A Magyar Állami Népi Együttes fellépésére megmozdult az egész falu

A Magyar Állami Népi Együttes megkezdte februárban országjáró turnéját, a Táncos Magyarok című előadás az Együttes félévig tartó, 25 állomásos turnéja.

Devecser, Somogyudvarhely, Cigánd, Mórahalom, Gencsapáti… csak pár példa azok közül a kifejezetten 5000 lélekszám alatti települések közül, ahol még látható lesz színpadon az előadás. A műsorban minden helyszínen megjelenik helyi népművészek közreműködésével a térség hagyománya. A helyi néptáncosok számára ez egy felejthetetlen élmény, mely tovább növeli elköteleződésüket a népi kultúra iránt. Mihályi Gábor szavait idézve: „Célunk, hogy kulturálisan kevésbé ellátott kistelepülésekre jusson el ez a produkció, és, hogy kapcsolatot építsünk a néphagyomány művelőinek helyi (néptánc, népzene, énekkörök stb.) öntevékeny csoportjaival, és az ő értékeik legjavát is beépítsük az előadásokba.”

Habár a Petőfi Kulturális Program keretében megrendezett turné első megállóján, Pápateszéren a közönség felének nem jutott ülőhely, mégis mindenki boldogan és élményekben gazdagon távozott. A Táncos magyarok című táncszínházi előadás elérte célját, a múlt a jelenkor részévé tudott válni, az együttes értéket őrzött és értéket teremtett. 

A Táncos magyarok egy antológiaszerű válogatás a Kárpát–medence legszebb táncaiból és zenéiből, korokon és határokon átívelő utazás, mely során a magyarság és a vele sorsközösségben élő nemzetiségek folklórjából merítkezve járja körbe a történelmi Magyarországot. Hitet téve az összetartozás megkérdőjelezhetetlen valóságáról, nagy ívű panorámaként mutatja fel azt a paraszti örökséget, azokat a páratlan kulturális és szellemi javakat, melyeket az ezeréves együttélés hagyott ránk. 

Tóth Alma, a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze így nyilatkozott az első előadás után: „A fiatal generáció - látva ezeket a produkciókat - egyrészt felfedezi, milyen értékes és gazdag a magyar népi kultúra, másrészt reméljük, hogy kedvet is kap a néptánchoz, mert a mi víziónk az, hogy a turné hatására ki is alakítják majd a maguk kis közösségeit, és ezekből egyre több és több lesz az egész ország területén…”

Hetényi Milán, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának énekese pedig így magyarázta el a turné küldetését: „Nagyon fontos, hogy az ország minden szegletébe eljuthasson ez a produkció, és ne csak a nagyvárosok, vármegye székhelyek színpadán állhasson, hanem olyan kis településeken is, ahonnan tulajdonképpen ez a kultúra eredetileg származik.”

A Magyar Állami Népi Együttes térségi turnéján kívül a Petőfi Kulturális Program keretében események széles skálája valósul még meg a lokális kulturális programoktól kezdve a nagyobb, régiókat átölelő folklór rendezvényeken át, utazókiállításokon keresztül egészen a közösségépítő és -támogató programokig. A programsorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben valósul meg, a Petőfi Kulturális Program részeként. A Programról bővebb tájékoztatás a hagyomanyokhaza.hu oldalon olvasható.