Muzsikával szolgálni…

Muzsikával szolgálni…
Ha a szemerkélő eső nem gátolja a résztvevőket, sokan perdültek volna táncra a 11. Kolozsvári Magyar Napok Muzsikával szolgálni… című rendezvényén. Az eső ellenére is élvezettel hallgattuk az ízes szászcsávási, kalotaszegi és mezőségi muzsikát. Többen eljátszották azt a nótát is, amit gyerekként először tanultak meg vagy hangszeren először játszottak el.

(Borítókép: KMN)

A Könczei Csongor moderálta beszélgetésen a zenészek arról meséltek, hogy mindannyian zenészcsaládból származnak, ezért régóta életük része a népzene, már gyerekkoruktól játszanak hangszereiken és először édesapjuktól vagy akár nagyapjuktól tanultak hegedülni, brácsázni. Nem csak a hangszerhasználat csínját-bínját sajátították el már gyerekkorukban, hanem gyakran már gyerekként felkérték őket, hogy lakodalmakban húzzák a talpalávalót. Volt olyan zenész, aki aztán a kolozsvári zenelíceumba került, ám ott megtiltották neki a népzenét, végül mégis ennél a műfajnál maradt.

A zenészek nosztalgiával emlékeztek a 20, 30 vagy akár 40 évvel ezelőtti falusi lakodalmakra, amikor már pénteken, az esküvői sátrak felállításakor elkezdték a muzsikálást és be sem fejezték hétfő reggelig, amíg az utolsó vendég is haza nem ment. Sajnos most már egyre kevesebb lakodalomba hívják a zenészeket, a palatkaiak legutóbb tavaly muzsikáltak esküvőn. Megtudtuk: a vegyes lakosságú településeken, mint például Magyarpalatka, a roma nemzetiségű zenész más nótát játszott a magyar és mást a román esküvőkön.

Zárszóként Könczei Csongor megjegyezte: az erdélyi roma zenészek jól tudtak beszélni románul és magyarul, emellett zeneileg is többnyelvűek voltak, ami nekik és a közösségnek is egyaránt természetes volt.