Nőnap margójára (Négyen a nagyágyon)

„Anyaaaa, mikor lesz már olyan mese, hogy Babóca és Bogyó? Miért csak olyan van, hogy Bogyó és Babóca? Ez nem igazság! Matyinak mindig azt tanítjátok, hogy engedje előre a lányokat, hagyja, hogy előbb ők válasszanak, ha olyasmire kerül a sor, mert a lányoké az elsőbbség. Akkor a Bogyó és Babócában miért a fiú van elöl? És amikor a Bibliában olvastuk, hogy ki volt az első két ember, akkor miért volt Ádám az első és nem Éva?”

 „Anyaaaa, amúgy miért csak nőnapot szoktunk ünnepelni? Miért kell nektek olyankor virágot meg csokit adni? Férfiak napja nincs? S ha lenne, mi is virágot kapnánk? Vagy vennétek nekünk szerszámokat? De lehetne csokit is kérni? Vagy azt a fiúk nem szokták kapni? Pedig a csokit Apa is szereti!”

Teljesen logikus és releváns kérdések ezek a négy és hat éveseimtől. De milyen okosat lehet ezekre felelni, amikor nekem is lefut a fejemben egy sor olyan mű, ahol a férfi neve az első, pl. Rómeó és Júlia, Trisztán és Izolda, Csongor és Tünde, Jancsi és Juliska stb.?

Fontosnak tartom azonban, hogy ezek a kérdések ne maradjanak megválaszolatlanul, hiszen elsőként mi, szülők segíthetünk a gyerkőceinknek abban, hogy kicsit könnyebben eligazodjanak ebben a világban. A mi szűrőinken keresztül ismerik meg a közvetlen és tágabb környezetüket, mi alakítjuk a gondolkodásukat, s ha nem segítünk nekik, olyan alapvető részek maradnak ki az életükből, amelyeket nem áll módunkban később pótolni. A hiányzó részeket pedig olyasmi fogja feltölteni, ami nem biztos, hogy azonos az általunk képviselt értékekkel.

A nőnap kapcsán is meg szeretném erősíteni a fiamban, hogy a nő(k)re másképp kell figyelnie, gyöngédebbnek, udvariasabbnak kell lennie velü(n)k. S mindezt nem azért, mert mi, nők gyengék vagyunk, és erre rászorulunk, hanem azért mert ezek az apró gesztusok őt teszik erősebbé, vagányabbá, olyan fiúvá, férfivá, akit lányos anyaként a pici lányomnak, de minden lánynak, nőnek kívánok.

Ugyanakkor szeretném, ha Panna is megértené, hogy nem vagyunk, s nem leszünk azzal kevesebbek, hogy elsőbbséget adnak nekünk, vagy kinyitják előttünk az ajtót, esetleg házasság után felvesszük a férjünk nevét. Az, hogy ezeket a gesztusokat tudjuk fogadni, a házi munkában vagy egyéb területeken képesek vagyunk segítséget kérni – akár egy férfitól is –, mind-mind hozzátesz a nőiességünkhöz. 

És szeretném, ha arra is látna példát az életemben, hogy elvárom azt, hogy tiszteljenek, szeressenek, és nem engedem, hogy megalázzanak vagy bántsanak. Ezzel is próbálom arra nevelni a kislányomat, hogy olyan nővé váljon, aki tisztában van az értékeivel, és képes nőiesen erős lenni. S bár 1999 óta Nemzetközi Férfinap is van, amit november 19-ére tűztek ki, úgy gondolom ez is csak erősíteni hivatott a nemek közötti egyensúlyt. 

Igaz, hogy nem beszéltem a kismanóimnak a női emancipációról, a feminizmus különböző hullámairól, vagy az Isten szerinti nő- és férfiképről, az egyszerű, konkrét példák azonban segíteni fognak nekik abban, hogy megértsék, milyen különleges erő rejlik abban, hogy nővé és férfivá teremtettünk.