Megmarad Kolozsvár vezető szerepe az ingatlanpiacon

A legtöbb ingatlant a Monostor lakónegyedben értékesítették

Megmarad Kolozsvár vezető szerepe az ingatlanpiacon
Még mindig Kolozsváron a legdrágábbak az ingatlanok, évente több mint 7000 ingatlan cserél gazdát a városban, és ez a tendencia az elkövetkező négy-öt évre is érvényes lesz, ha a város megőrzi vonz¬erejét, amelynek köszönhetően eddig is több ezren vásároltak lakást. Az ingatlanok több mint 80 százalékát készpénzzel fizették ki, míg a bankkölcsönnel vásárolt lakások aránya nem haladja meg a 20%-ot – tudhattuk meg egy magáncég által készített felmérésből, amelyhez az adatokat a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal bocsátotta a rendelkezésükre. A cég már negyedik alkalommal mérte fel a kolozsvári ingatlan-eladási irányzatokat, és még mindig Kolozsvár az egyetlen olyan romániai város, ahol ilyen felmérés készül. Az adatokat közzéteszik a cég, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a clujbusiness.ro honlapon, ezzel pedig az ingatlanvásárlókat, befektetőket támogatják céljaik megvalósításában. A felmérést jövőre is tervbe vették.

Tavaly a kolozsvári ingatlanpiaci tranzakciók összege elérte a 457 millió eurót, ez pedig 7000 ingatlan  (tömbházlakás, magánház és földterület) eladását-vásárlását jelentette – ismertette Adrian Vascu tegnapi sajtótájékoztatón a kolozsvári ingatlan-eladásokat feldolgozó magáncég kutatásának eredményeit a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban. A kolozsvári ingatlanvásárlási adatokat a magáncég a helyi önkormányzattól szerezte be, természetesen az adásvételben érintett  személyek adatai nélkül, így a cég csak az ügyletek típusát és árát tudta meg. A legnépszerűbbek most is a kis alapterületű (35-55 négyzetméteres) tömbházlakások voltak, ezek adásvétele jelentette az ingatlan-tranzakciók 63 százalékát.  A 457 millió eurós ár 28%-kal több mint 2015-ben (358 millió euró) és 61%-kal több mint 2014-ben (284 millió euró). A felmérés szerint az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára nem haladta meg az ezer eurót, de magasabb volt mint 2015-ben és 2014-ben, amikor 873 és 836 eurós négyzetméterenkénti árat jegyeztek.

Ingatlanpiaci szempontból a Györgyfalvi negyed volt a legdrágább tavaly az 1116 eurós négyzetméterenkénti árral, őt követte a sorban Nyárfasor negyed a maga 1100 eurós négyzetméterenkénti díjszabásával, a harmadik helyet pedig a városközpont tudhatja a magáénak az 1095 eurós négyzetméterenkénti árral.

A legtöbb ingatlant – közel 1200-at – a Monostor lakónegyedben értékesítették, a Györgyfalvi negyed a maga 873 tranzakciójával a második helyre szorult az ingatlanértékesítések rangsorában, a harmadik legtöbb ingatlant pedig a Mărăşti negyedben vásárolták.

Tavaly az ingatlanoknak mindössze 17%-át vásárolták bankhitelből, míg a többi 83%-ért készpénzben, azonnal fizettek a vevők. A bankhitellel vásárolt lakások aránya 2015-ben 26%, 2014-ben pedig 15% volt.

Adrian Vascu a tavalyi helyzetjelentést ismertette tegnap

Adrian Vascu, a magáncég képviselője a Szabadság kérdésére elmondta: nehéz előre jelezni, hogy milyen lesz az ingatlanpiac az elkövetkező négy-öt évben, de szerinte Kolozsvár vonz­ereje töretlen marad, ez pedig az ingatlankereslet szinten tartását is maga után     vonja.  A tegnap ismertetett adatokat a vizsgált év lezárása után bocsátották a cég rendelkezésére, amely négy hónapi munka során elkészítette és közzétette az ingatlan-eladásra vonatkozó jelentését.

Tavaly a legtöbb ingatlanügyletet a Bună Ziua utcában  található ingatlanok esetében bonyolították, a tranzakciók összege elérte a 14,8 millió eurót. A legtöbb tranzakciót (271) a Györgyfalvi negyedben,  a Iulius Mall bevásárlóközpont melletti Galaţi utcában jegyezték. A legkevesebb (8) és legalacsonyabb árú adásvétel (729 ezer eurós összértékben)  a Békás-negyedben történt. A legdrágább ingatlan a belvárosban kelt el 1,4 millió euróért. A Monostor negyed élen jár a lebonyolított tranzakciókat illetően: 1195 lakást adtak el összesen 60,1 millió euró értékben.