Kalákában szervezték meg a tizenötödik községnapot Magyarlapádon

Népszerű volt idén is a parasztolimpia
„Helyi erő, közös élmény” jelszóval az összefogás és az önkéntesség fontosságát hangsúlyozták a 2024. augusztus 30. és szeptember 1. között megrendezett községnapokon a Fehér megyei Magyarlapádon.

Fehér megye legnépesebb magyarlakta településén az elsők között szerveztek falunapokat, így idén másfél évtizedes fennállását ünnepelhette a hangulatos, igazi rusztikus rendezvény. 

A szervezőgárda többször kicserélődtött, a programok is változtak az idők során, három dolog viszont sohasem hiányozhatott: a néptáncbemutatók, a gulyásfőző verseny és a focibajnokság.

A rendezvények fő színtere az Ethnika Kulturális és Szabadidőközpont volt, amelynek csodálatos csűrjében a néptáncelőadások és a koncertek, a műfüves futballpályáján a focimeccsek, tágas pázsitos udvarán pedig a gulyásfőző verseny zajlott.

A rendezvény pénteken délután startolt a szekeres felvonulással, amit sokan értékeltek, hiszen az utóbbi években ez hiányzott a programból. Idén először biciklis menetet is csatoltak hozzá, ebbe főként gyerekek kapcsolódtak be, mintegy ötvenen. Az elől haladó, feldíszített szekéren népviseletbe öltözött fiatalok muzsikáltak és énekeltek, így vonultak végig a falu minden utcáján. Végül a rendezvénycsűr udvarán kötöttek ki, ahol úgynevezett családi filmvetítésre került sor.

Szombaton a focibajnokság szinte teljesen kitöltötte az egész napot, ami nem meglepő, hiszen Magyarlapádon nagyon kedvelt ez a sportág. Egyidőben, a helyi pedagógusok ötletes kézműves foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek, és ezt vasárnap is megismételték. Este a fiatalság DJ Földi retróbulijára szórakozhatott remekül.

 Vasárnap ünnepi istentiszteletet tartottak a református templomban, ezt követően vette kezdetét a gulyásfőző verseny. Az idén nem kevesebb, mint tizenkét csapat nevezett be, a lapádi szakácsok sorát pedig nagyenyediek, felenyediek és székelykocsárdiak gyarapították. Sokan feliratkoztak a párhuzamosan zajló parasztolimpiára is, amely különféle ügyességi versenyszámokat tartalmazott, a legnépszerűbbek talán a talicskatolás és a bálagurítás voltak.

A népzenéjéről híres Magyarlapád falunapi programjában természetesen kiemelt szerep jutott a néptánc bemutatóknak. A csodaszép népművészeti rendezvénycsűrben fellépett a Magyarlapádi Hagyományőrző Néptáncegyüttes gyermekcsoportja (kísért a Csegely Zenekar), a magyarlapádi református asszonykórus, a Szászcsávási Cigányzenekar, a Vajdakamarási Hagyományőrző Néptánccsoport és a Magyarlapádi Hagyományőrző Néptáncegyüttes haladó tagozata, amelyet a többszörösen díjazott Pirospántlikás zenekar kísért.

A programnak sikerült jól megmozgatnia a lakosságot és igazi közösségi élményt nyújtania. A lapádiaknak sikerült idén önerőből, bármiféle támogatás és szponzorok nélkül megszervezni a háromnapos rendezvényt, ráadásul megőrizték a magánadományok névtelenségét. „Az idén önkéntességi alapon, kalákában szerveztük a községnapot, és épp ez a lényeg, hogy az egész falu szervezte, rajtam kívül senki sem tudja, hogy ki mennyit adományozott” – nyilatkozta a szervezők nevében Kiss Csongor, aki ismételten az összefogás fontosságát hangsúlyozta Magyarlapádon.

Fotók: SZILÁGYI ANNA