Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Nagyszalontán koncertezik a Villon Trió

Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Nagyszalontán koncertezik a Villon Trió
Petőfi 200 című műsorával székelyföldi és partiumi városokban lép fel a budapesti Villon Trió: május elején Kiss Barna „legversesebb zenekara” 15. születésnapját ünnepli, ez alkalomból magyarországi turnéja előtt május 4-én Szatmárnémetiben, 5-én Marosvásárhelyen, 6-án Nagykárolyban, 7-én pedig Nagyszalontán koncertezik. A csapat egykoron Faludy György Villon-átköltéseivel indult útnak, mára viszont műsoruk nagyobb részét magyar nyelvű saját dalaik teszik ki – derül ki az együttes szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Mint írják, a Villon Trió idei turnéja rendhagyó módon Petőfi Sándor megzenésített verseire épül, de hallhatók lesznek József Attila és Mészöly Dezső Villon-fordításai, valamint Faludy György-balladák és Kiss Barna saját dalai is.

Fellépnek: Kiss Barna – ének, gitár; Bokor Levente – basszusgitár, vokál; Kovács R. Gabesz – szájharmónika, vokál; Hain Zoltán – dob. A turné különleges meghívottja Vaskó Makka és Nagy Kriszta, akik Magyarország első, sérültekből álló zenekarának, a Nemadomfel együttesnek a szólóénekesei. A 15 éves születésnapját ünneplő csapat szeretné, hogy a lehető legtöbb emberrel oszthassa meg a jubileum varázsát, így a turné minden koncertje ingyenes a nézőtér befogadóképességének függvényében – áll a közleményben.

„Csaknem húsz éve járok Erdélybe koncertezni, számomra minden látogatás olyan, mintha kicsit hazatérnék megpihenni, pedig valódi rokoni kötelékeim nincsenek egyik városban sem. Kezdetben Faludy György Villon-átköltéseivel turnéztunk zenész barátaimmal, majd egy koltói látogatás alkalmával Teleki gróf kastélyának legendás malomkő-asztalánál kelt életre számomra a Pató Pál úr: különleges ihletett pillanat volt, amelyet átjárt Petőfi Sándor közelsége, hiszen ott írta meg a Szeptember végén című versét és sok más költeményét is. Petőfi versei mellé később jöttek a Weöres Sándor-versek, majd persze elkerülhetetlenül a József Attila-, Mészöly Dezső- és más Villon-fordítások. A 2023-as turné a Petőfi 200 emlékév jegyében zajlik, így azt találtam ki, hogy a nem Petőfitől származó többi elhangzó verset is egy-egy Petőfi verssel összefüggésben vezetem majd fel” – idézik a közleményben Kiss Barnát.

A koncertek részletei a Villon Trió Facebook-oldalán böngészhetők.

Borítóképen az együttes tagjai, balról jobbra Bokor Levente, Kovács R. Gabesz, Kiss Barna és Hain Zoltán. Fotó forrása: www.kissbarna.hu