Magyar Örökség-díjas lett a szamosújvári Téka Alapítvány

A díjat Balázs-Bécsi Attila, az alapítvány elnöke vette át FOTÓ: TÉKA ALAPÍTVÁNY
A Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség-díj bírálóbizottsága a szamosújvári Téka Alapítványnak ítélte a Magyar Örökség kitüntető címet közösségépítő munkájáért. A díjátadó ünnepséget június 22-én, szombaton tartották Budapesten, a Ráday-ház dísztermében. A díjat Balázs-Bécsi Attila, az alapítvány elnöke vette át. Az ünnepségen a Téka népzeneiskola diákjai (Juhos Borbála, Balla Péter, Molnár Ákos, Papp Dávid és Balla Nándor) magyarszováti és széki népdalokat adtak elő.

Harangozó Imre néprajzkutató Téka Alapítványt méltató laudációjában kiemelte a Téka Alapítvány fontos közművelődési és közösségszervezési szerepét, amelynek köszönhetően Szamosújvár mára iskolavárossá vált. „A Kemény Zsigmond Líceum révén szellemi és kulturális fellegvár – modern iskolaépületekkel, kollégiummal, sportlétesítményekkel. Röviden összefoglalva – Szamosújvár maga a csoda, a magyar megmaradás, élni akarás csodája – meg a megbékélésé, Erdély népeinek közös jövőjéé” – fogalmazott a néprajzkutató. Hozzátette: nagy szükség van erre a példára, erre a szemléletre ma ebben a meddő indulatoktól, gyűlölködéstől és szenvedéstől tépett világban úgy kell ez most, mint a tiszta friss levegő. „Isten tartsa hát meg Szamosújvárt, tartsa meg az immár Magyar Örökség-díjas Téka Alapítványt. Tartsa meg őket, hogy őrizzék ezt az örökséget, őrizzék Gerlahidát, a gerlai hidat, ahová Válaszúton keresztül vezet az út. Olyan válaszúton, ahol mindnyájunknak jól kell döntenie, választani hitet, tartást, emberséget. Ez az út hisszük s tán tapasztalatból is tudjuk, a bonczok hídján keresztül vezet, hosszan, nagyon hosszan, át Csigla mezején, át a Czegei Tetőn, el egészen Kamaráson és Örményesen keresztül Faragóig, – ahonnan már tiszta időben, különösen napkelte után jól látszik az Istenszéke” – zárta laudációját – Harangozó Imre. 

A díjátadón Magyar Örökség-díjjal értékelték az 1952-es Helsinki olimpiai csapat kiemelkedő teljesítményét, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatási tevékenységét, Juhász István példamutató közösségépítő munkásságát, Józsa Judit munkásságát, Koltai Lajos filmművészeti munkásságát és Szabados György zeneművészetét.