Ökokonferencia: F(AIR), a medve Erdélyben, radon az iskolában

Ökokonferencia: F(AIR), a medve Erdélyben, radon az iskolában
Két év szünet után idén március közepén ismét Regionális Környezetvédelmi Diákkonferenciát szerveztek a Kolozsvári Református Kollégiumban, immár 12. alkalommal.

Megjelent a Szabadság napilap mellékletében, a Református Híradó húsvéti számában.

Szerző: Mihályfalvi Katalin biológiatanár

A konferencia általános célja a hazai középiskolák környezetvédelmi érdeklődésű szaktanárai és diákjai közötti információcsere, kapcsolatteremtés, együttműködés megalapozása, országunk védett területeinek ismertetése, településeink hulladékkezelési állapotának ismertetése, környezetünk rehabilitációjával kapcsolatos tervek bemutatása, valamint az oktatás, média, társadalom és egyház szerepének körüljárása a környezetvédelmi tevékenységek kezdeményezésében és továbbfejlesztésében.

A diákkonferenciát Péter Csaba lelkipásztor, a Kolozsvári Református Kollégium tanárának áhítata nyitotta, az áldást követően Török-Gyurkó Zoltán iskolaigazgató és Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes köszöntötte az egybegyűlteket.

A konferenciára Erdély 9–12. osztályos tanulóit várták egyénileg vagy legfeljebb háromtagú csoportban környezetvédelem, ökológia és környezettudományok szekciókban. A résztvevők a megadott témakörökben saját megfigyeléseiken alapuló dolgozataik kivonatát nyújtották be, majd a konferencia napján 10 percben bemutatták. A pályamunkákat több szempont szerint bírálta a zsűri: a szakmai kutatási terv kidolgozottsága, eredetiség, ötletesség, alkalmazhatóság, önálló kutatói munka és tudományművelés, előadói készség és a jövőbeli hasznosíthatóság. Zsűritagok voltak: dr. habil. Keresztes Lujza egyetemi docens (Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Biológia Kar), dr. habil. Tonk Szende egyetemi docens (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, környezettudományi tanszék) és dr. Balogh Adalbert egyetemi tanár (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem).

A konferencia létrejöttét védnökei és támogatói tették lehetővé: Demeter József Szabolcs, a kollégium volt növendéke és biológiatanára, aki megálmodta és elindította 2004-ben ezt a konferenciát, dr. Székely Árpád, a Szabó Dezső Alapítvány elnöke és a kollégium volt igazgatója, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Az idei konferencián első díjat nyert Gábos-Szövérdi Dávid és Szakács Apor Tamás (kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum, vezetőtanár: Geváld Júlia) a (F)AIR című pályamunkával. A fiatalok saját összeállítású és programozású műszerrel mérték a levegő minőségét Kolozsvár különböző lakótelepein. Méréseik nyomán valós idejű levegőminőség-térkép készül, így akár ezt a szempontot is figyelembe vehetik azok, akik például lakásvásárlásra készülnek.

A második díjat megosztva kapta Gáspár Bernadett (kézdivásárhelyi Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium, 11. osztály, vezetőtanár: Cseh Tünde) Medve Erdélyben: veszély vagy veszélyeztetett? című dolgozatával, valamint Baruch Dávid Roland és Szatmári Vazul Csaba (szászrégeni Petru Maior Kollégium, 10. osztály, vezetőtanár: Gorbai Mária Melinda) Környezetbarát és takarékos légfűtő építése újrahasznosított anyagokból, a napenergia felhasználása fűtés alternatívájaként című dolgozatukkal. Gáspár Bernadett kutatásának célja a medvék megítéléséhez hozzájáruló általános és szakmai álláspontok vizsgálata (pl. kérdőíves felmérésekkel, szakmailag illetékes személyekkel készült interjúk által), valamint az erdélyi medveprobléma megoldásainak keresése, amelyekből néhány potenciális lehetőségként sorolja többek közt a medveetetés betiltását, büntetését, a települések kukáinak újratervezését, a irtásokon csemete-, bokor-, cserjeültetéssel a medvék zavartalanságát biztosító „csendes zónák” kialakítását. A szászrégeni diákok a költséges áram és a napelemes fűtés alternatíváját alkották meg, céljuk ráébreszteni az embereket, hogy szemétnek vélt alapanyagok újrahasznosításával nemcsak olcsón lehet megépíteni a kinti levegő felmelegítésére képes fűtési rendszert, de az hatékonyan teljesíti a feladatát. Hipotézisük megerősítést nyert, a következőkben a légfűtő prototípus továbbfejlesztésével arra törekednek, hogy sikerüljön a kívánt hőmérsékletet elérni és stabilan tartani.

Harmadik díjat kapott Lestyán Hanna és Dénes Roland (csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola, 12. osztály, vezetőtanár: Szatmáry Zsófia) Természeti kincseink az ásványvizek című munkájukkal. A diákok hat széles körben fogyasztott alcsíki borvízforrás vizének összetételét és minőségét vizsgálták megállapítva, hogy a pottyondi, csíkkozmási és csíkszenttamási források vize fekális eredetű szennyezésre utaló baktériumokkal terhelt, fogyasztásra nem javasolt.

Különdíjas lett Péter-Brezovsky Tamás és Szakács Apor Tamás (kolozsvári Apáczai Csere János Líceum, vezetőtanár: Vörös Alpár István Vita) Radonterhelés az iskolában, illetve Gábor Farkas Ferenc, Gudor Eszter és Kerekes Noémi (nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, 10. osztály, vezetőtanár: László Enikő) A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium karbonlábnyomának csökkentése című dolgozata. A kolozsvári diákok az Apáczai-líceum különböző termeiben elhelyezett 19 detektorral 78 napon át mérték a radonkoncentrációt. Céljuk azonosítani a leginkább terhelt termeket, amelynek alapján radonmentési terv készíthető. Addig is azt találták, hogy szellőztetéssel jelentősen csökkenthető a radonterhelés. A nagyenyedi diákok iskolájuk karbonlábnyomának csökkentése érdekében több javaslatot fogalmaztak meg napelemek telepítésétől az étkezdében felgyülemlő ételmaradék hasznosításán át mozgásérzékelő ledekig, biciklitartókig, elektromos rollerek vásárlásáig és azokhoz szükséges töltőállomások telepítéséig.