MAGYAR POLGÁRMESTER KISBÁCSBAN – Magyargorbón kilencven szavazat hiányzott FRISSÍTVE

MAGYAR POLGÁRMESTER KISBÁCSBAN – Magyargorbón kilencven szavazat hiányzott FRISSÍTVE
Kilenc községben nyert az RMDSZ polgármesteri tisztséget Kolozs megyében: Magyarszováton (Szabó Mihály), Tordaszentlászlón (Asztalos István), Várfalván (Mărginean János), Buzán (Czéghér István), Bálványosváralján (Muresan Ildikó), Tordaszentmihályon (Zeng János), Kisbácsban (Balázs János), Kalotaszentkirályon (Póka András György) és Körösfőn (Bódis László).

Kisbács jelentős győzelemnek számít, nyolcvan év után ismét van magyar polgármestere a községnek. A többi nyolc esetben gyakorlatilag újráztak a négy évvel ezelőtt megválasztott tisztségviselők – egy kivétellel. Tordaszentlászlón továbbra is RMDSZ-es maradt a polgármester, a leköszönő Tamás Gebe András helyét azonban az előválasztásokon győztes Asztalos István veszi át. Tamás Gebe, aki 1992 óta töltötte be ezt a tisztséget, függetlenként indult idén.

Asztalos István megválasztott polgármester arról tájékoztatta a Szabadságot: a község szintjén 2409-en járultak az urnákhoz, a részvételi arány 68,78 százalék volt. Ennél is nagyobb volt a mozgósítás a magyar többségű falvakban: Tordaszentlászlón 661-en szavaztak (75,11 százalék), Magyarfenesen 567-en (75,09 százalék), Magyarlétán 222-en (70,03 százalék) adták le szavazatukat. Asztalosra összesen 1196-on voksoltak, ez az össz-szavazatok 51,27 százaléka, Tamás Gebe Andrásra 892-en (38 százalék). A magyar falvakban Asztalos összesen 1023 szavazatot nyert (73 százalék), Tamás Gebe pedig 373 szavazatot (27 százalék). A községben volt még három, román pártszínekben induló jelölt, ők összesen a voksok 10,7 százalékát vitték el.  A 13 tagú községi tanácsban az RMDSZ-nek 8 képviselője van, a Magyar Polgári Pártnak (MPP) pedig egy.

Körösfő volt az egyik olyan község, ahol magyar-magyar verseny körvonalazódott. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az MPP alkotta Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) ugyan nem indított saját jelöltet, de támogatta a függetlenként induló Schvarczkopf Gábort az RMDSZ jelöltje ellenében. Bódis László végül 570 voksot szerzett, a független jelölt pedig 365-öt.

Magyarkályán községben a fiatal Portik Lorántot indította az RMDSZ a polgármesterválasztáson.  A községben, ahol a magyarok számaránya 36,26 százalék, a magyar szavazatok közte (199) és az EMSZ jelöltje, Farkas Tímea Melinda (31) között oszlottak meg. Bár a számadatokat tekintve egyik magyar jelöltnek sem volt reális esélye a győztes liberális jelölttel szemben, az önkormányzati képviselet megsínylette a versenyt, egy magyar tanácsossal kevesebb jutott be a helyi tanácsba.

Szintén fájó pont Magyargorbó község, ahol az előzetes eredmények szerint kilencven szavazaton múlott az RMDSZ jelöltje, Kerekes Emőke győzelme. A községben a liberális Gheorghe Broaina újabb mandátumot nyert, aki a magyar többségű Türéből és Vistából számos magyar szavazatot kapott.

A tanácsosi listát illetően a magyar szavazatok szintén megoszlottak a PNL és az RMDSZ jelöltjei között, a liberálisok ugyanis több magyar jelöltet indítottak a tanácsosi listán befutó helyeken. A PNL-lista 648 voksot, a szövetség 456, az EMNP 29, a függetlenként induló Keizer Róbert (volt MPP) 36 szavazatot kapott.

Nem sikerült győzni Magyarkapuson (magyarok számaránya 37,27 százalék) és Harasztoson (32,6 százalék) sem, remélhetőleg a polgármesterjelöltként induló Rácz P. Zoltán leköszönő alpolgármester, illetve Szabó József alpolgármester a következő négy évben is meg tudja őrizni jelenlegi tisztségét.

Bánffyhunyadon az RMDSZ nem állított polgármesterjelöltet.  Buzás Mária RMDSZ-es alpolgármestertől megtudtuk: a szövetségnek sikerült megőriznie három tanácsosi mandátumát. Az EMNP-nek eddig két tanácsosa volt a helyi önkormányzatban, most egyet sem sikerült bejuttatniuk. Buzás Mária szerint feltételezhetően voltak átszavazások, mind a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR), mind a Népi Mozgalom Pártja (PMP), illetve a Pro Romania indított magyar jelölteket a tanácsosi listán. 

Bánffyhunyadon maradt a liberális Mircea Morosan polgármester. Ami a további együttműködést illeti, az alpolgármesteri tisztség vélhetően itt is politikai alku tárgyát képezi majd, az RMDSZ reméli, hogy a következő négy évben is meg tudja őrizni ezt a posztot.

Tordán a 2016-ban szociáldemokrata színekben mandátumot nyert Cristian Matei polgármester most liberális jelöltként győzedelmeskedett. Hasonló a helyzet Désen is, ahol szintén egy volt PSD-s, most a PNL-hez átigazolt jelölt, Costan Morar maradt a polgármester. Sajnos, az RMDSZ Désen veszített egy tanácsosi mandátumot, Tordán, ha minden igaz, marad a két RMDSZ-es önkormányzati tisztségviselő. Aranyosgyéresen hat szavazat hiányzott ahhoz, hogy az RMDSZ átlépje a bejutási küszöböt, az itt élő magyar közösség (7,5 százalék) képviselet nélkül maradt a tanácsban. A polgármester az újraválasztott Dorin Lojigan (PNL).

Szamosújváron is sikerült megőrizni az eddigi három RMDSZ-es tanácsosi mandátumot, a polgármesteri tisztséget a liberális Ovidiu Drăgan nyerte nagy különbséggel a hivatalban levő szociáldemokrata Ioan Neseleanhoz viszonyítva. Amint arról korábban tudósítottunk, a helyi RMDSZ nem indított polgármesterjelöltet, a magyar szavazatok vélhetően a volt RMDSZ-es tanácsos, a most függetlenként induló Kasza Tamás (11,3 százalék) és az USR által indított magyar származású jelölt között (27,7%) oszlottak meg.