságát. A tóparti létesítményt az ízléses környezete mellett, amely szépen illeszkedik a tájba, a finom ételek, a jó árak és a tisztaság teszik vonzóvá.

A háromnapos programban minden korosztály találhatott kedvére valót. A gyerekek számára felfújható csúzdákat és ugrálókat hoztak a helyszínre a meglévő hinták mellé, a merészebbek a lovaglás alapjait sajátíthatták el pónilovakon. A sportkedvelők számára is több választási lehetőség adódott, hiszen egy mini-kalandpark is található ott, amelyben tiroli csúszópálya is van. Továbbá teniszezni és focizni lehetett neves edzők irányításával, az Aiud Bikers pedig motorbicikli-seregszemlét tartott. Ugyanakkor különféle kézműves- és rajzfoglalkozásokat szerveztek, volt arcfestés, rajzfilmet vetítettek, mesét mondtak a gyerekeknek, sőt megpróbáltak közösen mesét írni. A gazdag program egy enyedi szerző, Lucian Domșa könyvbemutatóját is tartalmazta, továbbá filmestet is tartottak. A rendkívül ízléses, rusztikus őszi dekorációk között nagyon jól mutatott a babakiállítás illetve a sok virág-, gyümölcs- és zöldségstand. A helyszínen a látogatók megtalálhatták és megvásárolhatták az Enyeden manapság népszerű kulináris termékeket, és természetesen borkóstolót is tartottak.

A jó hangulat megteremtéséhez hozzájárult a folk, jazz és ambientális zene, összesen tíznél több előadó lépett fel, köztük a közkedvelt Emeric Imre & Jimi el Laco& Marius Roje trió. A koncertek hangulatát lézerjáték és tábortüzek fokozták.

Magyarlapád: a népzene és a néptánc fellegvára a 14. magyar községnapokon

A falunapok, amelyeket idéntől községnapoknak neveztek el, hiszen ide tartozik Magyarbagó és Magyarbece is, 2023. október 6-8 között szólította meg a község magyarságát az együtt ünneplésre. A községnapok főszervezője idén a helyi RMDSZ volt, amelynek fiatal gárdája igyekezett a népzenét fókuszba helyezni a program kialakításakor.

A rendezvények fő színtere az Ethnika Kulturális és Sportkomplexum volt, amelynek csodálatos csűrjében és a kinti színpadon a néptáncelőadások és a koncertek, a műfüves futballpályáján a focimeccsek, a tágas pázsitos udvarán pedig a gulyásfőző verseny zajlott. Csupán a kézműves foglalkozásokat szervezték az iskolában, valamint a bicikliversenyt a réten tartották meg.

Péntek este egy szenzációs népzenei produkcióval, a Muzsikás koncertjével startolt a program. A népszerű, 1973-ban alakult, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenekar, amelyik 2008-ban Sevillában megkapta a világ legrangosabb nemzetközi világzene elismerését, a World Music Expo WOMEX-díjat, értelemszerűen számos érdeklődőt vonzott a helyszínre.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével Simon István Előd konzul, Magyarország kolozsvári főkonzulátusától, aki október 6-ra reflektálva kiemelte: „A vértanúkat akkor meg lehetett ölni, de áldozatukat eltörülni soha”. Gondolatát azzal egészítette ki, hogy a Kárpát-medence magyarsága minden nagy történelmi kataklizma után megtalálta a felemelkedés útját. Magyarlapád megőrizte önazonosságát, hagyományait egy többségi tengerben, így adhat a gyásznap egyben ünnepre is okot. A konzul a továbbiakban a kultúra megtartó erejét hangsúlyozta, hozzátéve: „Számszerűen kisebbségben lenni nem annyit jelent, mint értéktelennek lenni, velünk számolni kell!”

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere is a vértanúk mához szóló üzenetét emelte ki: „Ők azért ontották a vérüket, mert fel merték emelni szavukat és küzdeni tudtak a szabadságért. Itt is vannak olyanok, akik mertek és mernek harcolni a lapádiak szabadságáért, merjük rájuk bízni a jövőnket!” – mondta, majd méltatta a fiatal RMDSZ-es csapatot, amelyik felvállalta a községnapok megszervezését.

A kiváló népzenei és néptáncprodukciók sora vasárnap folytatódott, az ünnepi istentiszteletet követően. Elsőként a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes lépett a színpadra, majd a csombordi Boros Erzsébet népdalénekes a Pipacs Zenekar kíséretében ördöngösfüzesi dalokat adott elő. Ezt követően a környékbeli fiatal néptánccsoportok villantották fel tudásukat: a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium néptánccsoportja, a Fügevirág, a felvinci Létom, a Magyarlapádi Hagyományőrző Néptánccsoport, muzsikált a helyi Pirospántlikás és Csegely zenekar. A műsorba meghívták idős és ifjú Szántó János magyarbecei hagyományőrző prímásokat, és teret kapott a magyarlapádi református asszonykórus is. A vasárnapi fellépők sorát a csíkszeredai Kedves Zenekar zárta.

A községnapokon kellő arányban teret kapott a sport is, elsősorban a futball, amelynek nagy hagyománya van Magyarlapádon. A programból nem hiányozhatott a helyi, már Erdélyben is egyre ismertebbé váló rockcsapat, a HóHányók, amelynek fergeteges koncertje után DJ Földi szórakoztatta sokáig az ifjúságot.

A szervezők meghívták a Bethlen-kollégium örökségvédő csapatát, a Magyarlapádi Templom Testőreit, akik bemutatták azt a színpadi produkciójukat, amellyel megnyerték az Örökségünk Őrei verseny országos döntőjét és ezzel együtt egy brüsszeli jutalomkirándulást.

A rendezvényen kupakgyűjtő akciót szerveztek, amelynek összegét jótékonysági célokra, a LAB Életmentő Kupakok Egyesület számára ajánlották fel, amelyik beteg és nehéz sorban élő gyermekeket támogat.

Fotók: Facebook