Basa

Emese

Úgy tűnik, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjai előszeretettel választják az „Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket” verseny témájául a környékbeli református templomokat. Tavaly a kollégium csapata, a Magyarlapádi Templom Testőrei megnyerte az országos döntőt, idén a 9. B a székelykocsárdi istenházát választotta.

Közhír
Hetvenkét diákot látott vendégül a hétvégén a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny országos döntőjén: az első díjak Bihar, Kolozs, Kovászna és Maros megyébe mentek.
Közhír
A jeles világnapnál egy nappal korábban, azaz április 28-án rekordkísérlet felállítására szólította fel a magyarlapádi lányokat és asszonyokat a faluban tevékenykedő két Petőfi-programos ösztöndíjas, Tóth Bence és Tóth-Bóna Boglárka Luca.
Közhír
A nagyenyedi Liviu Rebreanu Multikulturális Központ és az Inter-Art Alapítvány, Nagyenyed Polgármesteri Hivatala valamint a Román Karikaturisták Szövetsége társszervezésében tartották meg a XX. Nemzetközi Humorfesztivált Nagyenyeden. A csütörtökön, április 25-én megtartott rangos eseménynek a Bethlen Gábor Kollégium adott otthont.
Közhír
A Torockói Községnapokon, amelyet idén is (szombaton és vasárnap, április 27-28-án) nagy érdeklődés mellett tartottak meg, az összetartozás fontosságát hangsúlyozták. Mindennek azért volt most különösen kiemelkedő jelentősége, mivel a választásokra készülődve, a községnapokat a Fehér megyei RMDSZ kampányindítójával kötötték egybe.
Közhír
Sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra a megye legnagyobb magyar rendezvényének programját és célkitűzéseit. A nyolcadik alkalommal megszervezésre kerülő eseményt június 19. és 23. között tartják, a fő helyszín ezúttal is a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium lesz.
Közhír
A népi gyermekjátékok varázsa és öröme lengte be a levegőt szombaton Magyarlapádon, ahol minden eddiginél több, Fehér megyei magyar alsó tagozatos csoport kapcsolódott be a „Körbe, körém, gyermekek!” elnevezésű programba.
Közhír
Az új rendezvény meg a gyönyörű tavaszi napsütés mágnesként vonzotta szombaton a kirándulókat Torockóra. A friss levegőn és a páratlan környezetben a családok, iskolás- és baráti csoportok szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat.
Közhír
Erdélyben nincs más olyan település, amelyik annyit szenvedett volna, mint Nagyenyed, a dél-erdélyi magyarság egyik legfontosabb egykori központja. Története során három alkalommal szinte teljesen elpusztult, de legkevesebb kétszer ennyi, jelentős károkat okozó támadás érte. Konok akarattal azonban a város lakossága mindannyiszor újjáépítette. Az egyik legsúlyosabb veszteség 1704 virágvasárnapján érte a várost, erre emlékezett vasárnap, március 24-én a helyi református egyházközség.
Közhír
Fehér megyében, Torockón a március 15-i rendezvény egyik fő mozzanatát az iskola névadójára való emlékezés jelentette, amelynek apropóját Sebes Pál (1786-1864) rektor halálának 160. évfordulója adta. Szombaton Magyarlapádon folytatódott a március 15-e tiszteletére megrendezett emlékünnepség-sorozat, színpompás néptáncfesztivállal.
Közhír
Nagyenyed haladó szellemű polgársága nagy örömmel fogadta a forradalom kitörésének hírét, mit sem sejtve arról, hogy néhány hónap múlva kő kövön nem marad a városban.
Közhír
Március második hétvégéjén egészségügyi tájékoztatással, ingyenes mellrákszűréssel, nőszövetségi találkozóval és hangulatos koncertekkel szólították meg a szebbik nem képviselőit.
Közhír