Játékok a tűzzel

Játékok a tűzzel
Hetek óta pusztító erdőtüzek tartják rettegésben a világot. A tűzoltók sokszor hosszú napokig küzdenek egy-egy tűzvésszel, mely nem csak erdőket és termőföldeket pusztít el, de emberek tömegeit teszi földönfutóvá vagy éppenséggel tűzhalál áldozatává. Ez előtt a háttér előtt aligha lett volna igazi szenzáció, hogy Szicíliában ismét lángra lobbant egy erdő. Az esetet az tette gyanússá, hogy történt mindez – alig 15 percnyi időeltolódással – két helyütt is. A rendőrség kezdettől szándékos gyújtogatásra gyanakodott. Aztán azt is megtudtuk, hogy nem alaptalanul. De korántsem az – ugyebár minden gonoszságra hajlamos – migránsok voltak az elkövetők, akikkel egyébként valóban tele van Szicília.

No, nem.

Tősgyökeres szicíliaiak voltak, s ami még figyelemre méltóbb, önkéntes tűzoltók. Az utóbbiak ugyanis, ha oltásban vehetnek részt, óránként néhány száz lejnek megfelelő veszélyességi pótlékot is kaphatnak. Miért ne veszélyeztessék hát az életüket. A filozófusok és szociológusok is úgy vélik, hogy a kockázat társadalmaiban élünk. Amit a kevésbé filozofikus gyakorlatban úgy illik érteni, hogy a pénzért bármely kockázatot hajlandók vagyunk vállalni. S mert ezt jobbára csak mások kárára tehetjük, az erkölcsi kockázat is benne van a pakliban. Hiszen kevésbé filozofikus értelmezésben a modern kor megkérdőjelezhetetlen szentségének tekintett individualizmus is puszta egyéni önzésként válik mindennapos gyakorlattá.

A gyújtogatás, mely – a Földközi-tenger partján is páratlan – kánikulában hosszas elfoglaltságot biztosíthatott volna az elkövetőknek, csupán ötletes jövedelemkiegészítés lett volna. Ha ki nem derül.

Kiderült.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!