A csend értelmezése – emlékkiállítás Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból

A csend értelmezése – emlékkiállítás Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból
A csend értelmezése címmel nyílt emlékkiállítás Gazdáné Olosz Ella textilművész halálának harmincadik évfordulója alkalmából a kolozsvári Bánffy-palotában hétfőn délután, a 14. Kolozsvári Magyar Napok programsorozata keretében. A tárlaton a korán elhunyt művész közel félszáz alkotása tekinthető meg – ámulatba ejtő festői alkotások, megszőve.

Olosz Ella a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetemen végzett (1961-ben) textil szakon, ahol Ciupe Mária a nyugati gobelinművészetre, Szentimrei Judit az erdélyi népi szövészet hagyományaira irányította a figyelmét. Munkáját rajztanárként kezdte Nagyenyeden, majd tanári pályafutását Kovásznán a gimnáziumban folytatta, közben folyamatosan képezte magát és alakította művészetét. A 70-es években külföldi nyugati tanulmányútjain ismerkedett az egyetemes művészettel, majd később számos keleti országban tanulmányozta a népi textilkultúrát, és az így szerzett tapasztalatait, a hagyományos és modern ötvözetét fogalmazta, szőtte meg munkáiban.

Ars poeticáját úgy határozta meg, hogy az egyszerűség döbbenetét szeretné az emberekből kiváltani, illetve, hogy az archaikus és a modern, a kelet és a nyugat szintézisét szeretné a művészetével megteremteni – idézte fel a hétfői kiállítás megnyitóján Gazda József közíró, a tárlat kurátora és Olosz Ella férje. Úgy fogalmazott, hogy a túl korán, pályája csúcsán elhunyt művésznő „tele tervekkel és tele gondolatokkal, megszőni vágyott munkák elképzelésével” távozott az élők közül, és nemcsak a családnak, hanem a nemzetnek és a művészetnek is értéket hagyott hátra. Elmondta, a Gazdáné Olosz Ella halála óta eltelt, „fájdalommal kikövezett" út új állomásához érkezett. A kiállításon a korán elhunyt művész közel félszáz munkája látható, de a gazdag életmű több mint kétszáz szőnyeget és csaknem 40 minitextilt számlál. Műveivel az egyszerűség döbbenetét kívánta kiváltani – fogalmazott. „Hiszek abban, hogy ha önök itt lélekkel, tiszta szívvel, rárezdüléssel rátekintenek ennek a csodálatos életműnek a kiállított darabjaira, kapnak valamit, amivel lélekben, érzékben, gondolatban gazdagabbak lesznek" – mondta Gazda József.

Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese tárlatértékelő beszédében úgy fogalmazott: Orbán Balázs Kovásznát fürdői miatt említette, napjainkban a háromszéki várost sokan Gazdáné Olosz Ella nevéhez kapcsolják. A legnagyobb hatást Szentimrei Judit gyakorolta Olosz Ellára, akit elkísért néprajzi gyűjtőútjaira, s ekkor tanulmányozhatta közelről a népi hímzések, szövések, varrottasok technikájának és jelképvilágának végtelen gazdagságát – mutatott rá Szücs György. Művészetében a hazai népművészeti elemek és a különféle kultúrák szimbólumvilágának szintézisére törekedett. Pályája egybeesett az 1960-as évek végén bekövetkezett fordulattal, amely a textilművészet felfutását hozta Romániában és Magyarországon. Elmondta: mivel a kulturális cenzorok szigorúsága elsősorban a képzőművészeti műfajokra terjedt ki, a textileknél elfogadott volt a nonfiguratív, geometrikus megfogalmazás. Beszédében felidézte, hogy a Gazda házaspár az 1970-es években tett nyugat-európai útjai során személyesen találkozhatott a kortárs törekvésekkel és a népi hagyományokkal egyaránt. Legfontosabb felfedezése, továbbfejlesztése a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában elterjedt ősi ikat technika, ez eredményezte a munkáin látható finom színátmeneteket, árnyalatokat – értékelte a munkákat Szücs György.