Lemondott Bocsárdi László a sepsiszentgyörgyi színház igazgatói posztjáról

Lemondott Bocsárdi László a sepsiszentgyörgyi színház igazgatói posztjáról
Bejelentette lemondását a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatói posztjáról Bocsárdi László Jászai Mari-díjas rendező, aki eredetileg jövő év októberéig vezette volna az intézményt. Megbízott igazgatóként Pál-Ferenczi Gyöngyi, a társulat színésze vezeti az intézményt, amíg a megyeszékhely önkormányzata versenyvizsgát ír majd ki. Mindezeket a keddi évadzáró társulati gyűlést követően Bocsárdi László közölte a jelenlévő újságírókkal Antal Árpád polgármester jelenlétében.

Az eseményről beszámolt a Háromszék napilap is, a Mózes László által jegyzett cikk szerint Bocsárdi László közölte: a színházban bejelentette, megszakítja a menedzseri szerződését, amely jövő év októberében járna le, ezért a következő időszakban arra törekednek, hogy az átmenet „szervesen történjen meg és úgy, hogy a társulatnak jó legyen”.

A Háromszék beszámolója szerint Bocsárdi elmondta: hosszas tépelődés eredménye ez a döntés, ugyanis „már 2020-ban bejelentette, hogy 2023-tól nem folytatja a színházigazgatói munkát, mivel úgy érezte, frissíteni kellene a színház szemléletmódján és lehetővé kellene tenni, hogy az meg tudjon maradni az erdélyi magyar színjátszás fontos intézményének. Ehhez egyrészt az szükséges, tette hozzá, hogy az eddigi értékek ne vesszenek kárba, ne semmisüljenek meg, másrészt, hogy olyan emberek kerüljenek a színház élére, akiknek van a következő időszakra vonatkozó víziójuk, elképzelésük és könnyebben tudnak kapcsolódni a mostani kor kihívásaihoz. Ráadásul közeledik a nyugdíjkorhatárhoz is, jövő októberben lesz 65 éves.” – olvasható a napilap cikkében.

A tudosításban idézik Bocsárdit, aki szerint nem érzi magát kifáradtnak, kiégve sem, „csak az elmúlt 28 esztendő egy kicsit sok: 11 évig, amíg Nemes Levente volt a színház igazgatója, 1995-től 2006-ig művészeti vezetője voltam, 2006-tól pedig igazgatója vagyok a színháznak. Ez egy kicsit hosszú idő, és úgy döntöttem, hogy ha a színház társulatában találok olyan embert, aki áldozatot képes vállalni a társulatért és a színházért, ugyanakkor a társulat el tudja őt fogadni, komolyan tudja őt venni, akkor megpróbálkozom azzal, hogy a hátralevő évet átengedem az illetőnek, kezdjen el a színház ügyeivel foglalkozni, és én aligazgatóként segítek neki, hogy megismerje a színházvezetés csínját-bínját, tanácsokkal látom el, egyfajta biztonságot is nyújtok számára, és egy év után kiderül, hogy ez életképes-e vagy sem”.

Antal Árpád, a színházat fenntartó polgármesteri hivatal vezetője a sajtóbeszélgetésen úgy vélte, minden olyan vezetőnek, „aki hosszú ideig vezet egy intézményt és ezáltal rányomja személyisége bélyegét arra, egyrészt felelőssége, másrészt talán az egyik legnehezebb feladata az, hogy kineveljen maga mellett egy olyan személyt vagy személyeket, akik képesek utána folytatni a munkát”.

A polgármester szerint a Tamási Áron Színház rendkívül fontos intézmény a város életében, és lényeges, hogy továbbra is erős márkanév maradjon. Antal Árpád elmondta, hogy Pál-Ferenczi Gyöngyi egy évig ideiglenes megbízottként vezeti az intézményt, majd meghirdetik az állást, és nyílt versenyen bárki megpályázhatja az igazgatói tisztséget.

(Fotó forrása: Háromszék napilap/Albert Levente)