Jótékonysági farsangi bál Szamosújváron

Jótékonysági farsangi bál Szamosújváron
A Téka Alapítvány által szervezett Jótékonysági farsangi bál célja, hogy az alapítvány által működtetett szórványkollégium fenntartását támogassa. Ez idén sem volt másképp, az Escape vendéglő báltermében megszervezett tizenkettedik bálon 290-en mulattak a Csigás Banda zenéjére, köztük 65 középiskolás fiatal is.

Erdély egyik legnagyobb szórványkollégiuma e tanévben 150 diákról gondoskodik, amelyek közük 127 a kollégiumban lakik. A mezőségi szórványból származó diákok számára anyanyelven való tanulást, minőségi fejlesztő és szórakoztató és közösségépítő programokat biztosít az alapítvány a szállás, ellátás mellett.

A bált Szurovky Katalin Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja és Neselean Ioan szamosújvári polgármester nyitotta meg. A bálon a tombolák vásárlásából befolyt összeggel támogathatták a kollégiumot a vendégek. Sok felajánlott díj érkezett, többek között Magyarország kolozsvári Főkonzulátusa részéről, Szép Gyula, a Magyar Opera igazgatója részéről is. A helyi kézművesek ékszereket, kerámiákat, lakásdíszeket ajánlottak fel: Molnár Annamária, Bartha Katalin, Sipos Emőke, Balázs-Bécsi Enikő, Molnár Erika, Egri Hajnal, Budai Annamária, Felszegi Melinda és Katona Annamária. Ezen kívül Paróczi Ákos ékszereket, Lénárd Ildikó süteményt és dobostortát, Prózsa István borokat ajánlott fel. A tombolahúzás főnyereménye Gál Viktória bentlakó diák festménye volt. A tombolavásárlásból 5105 lej gyűlt össze, amelyért köszönet illeti a szamosújvári közösséget.

A bál hagyományos programja a divatbemutató, idén is Székely Melinda ruháit mutatták be a helyi középiskolás lányok. A kiegészítőket Sántha Emőke készítette gyöngyből. E ruhakollekció is népi ihletésű ruhákból állt.

Ugyancsak a jótékonysági bálon adják át a Téka Díjat, azoknak, akik segítik, segítették az intézmény működését. Idén e díjat Novák Ferenc kapta. Sajnos, személyesen nem vehette át. „A szamosújvári Téka Alapítvány vezetőtanácsa a 2020-as Téka Díjat Novák Ferenc „Tatának” a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas iskolateremtő magyar koreográfusnak, rendezőnek, etnográfusnak ítélte meg. A díjjal értékelni kívánjuk azt a munkát, anyagi és szellemi támogatást, amellyel a szamosújvári Téka Alapítványt és a Kaláka Néptáncegyüttest a kezdetektől fogva következetesen támogatta. (…) A Tékához először Lengyel Marika néni hozta el. Nyomban jelezte, hogy a Téka házzal szemben állt a nagyszülei háza, amit a második világháborúban lebombáztak. Rengeteg gyerekkori szamosújvári kalandját, csínytevéseit mesélte el nekünk. A legfontosabb az volt, hogy kezdettől fogva ráérzett munkánk lényegére. Nem a szakma elefántcsonttornyából szemlélte és ítélte meg munkánkat, hanem a szakma alázatával közeledett hozzánkés látott el olyan tanácsokkal melyek nagyon sokat jelentettek akkor, amikor a Kaláka is gyerekcipőben járt. Munkánkat a maga teljességében értette és minden támogatást – anyagit és szellemit – megadott a terveinknek, legyen akár a bentlakás gázszámlájának kifizetése, az iskola könyvtárának gazdagítása vagy a legnagyobb társadalmi elismertséget jelentő díjra való felterjesztés” – állt a laudációban.

2019 nyarán kérdezett rá egy riporter, hogy mit dolgozik most. „Támogatom a szamosújvári Téka alapítványt. Ami ott történik, az egy csoda. Tíz év alatt összehoztak egy magyar gimnáziumot, Korniss Péter és én az évek alatt rengeteg téglajegyet vettünk. Egész Erdélyben még egy ilyen, 21. századi szinten felszerelt gimnázium tudomásom szerint nincs. Van 450 tanulójuk. Bárdos Artúr kolozsvári költő háromezer kötetet hagyott ránk. Engem bízott meg, hogy halála után egy erdélyi intézménynek adjam át. Ezt a Magyar Művészeti Akadémia segítségével a szamosújváriak kapták” – volt a válasz.

Hajnalig tartó mulatozás, jó hangulat, sok tánc, nevetés – találkozások, beszélgetések – ez jellemezte az idei Téka bált. Jövőre is találkozunk!