Megnőtt a külföldi nyaralások iránti kereslet

Az ügyfelek már a decemberi utazásaikat foglalják le

Megnőtt a külföldi nyaralások iránti kereslet
Az idei nyáron megugrott a külföldi nyaralások iránti kereslet, a belföldi, vidéki szálláshelyek már nem annyira keresettek, mint tavaly vagy tavalyelőtt. A keresett úti célok között elsősorban a görög és török tengerpart viszi el a pálmát, de a spanyol, olasz, portugál városokba szervezett utazások is igen népszerűek a turisztikai ügynökségeknél. Jócskán akadnak olyan ügyfelek is, akik most foglalják le azokat a Karib-tengeri üdüléseiket, amelyekre majd decemberben vagy jövő év első négy hónapjában kerítenek sort – nyilatkozta a Szabadságnak Bánffy Béla, a Natura Travel utazási iroda tulajdonosa. A nemrég közzétett felmérés szerint egyébként a román állampolgárok hatmilliárd eurót költenek idén külföldi nyaralásra, bár ennek némiképp ellentmond egy másik felmérés eredménye, amely során arra a következtetésre jutottak: a romániaiak 37 százaléka kevesebbet tud utazásra költeni, mint tavaly, és a hazaiak 49 százaléka belföldön tölti szabadságát.

– Amióta feloldották a korlátozásokat, megugrott a külföldi nyaralások iránti érdeklődés. Mivel hirtelen megugrott a kereslet, nehezebb kedvezményes árú jegyet vagy szálláshelyet találni. A charterjáratokra is hamar elfogynak a helyek. Nagy a kereslet, korlátozottak a férőhelyek, a légitársaságok nem tudnak teljes kapacitással üzemelni… A belföldi, vidéki szálláshelyek most nem annyira keresettek, mint a lezárás idején, amikor az emberek nem utazhattak külföldre, és a szabadság eltöltésére más megoldást kellett keresniük – nyilatkozta a Szabadságnak Bánffy Béla, a Natura Travel utazási iroda tulajdonosa, akit azon felmérés margóján kerestünk meg, miszerint a romániaiak idén rekordnak számító hatmilliárd eurót költenek külföldi nyaralásra.

A szakembertől megtudtuk: a keresett külföldi úti cél elsősorban a görög és török tengerpart, de sokan utaznak Spanyolországba, Olaszországba, Portugáliába is. A thaiföldi, indonéziai, bali, vagy Karib-tengeri szezonra is elkezdődött már a foglalás, megjelentek a charterjáratok, a csoportos csomagok, amelyek december–április időszakra kínálnak utazási lehetőséget az egzotikus úti célokra.

Visszatérve a fentebb említett hatmilliárd euróra, ezt az összeget a Ziarul Financiar számolta ki a Román Nemzeti Banknak az év első öt hónapjára vonatkozó adatai alapján. E szerint a romániaiak január–májusban már 2,5 milliárd eurót költöttek külföldi nyaralásokra – a BNR havonta közzéteszi a szolgáltatásokra vonatkozó bevételek és kifizetések mérlegét, és a legfrissebb adatok szerint a turizmusban 1,1 milliárd eurós deficitet jegyeztek az év első öt hónapjában. Ez azt jelenti, hogy januártól májusig a romániaiak 2,5 milliárd eurót költöttek el külföldi utazásra, míg a külföldiek csak 1,4 milliárd eurót romániai utazásra. Ha ez a trend megmarad az év további részében, a turizmus terén jegyzett deficit 2,64 milliárd euróra nő. Elemző szerint meglepő, hogy sem az ukrajnai háború, sem a koronavírus, sem az infláció, sem a kamatláb emelkedése nem vezetett a külföldi utazások számának csökkentéséhez.

A külföldi úti célok iránti kereslet növekedésének az oka a járványügyi korlátozások csökkentése, illetve eltörlése. Ez ugyanakkor negatívan hatott a belföldi turizmusra: a szállodákban és a panziókban kevesebb turista van most, mint 2021-ben, amikor a hazai nyaralás volt a biztos választás. A vidéki turisztikai egységekben a foglalások 10-15%-kal csökkentek tavalyhoz képest, főleg a főszezont megelőzően, bár jelenleg a foglalások még meghaladják a 2019-es szintet, amihez képest a 2020-ban jegyzett növekedés akár a 30%-ot is elérte. A Brassó megyei Közösség-fejlesztő és Turizmus-népszerűsítő Egyesület elnöke, Florin Ioani szerint viszont ennél is többel, 20%-kal csökkent a foglalások száma, de ez a jelenség még nem öltött aggasztó méretet, éppen a korábbi évek nagyobb mértékű emelkedése miatt.

Másfelől, a CEC Bank és a finzoom.ro összehasonlító pénzügyi internetes felület által júniusban megvalósított, 1390 személy megkérdezése nyomán elkészített közvélemény-kutatás szerint viszont a romániaiak több mint 37 százaléka kevesebbet költ nyaralásra, mint tavaly, illetve a megkérdezettek egynegyede nem utazik sehova, ezért pénzt sem tett félre a nyaralásra. Az interjúalanyok 38,5 százaléka háromezer lejnél kevesebbet szán nyaralásra a családjával, illetve 11% kevesebb mint ezer lejt fog elkölteni erre a célra. A megkérdezettek 27%-a ugyanakkora összeggel gazdálkodik a vakációban, mint tavaly, 20% pedig idén többet fog költeni. Az interjúalanyok több mint 49 százaléka belföldi úti célt választott.

varosnapokHirdetés

A megkérdezettek 35%-a költ majd háromezer lejnél többet a nyaralásra, ezek közül 21,1% akár hatezer lejt, 8,1% 6-10 ezer lej közötti összeget, 5,8% 10 ezer lejnél is többet fog költeni idén nyaralásra. Az interjúalanyok háromnegyede a szabadságolásra szánt összeget már év közben összegyűjtötte, 16,5% a munkaadótól kapott vakációs utalványokat felhasználva vagy prémiumokból utazik el, viszont a megkérdezettek 3,5%-a bankból vett fel hitelt, 5% pedig a barátaitól kért kölcsön azért, hogy nyaralni menjen. A nyaralással járó költségek csökkentése érdekében a válaszadók 82%-a maga intézte a foglalást, nem fordult turisztikai ügynökséghez. A megkérdezettek háromnegyede időben eltervezte a vakációt, csak 25% választ az utolsó pillanatban az épp aktuális ajánlatok közül. Nyaraláskor a turisták 38%-a készpénzben fizet, 20,4% készpénzben és bankkártyával, míg 18% csak hitelkártyával.