Mosolyogj, kis vers, rá a világra Lengyel Ferenccel

Mosolyogj, kis vers, rá a világra Lengyel Ferenccel
Másfél órácskára rövid időutazást tehettünk a múltba, illetve a gyermekek világába a Mosolyogj, kis vers, rá a világra című beszélgetésen, amelyet a 14. Kolozsvári Magyar Napok keretében tartottak hétfőn délután a Bocskai-házban. A meghívottak Lengyel Ferenc költő, műfordító, magyar nyelv és irodalom tanár, valamint Bak Sára grafikus, illusztrátor, a Napsugár-Szivárvány című gyermekirodalmi lapok grafikai szerkesztője voltak, akiket Cseh Katalin költő, magyar és irodalom tanár kérdezett. Az esemény házigazda szerepét Nistor Gáspár, a NIS Kiadó (Nis Electronics) alapítója és vezetője vállalta.

A rendezvényen bemutatták a Lengyel Ferenc által írt Csodacsokor (2010), Vendégváró (2012) és Égen-földön (2022) című gyermekversköteteket, amelyeket Bak Sára illusztrált. Az első könyv mindenekelőtt az évszakok, míg a második az állatok világát jeleníti meg versek és képek formájában, míg a legfrissebb kiadvány kicsit filozófikusabb jellegű, egyfajta létértelmezést nyújt a gyermeki gondolkodás szintjén. A Vendégváró című kötetben minden vershez egy-egy dallamsort is illesztettek, amelyek Dan Judit tanár szerzeményei. Ugyanakkor a kiadványok kifestőként is szolgálnak, hiszen a rajzok színezhetőek, a fehéren hagyott hátsó lapokon pedig a gyermekeknek lehetősége nyílik saját alkotásaikat is megörökíteni. Mindhárom kötet egyben kiváló segédanyagként szolgálhat a pedagógusoknak, főleg óvodások és kisiskolások számára. Bak Sára kisebb tárlattal is kedveskedett a jelenlévőknek, kiállítva több, a kiadványokban megjelenő illusztrációját. A versek szerzőjének és illusztrátorának sikeres találkozása valójában Nistor Krisztina zenepedagógusnak az érdeme, aki László Bakk Anikóval együtt sokat tett a zeneovis tevékenység kibontakozása érdekében.

A szerzőkkel való beszélgetés során Cseh Katalin egyebek mellett a Kolozsvárhoz való kötődésükről, a szakmával, a magyar nyelvvel kapcsolatos kérdésekről faggatta a szerzőket. A Kolozsvárról távozni kényszerülő, 1987 óta Bécsben élő Lengyel Ferenc és felesége, Melinda magyar nyelv és irodalom tanárokként évtizedeken keresztül aktív szerepet vállaltak a Bécsi Magyar Iskola működtetésében. Mindketten fontosnak tartják, hogy az emigrációban élő magyarság ne felejtse el az anyanyelvét, a fiatalabb nemzedék pedig elsajátítsa, őrizze és ápolja azt. Ugyanakkor Lengyel Ferenc részt vesz a kéthavonta megjelenő Bécsi Magyar Újság kulturális rovatának a szerkesztésében. Továbbá az ő tolmácsolásában jelenhettek meg 2002-ben magyar nyelven Lucian Blaga versei a Polis kiadó gondozásában.

A kötetek eladásából származó összeget Lengyel Ferenc az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesületnek (EMLE) ajánlotta fel, amely a Romániában élő, magyar ajkú látássérülteknek szeretne bentlakásos oktatási intézményt és rehabilitációs központot létrehozni.