Tíznapos erdélyi turnéra készül a kolozsvári Flauto Dolce együttes

Tíznapos erdélyi turnéra készül a kolozsvári Flauto Dolce együttes
Nagyszabású erdélyi turnéra indul a kolozsvári Flauto Dolce: a Transylvania Summer Tour 2022 során július 14. és 24. között a kamaraegyüttes több történelmi helyszínen és fesztiválon lép fel két németországi meghívottal, a Kölnben élő barokk trombitással, Hegyi Gáborral és a jelenleg Erdélyben élő Maximilian Braisch barokk fagottossal együtt – olvasható a Flauto Dolce közleményében.

Mint írják, a turné műsorai változatosak, egyrészt a barokk trombita hangzásához idomulnak, másrészt pedig a Musica, Natura, Amore összeállításuk is többször elhangzik.

A nyári turné részeként a kolozsvári együttes fellép a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon július 14-én, csütörtök este hét órától a Csíki moziban (Petőfi színpad), valamint július 22-én, péntek este hét órától a kolozsvári piarista templomban a KlausenMusik hangversenysorozat keretében. A turné további helyszínei között van a veresmarti és a kisdisznódi erődtemplom, a nagyszebeni evangélikus székesegyház, továbbá koncerteznek Barcaszentpéteren a Musica Barcensis koncertsorozat és a medgyesi Szent Margit Evangélikus templomban megszervezett Orgelsommer meghívására is.

A közleményben kiemelik: Hegyi Gábor együttműködése a kolozsvári együttessel 2019-ben kezdődött, azóta több sikeres koncert van mögöttük. A turné műsorának összeállításával kapcsolatban úgy fogalmaznak: figyelembe kellett venni a barokk trombita nagyon fárasztó megszólaltatását, amelyhez már a korabeli zeneszerzők is igyekeztek alkalmazkodni, így gyakori, hogy a hosszabb művek tételeinek valamelyikében „a trombita hallgat, hogy azalatt pihenjen”. Mint írják, a hangos barokk trombita mellé kellett valamilyen hozzáillő basszus hangszer, így jutottak el a barokk fagotthoz és ezzel vált az együttes hangzása kiegyensúlyozottá. Bár a műsor összeállításánál irányadó volt Musica, Natura, Amore című új projektjük, igyekeztek a végeredményt minél színesebbé tenni – derül ki a közleményből.

A kolozsvári Flauto Dolce 2000-ben alakult Majó Zoltán kezdeményezésére. Az együttes nagy figyelmet szentel a hazai régizene ápolásának, megszólaltatásának, eddigi tevékenysége során több mint 470 koncerten, különböző rádió- és TV-felvételeken, fesztiválokon működött közre, illetve több lemezt is kiadott. Románián kívül Olaszországban, Spanyolországban, Izraelben, Franciaországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Magyarországon, Szlovákiában és Szerbiában léptek fel. 

(Borítóképen a Flauto Dolce együttes tagjai, balról jobbra Miklós Noémi – csembaló, orgona; Mihaela Maxim – szoprán; Szabó Mária – furulyák; Majó Zoltán – művészeti vezető, furulyák)

varosnapokHirdetés