Tovább nőhetnek Kolozsváron az ingatlanárak

Bónis Endre: még mindig jó befektetés a lakásvásárlás

Tovább nőhetnek Kolozsváron az ingatlanárak
Évek óta úgy tűnhet, a csillagászati kolozsvári ingatlanáraknak már nincs hova nőniük, de sajnos a tapasztalat az ellenkezőjét igazolja, hiszen akár egy év leforgása alatt is emelkedhetnek a lakásárak. A járvány ugyan „megtépázta” az ingatlanpiacot, főképp az ingatlanbérlési szegmenst, ám Bónis Endre, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője szerint a lakásárak növekedésére az elkövetkező években is várható. A szakember elmondta: Kolozsváron nagyon kevesen folyamodtak hitelmoratóriumhoz, és a csillagos égig feltornázott lakásárakat a vásárlók saját megtakarításaikból fedezik. Jó befektetés a lakásvásárlás, még ha nem tíz-tizenöt, hanem húsz-huszonöt év alatt térül is meg. Az ingatlanközvetítő szerint még mindig keresettek a kis alapterületű lakások. Ám változott az a hosszú éveken át jellemző tendencia, miszerint szívesebben vásárolnak lerobbant lakást, amit azután saját ízlésük szerint újítanak fel.

– Jelenleg minden idők legmagasabb áraival kell szembenéznünk. Várhatóan hamarosan magunk mögött tudhatjuk a koronavírus miatti válságot, és újraindulhat az élet, a lakástulajdonosok pedig erre számítva szinten tartják az árakat – fogalmazott Bónis Endre ingatlanközvetítő. Elmondta: nemrég részt vett a különböző bankok képviselőivel folytatott beszélgetésen, ahol kiderült, csak a lakásvásárlók csekély része – 2–10 százaléka – folyamodott hitelmoratóriumhoz az elmúlt évben. Így megcáfolták azt a vélekedést, miszerint a lakásárcsökkenés azért maradt el, mert a vásárlók igénybe vették a moratóriumot. A bankszektor képviselői szerint, bár a válság miatt sok cég csődbe ment, a lakossági megtakarítások növekedtek. – Még akkor is megéri lakásba fektetni, ha a lakásbérlési piac romokban van. Bár az igaz, hogy a befektetés az eddigi 10-15 év helyett 20-25 év alatt térül meg – fogalmazott Bónis Endre ingatlanszakértő. 

Megtudtuk: az elmúlt évben nagyon megnőtt a magánházak, a nagy erkélyes penthouse típusú lakások iránt a kereslet. Az ilyen típusú ingatlanokat pillanatok alatt el lehet adni. Már nem jellemző az a tendencia, miszerint a felújítatlan lakásokat könnyebben lehet eladni. Sőt: a lerobbant lakások csak a befektetőket érdeklik, akik áron alul veszik meg azokat, felújítják, majd eladják. Nem csökkent a kisebb lakások (egy-két szobás tömbházlakások) iránti kereslet sem. 

A lakásbérleti piac egyelőre „haldoklik”, de mindenki abban bízik, hogy amint feloldják a megszorításokat, felélénkül a kereslet. 

Bónis Endre: egyre több cég kéri fel alkalmazottait, hogy térjenek vissza a munkahelyi munkavégzéshez

– Úgy látom, hogy az emberek bátrabban vásárolnak új építésű lakásokat, és még az sem riasztja el őket, hogy a telekkönyvi bejegyzés kitolódik. Úgyis fogalmazhatnék, hogy a „tervezőasztalról vásárolnak” lakást, mint 2008-ban. Ugyanakkor látványosan gyarapszik a saját megtakarításból vásárolt ingatlanok száma. Ebben az instabil helyzetben sokan az ingatlanbefektetést tartják a legjövedelmezőbbnek – beszélt a tapasztaltakról Bónis.– Nagyon nehéz most átlagárakról beszélni. Kolozsváron van olyan lakás, amelynek négyzetméterét 3500 euróért kínálják, de akad még 2000 euró/négyzetméter alatti ár is az ajánlatok között. 2018-ban és 2019-ben nagyon megnőttek az árak, 2020-ban volt egy kis stagnálás, 2021-ben pedig újabb árnövekedésnek lehettünk tanúi – tette hozzá. 

Az ingatlanközvetítő szerint a vásárlók nem riadnak vissza attól, hogy Kolozsvár környéki, úgynevezett szatellittelepüléseken vásároljanak ingatlant. Ez azzal magyarázható, hogy a városba jutás most viszonylag rövidebb ideig tart, de ha „beindul az élet”, akkor zsúfoltabb lesz a közlekedés.
– Úgy hallottam, hogy egyre több cég kéri fel alkalmazottait, hogy térjenek vissza a munkahelyi munkavégzéshez. De egyfajta óvatosságot is észleltem ezzel kapcsolatban, mert még nem lehet tudni pontosan, a munkaadónak hány négyzetméternyi helyet kell biztosítania a munkavállalónak a biztonságos munkavégzéshez – összegzett Bónis Endre.