Ezért éri meg részt venni az Untoldon…

LUKÁCS ORSOLYA-IZABELLA

,,Ezelőtt pár évvel nem volt ennyire reklámorientált az Untold, akkor még megérte eljönni. Most már inkább megszokás, merthogy olyan régóta járunk. Hozzátartozik a nyárhoz…” - válaszolta egy kolozsvári fesztiválozó kérdésemre: miért éri meg részt venni az Untoldon. Hozzátette, a közösségélmény még mindig hatalmas, hiszen lehet olyanokkal ismerkedni, akikkel egyébként máshol nem lenne annyira egyszerű. Nagyszerű bekerülni például egy brazil baráti társaságba és véleményt cserélni akár az épp fellépő előadóról, vagy csak simán elcsevegni egy mindennapi dologról… – mondta.

A fesztiválnak a nemzetközi jellegét egyébként többen is kiemelték. Voltak olyanok, akik a fellépőket kevésbé találták vonzónak, annál inkább az idegen országokból érkezőkkel való interakció lehetőségét. ,,Nem mindenkinek az a természetes, ami nekünk. Már az is érdekes, ha valaki elmeséli, mi van a tányérján reggelizéskor. Jó alkalom megismerni egy újabb kis szegmensét a világnak” – fogalmazott egy másik interjúalanyom. 

Volt, aki szerint a fesztiválozás élményét külföldön is meg lehet tapasztalni, de nem mindegy, hogy a nap végén aztán a saját ágyában tudja kipihenni magát az ember.  Amikor belépünk az Untold területére, az a társadalomba beidegződött feszültség, ami Kolozsváron amúgy folyamatosan tapasztalható, eltűnik, felváltja a helyét egy barátságos, színes közeg – magyarázta.

Egy szintén helyi fiatal elmondta: ez az első Untold-élménye, és csak azért engedte magát meggyőzni, mert annyira idegesítette az eseménnyel járó mindenféle kellemetlenség - zaj, lezárt forgalom, tömeg, szemét és áremelkedés -, hogy akkor már inkább ő is megvette a belépőt, hogy valami jó származzon belőle, ne csak az erkélyről mérgelődjön, amiért nem tud aludni, mivel beleremeg az ágya a zene basszusába. 

Egy Amerikából érkező társaság úgy fogalmazott, inkább jönnek ide a náluk népszerű Coachella fesztivál helyett, mert még akkor is olcsóbb itt, ha felszámolják a repjegy és szállás árát is. Nem mellesleg – mondta - a ,,balkánok úgy buliznak, mint az állatok, rendesen, nem úgy, mint Kaliforniában, ahol influenszerek pózolnak fürdőruhában és egy koktél után kidőlnek”.

A megkérdezettek többsége szerint nem is feltétlenül a fellépők, vagy a bulik miatt járnak vissza évről évre, hanem a rendezvénynek ezért a sajátos, különleges hangulatáért, ami sehol máshol nem tapasztalható. 

Megkérdeztem a fesztivál partnerei közül is egy csapatot, akik hosszasan fejtegették: azért ennyire különleges ez a légkör, amit annyian emlegetnek, mert az Untoldon minden alkalommal olyan varázsvilágot sikerül kialakítani, aminek a végeredményére mindenki úgy csodálkozik rá, mint az újszülött, akinek minden idegen, izgalmas, új. Olyan, mintha megállna, vagy legalábbis lassabban telne itt az idő, és ezért teljes mértékben át lehet élni minden pici mozzanatot. Elmondásuk alapján, azért is került fel a fesztivál-toplista élére az Untold, mert a még csak kilenc éves fesztivál kiemelkedően gyorsan fejlődött olyanná, amilyet máshol jóval hosszabb idő alatt értek el. Hangsúlyozták: nem csupán a fellépőgárda a mozgatórugója az egésznek, hanem a változatosság mind gasztronómiai, mind kulturális kínálat szempontjából is. Ezek legfőképpen azért fontosak, mert a külföldi, aki ide látogat, belecsöppen Románia ízes, színes, sajátosan ritmusos dinamikájába és megkapja azt a kis falatot, amit aztán addig ízlelget, amíg el nem jön a következő kiadásra is.  A legfontosabb a részletek kidolgozása, a kis dizájnelemek összképe és annak tálalása. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a háttértörténetre, az ember hamar úgy érzi magát, mintha egy sci-fi filmben, egy utópikus világban lenne – magyarázták.

Voltak olyanok is, akik nem tudták megindokolni, miért jönnek, de abban egyetértettek, az mindig jó, amikor társaságban fogyasztanak el egy sört, sok esetben ez az egyetlen olyan pontja az évnek, ahol egy nagyobb baráti társaság újra találkozhat. 

Mások szerint egyáltalán nem éri meg idejönni, mert elképesztően költséges, de kolozsváriként mégse érdemes kihagyni. A fiatalabbak közül néhányan kiemelték, nekik ez ajándék, kiváltság, motiváció, mert ha jól tanulnak iskolában, egyetemen, ingyen válthatnak ki bérletet. Így ha az ember kolozsvári, és okosan lavírozik a dolgozatok, vizsgák között a tudásözönben, tudja, hogy rövidtávon legalább ezért megéri maximális erőt fektetni egy, talán abban a pillanatban jelentéktelennek tűnő feladatba.

Érkezett olyan válasz is, hogy nem csupán társalgásra, ismerkedésre hasznos ez a négy nap, hanem ihletforrásnak is. Szinte mindenki említette a diverzitást, azt, hogy bárki találhat olyasmit, ami érdekli: tizenévesek, huszonévesek, de még az idősebb korosztály is. ,,Nyitni kell az Untold felé, mert a fesztivál mindenki felé igyekszik nyitni és szórakozást kínálni” – hangzott el.