A moldvai galuska: hagyomány és ízvilág találkozása

káposzta
Borítóképünk illusztráció

CATANĂ ALINA

A moldvai csángók töltött káposztája, más néven galuska, különleges és ízletes étel, amely mélyen gyökerezik a régió kulináris hagyományaiban. Ezt az ételt nemcsak a családi ünnepek és nagyobb események alkalmával készítik, hanem a mindennapok egyik kedvelt fogása is. 

A töltött káposzta készítése a moldvai csángók körében évszázadokra nyúlik vissza. A csángók, akik Románia területén élnek, sajátos kultúrával és hagyományokkal rendelkeznek. Az ételeikben megjelenő ízvilág tükrözi az őseik által használt alapanyagokat és főzési technikákat. A töltött káposzta is ilyen étel, amely generációról generációra szállt, megőrizve a hagyományos recepteket és módszereket.

A galuska hozzávalói és elkészítése

A galuska elkészítése időigényes, de az eredmény minden erőfeszítést megér. A főbb hozzávalók közé tartozik a savanyú káposzta, darált sertéshús, rizs, hagyma és különböző fűszerek, mint a pirospaprika és kapor/petrezselyem. Az alábbiakban részletesen bemutatom az elkészítési folyamatot.

Hozzávalók:

1 nagy fej savanyú káposzta/ friss káposzta
darált sertéshús
rizs
hagyma, apróra vágva
sertészsír vagy olaj
tojás
só és bors ízlés szerint
pirospaprika
kapor/petrezselyem
füstöltszalonna- vagy kolbászdarabok (opcionális)

Elkészítés:

Ha friss káposztát használunk, a leveleket forró vízbe merítjük két-három percig, hogy könnyebben lehessen tölteni. Ha savanyú káposztát használunk, öblítsük le hideg vízben, hogy ne legyen túl savanyú. A sertészsíron vagy olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, amíg üveges nem lesz. A megpirított hagymát keverjük össze a darált hússal, rizzsel, tojással, sóval, borssal, pirospaprikával és kaporral. Alaposan dolgozzuk össze a tölteléket. A káposztalevelek közepéből vágjuk ki a vastagabb ereket, hogy könnyebben lehessen őket hajtani. Helyezzünk kanálnyi tölteléket minden levél közepére, majd hajtsuk be a levelek szélét, és tekerjük fel szorosan. Nagy lábos aljára tegyünk néhány káposztalevelet, hogy megakadályozzuk a töltelékek leragadását. Helyezzük rá a töltött káposztákat szorosan egymás mellé, rétegezve. Minden réteg közé tehetünk füstöltszalonna- vagy kolbászdarabokat. Töltsük fel vízzel és további káposztaleveleket helyezzünk a tetejére. Fedjük le, és közepes lángon főzzük körülbelül két-három órán keresztül, amíg a káposztalevelek és a töltelék teljesen megpuhulnak. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet a főzés során, hogy a töltött káposzták ne száradjanak ki. A galuskát máléval (puliszka) és tejföllel tálalhatjuk. 

Másik fajta galuska a kásás (kukoricadara), amelyben hús helyett zöldségeket, például labodát, sóskát, zöldhagymát stb., a rizs helyett kukoricadarát használnak. A kukoricadarát többször át kell öblíteni, hogy olyan finom legyen, mint a homok. Egyébként ugyanúgy kell elkészíteni, mint a húsos galuskát.

A moldvai töltött káposzta nemcsak étel, hanem szimbólum is, amely összekapcsolja a csángó közösséget a múltjával és hagyományaival. Az étel elkészítése és fogyasztása közösségi esemény, ahol a családok és a barátok összegyűlnek, hogy megosszák egymással a finom falatokat és az együtt töltött idő örömét. Az ilyen hagyományos ételreceptek megőrzése és továbbadása lényeges a kulturális identitás megőrzésében. A moldvai csángók töltött káposztája ezt a célt is szolgálja, miközben ízletes és tápláló ételt kínál mind a készítőknek, mind a fogyasztóknak.