Kiállításnyi elkerülhetetlen tekintet, életképek által láttatott közösség

Márkos Tamás fotóiból nyílt tárlat a Bánffy-palotában

Kiállításnyi elkerülhetetlen tekintet, életképek által láttatott közösség
Székelyudvarhely után most Kolozsvárra is megérkezett Márkos Tamás fotóművész Tűzpróba – roma sorsok, gyerekarcok, életképek című lírai képekből, portrékból és gyerekrajzokból álló vándorkiállítása. A tárlatot szerdán, február 16-án nyitották meg a Bánffy-palotában, a kiállított fotók a 2021 januárjában a somlyói romatelepen pusztító tűzvészt követően készültek Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában és Csíksomlyón.

Néha a falakról mélyen a szemünkbe néz egy-egy kedves, ártatlan tekintet, máskor a fotós szemszögének köszönhetően részesei lehetünk csendes, meghitt jeleneteknek, gyakran alig észrevehető, mégis fontos részletekbe merülhetünk egy-egy „képfestmény” előtt, ha pedig kinyitjuk belső füleinket, hallhatjuk a képek elkészülésének pillanatában felcsendülő gyermeknevetéseket, izgatott tanácskozásokat, élettel teli zsivajokat. 

Márkos Tamás a Transindex munkatársaként fotózott először a tűzvész helyszínén, ahol hamar megfogalmazódott benne: ez nem csupán egyriportos munka lesz számára, erre a helyszínre vissza kell még térnie. Ez az elgondolás aztán hamar kiegészült, Csíkszereda vezetősége ugyanis nem sokkal később arra kérte a fotóművészt, hogy dokumentálja a tűzvésztől a családok rehabilitációjáig tartó folyamatot. Márkos Tamás ezt követően több hónapon át önkéntesként tartott kreatív, játékos, zenés foglalkozásokat a tűzvészben károsult, családjaikkal együtt ideiglenesen az arénában elhelyezett gyermekek számára. A kiállításon látható életképek és portrék ezen alkalmakkor születtek, a tárlat pedig kiegészül a foglalkozások során készült gyermekrajzokkal, amelyek segítségével a kis kezek a tűzvésszel kapcsolatos gondolataikat, érzéseiket próbálták „megfogalmazni”.

A kiállításon megtekinthető egyik gyerekrajz

A tárlatot felkaroló Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont menedzsere, Bartalis Izabella a kiállításmegnyitón úgy fogalmazott, megtiszteltetés számukra, hogy együtt dolgozhattak Márkos Tamással és hálával tartoznak a Csíkszeredában végzett munkájáért, valamint a lehetőségért, hogy fényképein keresztül bárki betekintést nyerhet ennek a közösségnek az életébe. „Azt hiszem, ez a kiállítás tükrözi, hogy mennyire lelkéből és mennyire átérezve végezte ezt a munkát Márkos Tamás” – fogalmazott Bartalis Izabella, kiemelve: a fotók a kolozsvári kiállítást követően Csíkszeredába vándorolnak, és további állomásokat is terveznek annak érdekében, hogy a tárlat minél szélesebb közönséghez eljuthasson.

A folytatásban Vig Emese, a napokban megszűnt Transindex volt felelős szerkesztője elevenítette fel a Márkos Tamással való közös munkájuk kezdeteit, valamint a tavaly januári somlyói eseményeket. „Az első pillanattól kezdve lenyűgözött az a világ, amely a fotóin keresztül elénk tárul: a színek, a kompozíciók, a képeken átszűrődő érzékeny alkotói attitűd hihetetlen atmoszférát teremt, és azonnal bevonzza a nézőt” – fogalmazott Vig Emese, hozzátéve: a somlyói tűzvész helyszínére érkezve „Tamásnak már az első pillanattól kezdve a rá jellemző empátiával és kommunikációs készséggel sikerült igazi mély kapcsolatot kialakítani képeinek szereplőivel”.

Márkos Tamás, Vig Emese és Bartalis Izabella a megnyitón

Vig Emese kiemelte: a fotós olyan kiállítással lép most a nagyközönség elé, amely elsősorban nem önmagára, mint művészre akarja ráirányítani a figyelmet, hanem mindenekelőtt a témára, sorsokra és élethelyzetekre, amelyek egy közösség mindennapjait meghatározzák. Zárásként elmondta: azt kívánja mindenkinek, hogy merüljön el ebben az ismeretlen világban, amelyet legtöbben csak távolról és nagyon eltorzítva ismerünk.

„Márkos Tamás megteremtette számunkra azt a lehetőséget, hogy bele tudjunk nézni ezekbe a szemekbe, hogy megérezzük a rezdülő mosolyt, az életszeretetet, a természetközelséget, a szabadságot, de a be nem vallott álmokat is, a kísértő szomorúságot, egyszóval egy nagyon sokrétű, rendkívül gazdag érzelemvilágot, amelyet Tamás munkái nélkül talán el sem tudnánk képzelni. Engedjük közel jönni a képeket” – zárta megnyitóbeszédét Vig Emese.

Az esemény végén néhány szó erejéig felszólalt többek között az arénában elhelyezett családokat segítő Máltai Szeretetszolgálat egyik munkatársa is, Andrásy Paula, aki elmondta: Márkos Tamás érkezésének első pillanatától kezdve kivételes, csodálatra méltó természetességgel fordult a tűzkárosult roma gyermekekhez, ez pedig sokak számára lehetne példaértékű.

A Tűzpróba című tárlat – amelynek kurátora Fazakas Rita és Feleki István – március 6-ig tekinthető meg a Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában, a kiállított gyerekrajzokból és fotókból pedig az érdeklődők sokszorosított példányokat vásárolhatnak, ezzel segítve a somlyói roma közösséget.

Néhány további fotó a szerdai megnyitóról:

(A fotók a szerző felvételei)