Huszonhatodszor szerveztek Inter-Art Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábort

Négy kontinens művészei találkoztak Nagyenyeden

Huszonhatodszor szerveztek Inter-Art Nemzetközi  Képzőművészeti Alkotótábort
Tizenkilenc országból érkeztek művészek a 2023. augusztus 9–24. között szervezett Inter-Art Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótáborba, akik az alkotás mellett számos kulturális eseményen is részt vettek.

Értékesebbnél értékesebb alkotások születtek az idei alkotótáborban is, olyan jeles művészek keze nyomán, mint Oriola Kureta Semenescu (Albánia), Dimitar Velichkov Ivanov, Dobromira Dimitrova, Nikolay Marinov (Bulgária), Vera Heller, Susie Veroff (Kanada), Ran Haiquan (Kína), Rich Dethlefsen (Dánia),Tamerat Siltan (Etiópia), Noémie Lesquins (Etiópia), Inga Shalvashvili, Nino Khvadagiani (Grúzia), Konstantinos Meramveliotakis (Görögország), Patrick Cauvin (Haiti), Ana Maria Tirlea (Olaszország), Gheorghe Stirbu (Moldvai Köztársaság), Joanna Banek, Tomasz Awdziejczyk (Lengyelország), Lojze Kalinšek (Szlovénia), Tetiana Moroz (Ukrajna), Fawaz Hammoud Arnaout (Egyesült Arab Emírségek), Pamela Kwami (Nagy-Britannia), Patricia Goodrich (Amerikai Egyesült Államok), Romániából pedig Rodica Strugaru, Ecaterina Neagu, Anca Delia Oros, Gheorghe Munteanu, Cristian Sergiu Ianza, Elena Cristea, Andrei Bakó, Mihaela Bakó, Balog Zoltán alkotott. A tábor főszervezője, Balog István volt, az Inter-Art Alapítvány elnöke, a művészeti igazgatója pedig Ioan Hădărig szociológus, a nagyenyedi multikulturális központ menedzsere.

Változatos programok, kirándulás TorockóraA mintegy kéthetes alkotótábor, a több évtizedes hagyományhoz híven, nemcsak a műtermek falai között zajlott, hanem változatos programok révén igyekezett lehetőséget teremteni a művészek bemutatkozására és az erdélyi társadalommal való közvetlen kapcsolatteremtésre. Kirándulást szerveztek Torockóra, meglátogatták a nagyenyedi természetrajzi múzeumot, és különféle szimpóziumokat, kerekasztal-megbeszéléseket szerveztek, ahol a résztvevő művészek bemutatták országuk vagy városuk művészetét, így mindannyian betekintést nyerhettek egymás kultúrájába.

Fókuszban a nőkA megnyitót követően figyelemreméltó eseménnyel, a 29. Mail Art kiállítással igyekeztek a szervezők megalapozni a tábor hangulatát. A nő-az élet szimbóluma című kisplasztikai tárlaton negyvennégy országot képviselő 125 művész munkáját vehették szemügyre az érdeklődők.

Augusztus 16-án Vajdanyunyad várában szerveztek nagy sikerű kiállítást, Patrick Cauvin (Haiti) festményeiből valamint Balog István és Gheorghe Munteanu szobraiból. A munkákat Sorin Tincu, a vár igazgatója és Ioan Hădărig az enyedi kulturális központ menedzsere méltatták.

Koncert a Bethlen Gábor Kollégium udvaránA tábor keretében, augusztus 18-án zajlott a kilencedik Interkontinentális Kisgrafikai Biennálé, amelyen 30 ország 67 művészének munkáiból készült válogatással lepték meg a közönséget. Ehhez kapcsolódott a retrospektív metszetkiállítás, amelynek szerzője az írországi Padraic Reaney volt. A nap Sergiu Corbu Boldor A lélek ablaka című különleges koncertjével zárult, amelyet a Bethlen Gábor Kollégium udvarán tartottak meg.

Vasárnap, augusztus 20-án a kínai Ran Haiquan Óda a természethez című különleges tájképfestészet-tárlatát nyitották meg az enyedi közönség előtt.

A tábor jelentőségét többen is méltatták az alapítvány galériájában megrendezett zárókiállításon. Oana Badea polgármester elmondta: Nagyenyedre immár több éve úgy tekintenek sokan, mint fontos képzőművészeti központra, bebizonyítva, hogy a szenvedély és a zsenialitás a világ bármely sarkában kivirágozhat. Hozzátette: nagy öröm számukra, hogy olyan közösség tagjai, amelyik a művészet mindegyik megnyilvánulását támogatja.

„Önöknek, a világ minden sarkából Nagyenyeden összesereglett művészeknek, akiket a művészet általi megnyilvánulás és önkifejezés szenvedélye hozott össze, fontos küldetésük van: mindegyre feleleveníteni a művészet jótékony hatását az emberek életében. Az etnikumközi kapcsolatok hivatala hisz a képzőművészek azon küldetésében, hogy ők elviselhetőbbé és élhetőbbé teszik ezt a világot, ezért is finanszírozzuk ezt a tábort” – emelte ki Laczikó Enikő, az etnikumközi kapcsolatok hivatalának államtitkára.

(Borítókép: Inter-Art Alapítvány)