Október 1 az idősek világnapja – egyre több gyerek fogja ismerni főleg a dédnagymamáját

Október 1 az idősek világnapja – egyre több gyerek fogja ismerni főleg a dédnagymamáját
Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben az idősek világnapjává nyilvánította október elsejét. Az egészségügyi Világszervezet szerint 2050-re 2 milliárdra nő a 60 év feletti népesség száma.

Az idősödés a 60. életévben kezdődik, az időskort 75 éves kortól szokták számítani. A WHO szerint 2000-2050 között a világ 60 év feletti népességének aránya 11-ről 22%-ra, lélekszámuk 605 millióról 2 milliárdra nő. Az emelkedés az alacsony és közepes jövedelmű országokban lesz a legdrámaibb, 2050-re az idősek 80 %-a ezekben az országokban fog élni. A 80 évesek és az annál idősebbek száma 2050-re négyszeresére nő. Egyre több gyermek fogja ismerni a nagyszüleit, dédszüleit, különösen a dédnagymamáját, hiszen a nők 6–8 évvel tovább élnek a férfiaknál.

A várható élettartam növekedésével nő a tartós – otthoni, intézményi vagy kórházi – ápolásra szorulók száma is. A fejlett világban a mozgásában korlátozott, gyenge, önmagát ellátni képtelen, fizikai és mentális hátrányokkal küzdő idősek száma is meg fog négyszereződni 2050-re.

A lakosság elöregedése szempontjából Románia az uniós átlag alatt van: az országos statisztikai intézet tavalyi adatai szerint 100 fiatal lakosra 122,4 idős személy jutott; a 65 év felettiek a rezidens lakosság 19,3%-át alkották. Az idei népszámlálási adatok az öregedési folyamat erősödését mutatják – 123,6 idős jutott 100 fiatal lakosra.  

Nicolae Ciucă miniszterelnök az idősek világnapja alkalmából azt üzente, a kormány figyel az idősek gondjaira. „Ma az egész világ az időseket ünnepli, és természetes, hogy üdvözletünket és tiszteletünket közvetítsük ennek a generációnak, szüleink, nagyszüleink vagy dédszüleink nemzedékének, akik utat mutattak nekünk életünk során. Bölcsességük és élettapasztalatuk többletértéket jelent a társadalom egésze számára, az utánuk következő nemzedékek számára, akik minden bizonnyal továbbviszik majd azok értékes példáját, akik most időskorúak. Romániában az elmúlt évtizedek demográfiai csökkenése elkerülhetetlenül hatással volt a társadalom egészére és a gazdaságra, és ez sajnos a legtöbb társadalmi kategóriát érintette, beleértve a nyugdíjasokat is. A kormány figyel a seniorok gondjaira, és azon vagyunk, hogy megoldásokat találjunk a nyugdíjrendszer egyensúlyának helyreállítására, hogy az aktív életből a nyugdíjba vonulás ne jelentsen meredek életszínvonal-csökkenést“ - olvasható Ciucă üzenetében.