Orgonák éjszakája Isten házában

Az Orgonák éjszakája előadója: Vajas Gréta orgonaművész
A 2013-ban alapított Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválrendező Nonprofit Kft. évek óta népszerűvé vált nagyszabású Orgonák éjszakája programjait idén május 18-án, nemcsak Magyarország területén, hanem azonos időben négy kontinens közel 30 országában követhették az orgonamuzsikát kedvelők. Az Orgonák éjszakája programsorozat elsődleges célja minél több helyen megismertetni a hangszerek királynőjeként is emlegetett orgonát, a templomok tiszteletet parancsoló hangszerét, amelynek felemelő-megrendítő hangjára beleremeg a lélek, miközben az ember úgy érzi, közelebb került a Jóistenhez. A Filharmónia Magyarország szervezésében az Orgonák éjszakája pünkösd szombatján Kolozsvárra is eljutott, a hangversenynek a Kakasos református templom adott otthont.

A koncertre a Babeș – Bolyai Tudományegyetem református tanárképző és zeneművészeti kara kölcsönözte az IUBAH- féle digitális orgonáját, amelyet Vajas Gréta fiatal orgonaművész szólaltatott meg. Ez a fajta „okos orgona” képes tökéletesen visszaadni Európa legnagyobb és leghíresebb katedrálisainak orgonahangját, ezen a hangversenyen is, a műsornak megfelelően, előbb a német barokk, majd a francia barokk orgonák hangján szólalt meg.

Évek óta nagy érdeklődéssel követem a pályakezdő fiatal zenészek szárnybontogatásait, ezúttal Vajas Gréta, a Gheorghe Dima Zeneakadémia másodéves mesterképzős hallgatójának orgonaprodukcióját vártam türelmetlen kíváncsisággal. Tudtam, hogy Vajas Grétának nem ez az első megmérettetése, hiszen már több sikeres fellépése volt itthon és Magyarországon, 2023 nyarán pedig Olaszországban, a 62. Internacionális Dinastia Bach orgonazene fesztiválon Béres Dóra trombitaművésszel a ravennai San Vitale bazilikában koncertezett. Grétát ambíciós, szorgalmas, ismereteit bővíteni igyekvő fiatal tehetségnek ismertem meg, aki a Zeneművészet a kortárs zenében mesterképzésen is részt vesz a Babeș – Bolyai Zeneművészeti Karán, egyetemi tanulmányainak végzése mellett zongorát tanít és kántorként szolgál Kolozsváron, a Felsővárosi Református Egyházközségben. Magabiztos, technikailag alaposan kidolgozott, precíz, a színárnyalatok gazdag skálájával tolmácsolt tartalmas, különböző korok zenéjéből válogatott változatos műsorának tolmácsolása közben minduntalan az járt a fejemben, hogy ennyi időigényes továbbképzés és művészi tevékenység mellett, vajon mikor jut(ott) ideje hibátlanra csiszolni az elhangzott – Johann Sebastian Bach c-moll passacaglia és fúga (BWV 582), Anonymus B-dúr chaconne, Josephus Fazakas Krisbacensis orgonakönyvéből (1738), Félix Mendelssohn c-moll orgonaszonáta (Op.65, No. 2.), Gárdonyi Zsolt Krisztus hét szava a keresztfán, César Franck Trois pièces pour Grand Orgue. Pièce héroique, No. 3. – műveket. Tudatosan felépített műsorával és a darabok kifogástalan tolmácsolásával ízelítőt nyújtott a közönségnek a barokk, romantikus és kortárs orgonazene stílus- és hangulatvilágából, azt pedig külön értékeltem, hogy a zeneszámokhoz rövid ismertetőt is fűzött, így azok számára is közelebb hozta a műveket és zenei korokat, akik nem igazán zeneértők. 

Nem tudhatom, hogy az orgonamuzsika kedvelői – Dél-Korától kezdve Japánon át Törökországig, és Franciaországtól Olaszországon át Kínáig vagy az Egyesült Államokig –, vajon milyen lelkülettel hallgatták az Orgonák éjszakája programjait, de azt tudom, hogy Kolozsváron, az Isten házát betöltő orgona hangja, és Vajas Gréta orgonatátéka pünkösdi ajándékként lelki békét, szeretetet sugárzott.