Megviseli az albérletpiacot az egyetemek online oktatása

Bónis Endre ingatlanszakértő szerint további árcsökkenés várható

Megviseli az albérletpiacot az egyetemek online oktatása
Online tanévnyitóval kezdte meg huszadik tanévét szeptember 15-én a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) pedig szeptember 28-án tartják az évnyitót. E két felsőfokú oktatási intézmény évente több tízezer fiatalt vonz Erdély fővárosába, megélénkül a társadalmi élet, valósággal pezsegni kezd a város. A korábbi években az ingatlanpiac és a lakbérek is kimozdultak a nyári letargiából, idén viszont az új koronavírus okozta világjárvány miatt a kolozsvári állami és magánegyetemeknek alkalmazkodniuk kellett az áldatlan állapotokhoz: klasszikus oktatási formában, hibrid oktatással vagy teljesen online változatban zajlik az oktatás. Lévén hogy a legtöbb esetben nem lesz szükség személyes jelenlétre, a diákok már nem költöznek Kolozsvárra, ezt pedig az albérletpiac is megérzi. Ingatlanügynököt, albérlőt és lakástulajdonost kérdeztünk az új helyzetről.

Idén a felsőfokú oktatási intézmények karainak és különböző szakjainak igényeihez igazított oktatással kezdik az új egyetemi évet: a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) honlapján található információk szerint a rektori hivatalba (esetenként szülőktől és hallgatóktól) befutott e-mailek szerint akadnak olyanok, akik kizárólag személyes jelenlétet igénylő oktatással kívánják megkezdeni a tanévet, mások pedig csakis online. Meglepő módon akadnak olyan csoportok, ha kevesen is, akik az aktuális járványhelyzetben egyáltalán nem kezdenének tanévet – olvasható a news.ubbcluj.ro/hu weboldalon, amely Daniel David rektort idézi.

Közlik, hogy a BBTE vezetősége vállalta azt a küldetést, hogy a tanévet klasszikus változatban kezdje, ahol lehetséges, a már meglévő online tapasztalatokkal gazdagodva. „Ezt nemcsak a tanárok és a kutatók kedvéért tesszük – akik tudományos tevékenységüket a tudományos komponensre átirányíthatják –, hanem a hallgatók érdekében is, hogy ne befolyásolja életük menetét. Ezért kértük, hogy az egyes BBTE-karok a diákképviselők álláspontját komolyan gondolják át. A világ legtöbb egyeteme ezt az utat választotta, különösen a legnevesebbek” – írja Daniel David.

A rektor azt szeretné, ha az oktatás a hagyományos módra térne vissza – minél hamarabb. Amennyiben viszont a helyzet romlik, akkor – írja Daniel David – bevezetik a teljesen online oktatást.

A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Sapientia – EMTE) egyelőre a hibrid oktatás mellett tette le a garast, Tonk Márton kolozsvári dékán szerint még járványhelyzetben sem fair megfosztani a fiatalokat az egyetemi éveiktől.

A folyamatosan változó járványügyi helyzetben a felsőfokú oktatási intézmények vezetőinek döntéseitől függ, hány fiatalnak kell Kolozsvárra költöznie és albérletet keresnie. Elemzők szerint a korábbi években a lakástulajdonosok sok esetben visszaéltek azzal, hogy a kolozsvári magán- és állami egyetemeken tanuló közel százezer diák közül több tízezren kiszolgáltatott helyzetben vannak, feltétlenül lakhatási körülményeket kell biztosítaniuk maguknak, így folyamatosan emelték az árakat. A jelenlegi helyzetben viszont fordult a kocka.

Az IT-ágazaton és az egyetemeken áll a vásár

A Reform ingatlanügynökség tulajdonosa a Szabadságnak elmondta: Kolozsváron ugyan elkezdődött az albérletkereső szezon, de még mindig sok a bizonytalanság, lévén hogy az egyetemeknek várniuk kellett a végső döntéssel. – Többnyire marad az online oktatás, ez pedig bizonytalan helyzetet teremtett a piacon. Tavalyhoz képest sokkal alacsonyabbak lesznek a lakbérek, a kolozsvári albérletpiac rekordszintű kínálatot mutat. Mindaddig, amíg a számítástechnikai és távközlési iparág és a felsőfokú oktatási intézmények nem állnak vissza a megszokott kerékvágásba, addig a bérelhető lakások iránti kereslet biztosan alacsony marad – fogalmazott a szakember.

