Négyen a nagyágyon: csúnyát mondtál?

Négyen a nagyágyon: csúnyát mondtál?
Ugyancsak beárulósra sikeredett az az eset, amikor elszakadt a türelemcérna, s egy kicsit durvábban szóltam oda a határokat feszegető nagyfiamnak.

Történt ugyanis, hogy Panna nem tudott elaludni a kiságyban, Matyinak meg szűknek bizonyult a benti tér, s már mindenfélét odacsapott, minden bútort megkalapált. Ami persze jócskán megnehezítette az elalvást... Már verejtékezve úgy döntöttem, kifelé mindannyian, a friss levegő csak segíteni fog mindenkin.

Öltöztetés, mehetekmár?!, készvanpanna?!, nemakaromcipőthúzni!, kivihetemesztis?! kérdés- és panaszözön után végre sikerült kijutni az udvarra. Panna hamar elaludt a hordozóban, Matyi pedig bicajozással vidáman levezette az energiafelesleget. Csakhogy hamar magunta a kinti játékokat, az érdekesebbek ugyanis a hideg miatt már megtisztítva bekerültek. Kezdődött az ostromlás: bemegyüüüünk? Bemeheteeeek? Mindenfélét kitaláltam, hogy a kintlétet még egy kicsit húzzam, hadd legyen meg a Panna alvásideje. De Matyi hajthatatlan volt. Semmi nem tudta lekötni, ami máskor igen.

Nyitottam az ajtót, beengedtem. Mire én is bekászálódtam Pannával, Matyi már autókkal a kezében újra készen állt a kimenéshez. Amikor meglátta, hogy vetkőzöm, s az ébredő húgocskáját is vetkőztetem, keservesen sírni kezdett. Nem értettem, hogy mi a baj, mert annyira belehergelte magát a sírásba, hogy beszélni se tudott. Csak annyit ismételt, hogy akaromki, akaroooomki. Ekkor aztán szakadt a cérna, ráförmedtem, hogy akkor mars ki!

Valamit nagyon viccesnek találhatott ezen, mert kacagógörcsöt kapott, s egyre csak ezt ismételgette. Szántam, bántam, hogy hangos is voltam, türelmetlen is, durvát is mondtam. De nem volt mit tenni, kicsúszott.

Matyi kiszaladt, behozta a kistraktor utánfutóját, s nagyon meglepődött, amikor teljesen nyugodtan és kedvesen szóltam hozzá, szépen kértem, hogy vetkőzzön, papucsot húzzon.

Este aztán, amikor Apa belépett, Matyi az előszobában azzal üdvözölte, hogy anyuci mondta: maszki! Apa elkerekedett szemmel hallgatta. Aztán kérdőre vont, hogy miért használom a b-betűs csúnya szót a gyerekek előtt. Tessék?! Milyen szót használok én?! Ekkor Matyi elismételte, hogy anyuci mondta: maszki! Én meg megértettem, és azonnal megvigasztalódtam az alternatívától: ahhoz képest, amit akár ki is mondhattam volna, a mars ki nagyon szalonképes... khm... katonai vezényszó.