Iohannis: a NATO-tagállamoknak növelniük kell hadiipari termelésüket

A NATO-tagállamoknak növelniük kell a hadiipari termelésüket - szögezte le washingtoni sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis.

A román államfő Joe Biden Amerikai elnökkel a Fehér Házban folytatott megbeszélést követően nyilatkozott az újságíróknak. 

Többek között azt is megkérdezték tőle, hogy meglátása szerint Romániának kell-e még növelnie védelmi kiadásait. Iohannis rámutatott, Románia jelenleg bruttó hazai termékének 2,5 százalékát fordítja védelemre, ami "rendkívül jó" arány, tekintve, hogy sok szövetséges ország "még a 2 százaléktól is nagyon messze áll". Hozzátette azonban, hogy az egyre növekvő feszültségek közepette a NATO-tagállamoknak növelniük kell hadiipari termelésüket, ellenkező esetben "nem leszünk képesek megbirkózni a helyzettel".

A román elnök beszélt arról is, hogy a soron következő csúcstalálkozón a NATO-nak határozottabban el kell köteleznie magát a keleti szárny védelme és elrettentő pozíciójának megerősítése mellett. "Az elrettentés azonban nem azt jelenti, hogy még több katonát telepítünk a keleti szárnyra, hanem azt, hogy megfelelően fel vagyunk szerelkezve és kielégítő a hadiipari termelésünk" - szögezte le. 

Iohannis rámutatott arra is, hogy a háború a Fekete-tenger térségében zajlik, ezért jobban kell fókuszálni erre a régióra, konkrét tervekre és stratégiákra van szükség, amelyek segítenek megelőzni a konfliktus kiterjedését és hozzájárulnak a békéhez. 

Klaus Iohannis kétnapos munkalátogatásom tartózkodik Washingtonban, ahol szerdán átveszi a Distinguished International Leadership Award kitüntetést.