Bónis Endre hozzátette: az általa vezetett ingatlanügynökségnél több ízben előfordult, hogy a bérlő és a lakástulajdonos már megegyezett az árban, ám amint bejelentették, hogy az egyetemen a hibrid oktatási módszert alkalmazzák, a bérlő azonnal felmondta a szerződést. – Nagyobb a kereslet az áron aluli lakások iránt. Sok esetben a tulajdonosokban nem tudatosodott a kialakult helyzet, nem engedtek az árból, ezért sok bérlő elköltözött. Ezért néhányan a rövid távú bérbe adás mellett döntöttek – vázolta az ingatlanszakértő. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben 20-30 százalékos árcsökkenést észlelünk, ám Kolozsváron a logikus trend sokszor felülíródik. – Pillanatok alatt változik a helyzet, a piaci állapotot fokozott bizonytalanság jellemzi – mutatott rá Bónis.

Szerinte nehéz helyzetbe kerülnek azok a befektetők, akik lakásvásárlási hitelt vettek fel, kiadták a lakást és abból fizették (volna) a törlesztőrészletet.
 
Alacsony kereslet, olcsóbb albérletek

Statisztikai adatok szerint Kolozsváron jelenleg a tavalyi kínálathoz képest körülbelül 2700 lakással több vár albérlőre. Az összes bérelhető lakásból közel ezer garzon.
 
A nyári stagnálást követően az ingatlantulajdonosok arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban ismét fellendül a piac, lévén hogy akadnak olyan cégek, amelyek lehetővé tették, elvárták, hogy az alkalmazottak visszatérjenek az irodákba, a vendéglők pedig ismét fogadhatnak vendégeket beltéri helyiségeikben. 
Szakemberek szerint elsősorban azok az egyetemi hallgatók térnek vissza a városba, akiknek sikerült állást találniuk, vagy elengedhetetlennek tartják a könyvtári kutatást. Úgy vélik, a rövid távra kiadandó bérlemények helyzetét nagymértékben befolyásolta a nagy méretű fesztiválok (lásd például Untold és Electric Castle) elmaradása, a tulajdonosok ezért átálltak a hosszú távú lakáskiadásra, így ezek esetében növekedés tapasztalható.
 
Az albérletpiac visszaesését a lakásárak is jól tükrözik. Míg tavaly szeptemberben egy garzont átlagban havi 300 euróért adtak ki, most 275-ért kínálják. A kétszobás lakásokért tavaly ilyenkor havi 440 eurót kértek, most 40 euróval kevesebbért is kiadnák. A legolcsóbb övezetek: Szászfenes, Kisbács, Kőváry telep (Gruia) és a Kerekdomb. A diáknegyedben, azaz a Haşdeu övezetben múlt hónapban egy kétszobás lakásért havi 400 eurót kért a tulajdonos. A belvárosban az ár havi 500 euró körül mozog.

Lapunk egy lakástulajdonostól megtudta: immár több mint két hónapja hirdeti garzonját, de eddig egyelten érdeklődő sem kereste meg. Egy Kolozsvárra felköltöző albérlő pedig azt nyilatkozta: a Budai Nagy Antal/Dorobanţilor utcán, egy töltőállomás mellett sikerült albérletet találnia. A hirdetésre a Facebook közösségi portálon talált rá. – Az illető már júniustól hirdette a lakást, de nem talált bérlőt. Így most ötszáz lejért bérelhetek egy szobát a kettőből. Örvendtem ennek a kedvezményes lehetőségnek – fogalmazott a fiatal hölgy.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Kérdezzen ön is Navracsics Tibortól!Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosát és Vasile Puşcaşt, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzorát kérdezhetik a kolozsváriak az ifjúságot érintő kérdésekről, az oktatásról és az Európai Unió jövőjéről május 17-én 18:30-tól az ImpactHub-ban (Kolozsvár, Gării/Állomás utca 21., D épület földszint).

Közhír