Kolozsvár egyre népszerűbb a külföldi egyetemisták körében

kép
A diákok számára vonzó a Kolozsváron zajló pezsgő kulturális élet (Kép: Rohonyi D. Iván)
Az ide érkező hallgatók számára Kolozsvár új kezdetet jelent, ahol nemcsak tudást szerezhetnek, hanem életre szóló barátságokat is köthetnek, és részévé válhatnak egy vibráló, sokszínű közösségnek. Megkérdeztem Nicole és Damirát, két külföldi diákot, miért választották ezt a várost.

SZENTES STEFÁNIA

Kolozsvár nem csak gazdag történelmi örökségével és lenyűgöző építészeti kincseivel vonzza az embereket, hanem világszínvonalú egyetemeivel is. Az utóbbi években egyre több külföldi hallgató választja ezt a várost tanulmányi célpontként, vonzódva a magas színvonalú oktatás, a sokszínű kultúra és a pezsgő diákélet iránt. 

Nicole El Salvadorból érkezett, és már öt éve itt van Romániában. Az itteni tartózkodásának okairól így mesélt: „Otthon újságírást akartam tanulni, de az én országomban nem volt olyasmi, ami összeforrt volna az újságírással. Azt mondtam, hogy oké, elmegyek külföldre, és Romániát választottam. Ösztöndíjat kaptam a román kormánytól, s úgy döntöttem, hogy idejövök. Az itteni egyetemek jó hírűek, és az oktatás színvonala is magas, ami nagyon fontos volt számomra.” Nicole számára Kolozsvár új világot nyitott meg, ahol nemcsak tanulhat, hanem a helyi kultúrával is megismerkedhet, ami gazdagította személyes és szakmai életét.

Damirát 4000 kilométer választja el otthonától, Kazahsztántól. Az ő története is különleges: „Igazából nagyon örülök, hogy idejöttem, mert tudtam, hogy rengeteg lehetőség van itt. Például elmehetnék Erasmussal Olaszországba. Nagyon sok gyönyörű hely van, mint például a várak és kulturális helyek. Az egyetem számos programot és rendezvényt kínál, amelyek lehetőséget ad arra, hogy más kultúrákat is megismerjek.” Damira számára Kolozsvár nem csupán tanulmányi célpont, hanem egy olyan hely, ahol az ember sokféle lehetőséggel találkozhat, illetve gazdagíthatja az életét.

Az egyetemi élet Kolozsváron pezsgő és változatos. A hallgatók számos kulturális és szabadidős tevékenységben vehetnek részt, legyen szó múzeumlátogatásról, színházi előadásokról vagy sporteseményekről. A város számos kávézója és étterme ideális helyszínt biztosít a baráti találkozókhoz és a kikapcsolódáshoz. Kolozsvár vibráló éjszakai élete is sok lehetőséget kínál a szórakozásra, így a hallgatók mindig találnak valamit, ami leköti őket a tanulás mellett.

Kolozsvár egyre növekvő nemzetközi diákpopulációja azt bizonyítja, hogy ez a város valóban különleges helyet foglal el az európai oktatási térképen. A külföldi hallgatók számára Kolozsvár nemcsak egy hely, ahol tanulhatnak, hanem ahol a diákok otthonra lelhetnek, és ahol életre szóló élményekkel gazdagodhatnak. A város és egyetemei továbbra is vonzó célpontot jelentenek azok számára, akik minőségi oktatást keresnek egy sokszínű és pezsgő közösségben. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Kérdezzen ön is Navracsics Tibortól!Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosát és Vasile Puşcaşt, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzorát kérdezhetik a kolozsváriak az ifjúságot érintő kérdésekről, az oktatásról és az Európai Unió jövőjéről május 17-én 18:30-tól az ImpactHub-ban (Kolozsvár, Gării/Állomás utca 21., D épület földszint).

Közhír