Tovább drágultak a lakások és lakbérek Kolozsváron

Folyamatosan nagyobb a kereslet, mint a kínálat

Tovább drágultak a lakások és lakbérek Kolozsváron
Évek óta folyamatosan nőnek a kolozsvári lakásárak és albérleti díjak. Közel egy éve számoltunk be arról, hogy ingatlanárak szempontjából már Bukarestet is leköröztük, s ez a kijelentés ma is érvényes. Bónis Endre kolozsvári ingatlanügyi szakember szerint városunkban már akár 1400 eurót is elkérnek – mi több, kapnak is a lakástulajdonosok – az eladó ingatlanok egy-egy négyzetméterért. Hasonlóan magasak a lakbérek is. Egyébként továbbra is a kis alapterületű, egy-két szobás ingatlanokat lehet a legkönnyebben eladni, illetve kiadni. Bónis Endre szerint az árak az elkövetkező hat hónapban sem fognak csökkenni. Ingatlanos szakemberek körében tartja magát az a nézet, hogy a kolozsvári ingatlanárak azért ilyen magasak, mivel a nagy léptékű ingatlan-befektetésekre nem adnak engedélyt mindaddig, amíg a különböző körgyűrűk és bekötőutak el nem készülnek. Így addig csak az égbe szökő ingatlanárak okozta sopánkodás marad…

Bónis Endre kolozsvári ingatlanügyi szakember szerint a kolozsvári ingatlanárak négyzetméterenkénti ára a közelmúltban elérte az 1400 eurót, a kereslet pedig továbbra is meghaladja a kínálatot. – A magas árakat a kereslet határozza meg. Továbbra is kelendőek a régebb épített lakások, mivel ezekben a negyedekben jobb  az infrastruktúra:  kevesebb a beépített rész, van zöldövezet, míg az újabban épült negyedekben a járdák és az úttest elég keskeny, a környéken kevés az üzlet. 

Az ingatlanos szakemberek véleménye az, hogy a polgármesteri hivatal a körgyűrűk és bekötőutak megépítéséig „szünetelteti” a nagybefektetésekhez szükséges engedélyek kibocsátását például a Békás/Bună Ziua vagy a Borháncs városrészen, így a kínálat nem tudja utolérni a keresletet.  Ami pedig a lakásbérlést illeti, a legkelendőbbek az egyetemek közelében levő lakások, például a Békás vagy a Mező/Câmpului utcában levő lakásokhoz elég nehéz bérlőt találni – vélekedett Bónis Endre kolozsvári ingatlanos szakember.

Az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség szerint a 2017-es év első 10 hónapjában országszerte 513 ezer ingatlaneladást bonyolítottak le: a legtöbbet Bukarestben (66 ezer) és Kolozs (35 ezer) megyében;  a legkevesebbet Teleorman (3756),  Szilágy (3331) és Krassó-Szörény (3014) megyében.

Bónis Endre szerint ugyan nem lehet borítékolni, hogyan alakul a hazai és ezen belül a kolozsvári ingatlanpiac, ám azt megkockáztatja, hogy az elkövetkező hat hónapban nem várható jelentős csökkenés.

Ingatlanügyi felmérések szerint az elmúlt 12 hónapban 13 százalékkal nőttek az ingatlanárak Bukarestben, 12 százalékkal Kolozsváron. Bukarestben az év közepén a lakások négyzetméterenkénti ára 1240 euró volt, míg Kolozsváron 1330 euró.