Lövith Egon Marc születésének századik évfordulója alkalmából nyílik kiállítás Kolozsváron

Lövith Egon Marc születésének századik évfordulója alkalmából nyílik kiállítás Kolozsváron
Lövith Egon Marc (1923–2009) művész születésének századik évfordulója alkalmából a kolozsvári Művészeti Múzeum a Quadro Galériával együttműködve május 20. és június 11. között rendezi meg az Új élet a romokon című kiállítást.

A tárlat megnyitójára május 19-én, péntek este 6 órától várják az érdeklődőket a Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotába a kiállítás kurátorának, Székely Sebestyén György művészettörténésznek, valamint a művész rokonainak jelenlétében. A házigazda szerepét Lucian Nastasă-Kovács történész, a múzeum igazgatója tölti be, a kiállítás koordinálásáért pedig Alexandra Sârbu muzeográfus felel. A tárlat – amely elsősorban jelentős magángyűjteményből származó műveket állít párbeszédbe a múzeum gyűjteményében található szobrokkal – a szobrász, festő és grafikus Lövith Egon Marc művészetének új olvasatát kínálja. A kiállítás június 11-ig látogatható, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között.

„Lövith Egon Marc Kolozsváron született, zsidó családban. Egész életét meghatározták a 20. század nagy eseményei, ami fogékonnyá tette a széles történelmi távlatok és az alapvető erkölcsi paradigmák iránt. A jelenlegi tárlat nem egy retrospektív kiállítás, hanem olyan válogatás a művész munkásságából, amely ennek a történelmi érzékenységnek a prizmáján keresztül készült” – olvasható Székely Sebestyén György kurátori szövegében.

Borítókép forrása: a tárlat Facebook-eseménye