Liberális harakiri

Liberális harakiri
Több felmérés is napvilágot látott a Cîțu-botrány óta, és egyik se kedvez a jelenlegi miniszterelnöknek.

 Az IRES augusztus 16-19 között végzett közvélemény-kutatásának adatai szerint a megkérdezettek 76 százaléka egyet ért abban: Florin Cîțunak már akkor nyilvánosságra kellett volna hoznia, hogy ittas vezetésért lecsukták az Egyesült Államokban, és hogy banki adósság miatt pert indítottak ellene az amerikai hatóságok, mielőtt pénzügyminiszteri kinevezését elfogadta volna. Csak 23 százalék véli úgy, hogy erre nem volt szükség. (A többieknek – 1 százalék – nem volt véleményük.)

A válaszadók 53 százaléka meg van győződve arról, hogy Iohannis tudott Cîțu előéletéről, 35 százalék szerint viszont az államfőnek nem lehetett fogalma ezekről a kínos epizódokról. Korábban Cîțu azt nyilatkozta: Ludovic Orban pártelnököt igenis tájékoztatta az esetekről.  A megkérdezettek 73 százaléka szerint ilyen körülmények között Orban nem tette jól, hogy támogatta Cîțu kinevezését pénzügyminiszteri, majd a kormányfői tisztségre, és alig 21 százalék azoknak az aránya, akik nem találnak kivetnivalót abban, hogy mindenek ellenére Cîțu ilyen magas tisztségbe jutott.

A válaszadók 66 százaléka szerint Cîțunak a botrány kirobbanásakor azonnal le kellett volna mondania, 30 százalék szerint viszont nem. Arra a kérdésre: ki fogja nyerni az elnökválasztást a liberális párt szeptember 25-ei kongresszusán, 47 százalék szerint Orban, 30 százaléka szerint viszont Florin Cîțu. S hogy a jelenlegi miniszterelnök megérdemli-e, hogy ő legyen a PNL elnöke? A megkérdezettek 24 százalék válaszolt igennek, 72 százalék viszont nemmel.

A CURS által végzett felmérés szerint az utóbbi hetekben a Szociáldemokrata Párt (PSD) 34 százalékra tornázta fel magát – különösebb erőlködés nélkül, tehetjük hozzá. (Ahogy mondani szokás: „hátradőlt és kért egy kávét” végignézve a liberális harakirit…) Ebben az adatsorban a PNL 20, az USR-PLUS 12, az AUR pedig 11 százalék. Az IRES is visszaigazolja, hogy a liberálisok támogatottsága csökken, míg a szociáldemokratáké nő. 

“Amíg Florin Cîțu be nem lépett a pártelnöki tisztségért folytatott küzdelembe, a PNL támogatottsága stabil 26-27 százalék körül mozgott. Ez viszont most 20-22 százalékra csökkent”, sóhajtozott Ludovic Orban a minap. De vajon a nagyobbik kormánypárt hitelvesztése feltétlenül egy ember személyéhez, Florin Cîțuhoz kötődik? Erre a stiripesurse.ro portálon közzétett elemzés keres választ.

Eszerint a koalíció vezető erejét képező liberálisok kudarca elsősorban a „kétfejűségben” keresendő: a politikai logika szerint a kormányt alakító párt és a kabinet élén ugyanaz a vezető áll, magyarán a pártelnök tölti be a kormányfői tisztséget is. Lásd a Năstase-, Tăriceanu-, Boc-, Ponta-kormányokat, illetve a korábbi Orban-kabineteket. (A 2016-2020 közötti PSD-s kormányok „atipikus” esetére nem térnék itt külön ki…) Jelen esetben azonban nem ez a helyzet: Ludovic Orban a koalíció fő erejét képező PNL elnöke, a kormány élén pedig Florin Cîțu ex-pénzügyminiszter áll. Hogy miért így történt? A magyarázatra emlékszünk: a koalíciós partner, az USR-PLUS hallani sem akart arról, hogy egy újabb Orban-kormány alakuljon, Cîțu volt a kompromisszum. 

Az idézett elemzés szerint ebből a „kétfejűségből” sok zavar származik, amelyet mindegyik fél úgy értelmez, ahogy érdekében áll. Az elmúlt hónapok történéseit figyelembe véve azonban a jelenlegi miniszterelnök az, akinek majd számot kell adnia a kormányzat hibás döntéseiért, vélik. Amióta ugyanis a Cîțu-kabinet van hatalmon, felpörgött az infláció, az energia- és élelmiszerárak a magasba szöktek, ami alkalom adtán nem marad büntetlenül. Másrészt – írják – Cîțu volt az, aki a párt vezető tanácsának javaslatait figyelmen kívül hagyva a saját embereit tette a vezető pozíciókba, mindez pedig elégedetlenséget szült a PNL-n belül. Ide tartozik az új pénzügyminiszter, jóbarátja, Dan Vâlceanu is, aki Alexandru Nazarét váltja. Vâlceanunak talán az még megbocsátható, hogy fiatalkorában a szociáldemokraták ifi szervezetének volt az egyik prominens tagja - a román pártok csak ne finnyáskodjanak tagjaik politikai fogantatása miatt… -, az viszont nem, hogy pénzügyminiszterként fogalma sincs a romániai minimálbér értékéről. (Akár ”jóbarátjának” a kenyér áráról…)

Szintén Cîțunak róják fel, amiért egyáltalán belépett a pártelnöki tisztségért folytatott küzdelembe, és meglehetősen agresszív kampányt folytatott ellenfele, Orban ellen, mit sem törődve a következményekkel. Hogy aztán kiderüljön róla mindenféle kínos ügy, ami nem csak saját, hanem a párt megítélésén is ront.

Jelenleg úgy tűnik, Cîțu kezdeti diadalmenete megtorpant. Támogatói azonban – élükön Emil Boc polgármesterrel – tovább fokozzák a kampány hevét.  A két csoportosulás egymást vádolja a PNL tönkretételével: Orban szerint Cîțu menesztette mindazokat, akik az ő jelölését támogatják. Boc azzal vádaskodik: Orban az, akinek semmi sem drága a pártelnöki tisztség megőrzéséért, még akkor sem, ha ezzel szeretett pártjának árt. Válaszában Orban kikérte magának, hogy őt Boc kioktassa pártvezetésből, hiszen amikor a polgármester a néhai PDL elnöke volt, a politikai alakulat támogatottsága 40-ről 18 százalékra csökkent. (Végül pedig önmagát feladva beolvadt a liberális pártba.) Erre Boc azt válaszolta: Orban ne ugráljon, hiszen soha semmilyen közvetlen megmérettetésen nem vett részt. És mind így…

Tény: ha a jelenlegi elnök megtartja tisztségét, onnan egyenes út vezet a harmadik Orban-kormány létrehozásához. Ebben az esetben Cîțu nem számít majd többnek egy vicces kis epizódnál a PNL zűrös történelmében, Ludovic Orban pedig pártelnökként és kormányfőként ismét az ország egyik legerősebb embere lehet. Ennek minden előnyével és – nyilván – hátrányával együtt…