Húsz éves fiatalember a támadó, elítélő üzenetek áradata, Kennedy unokája is reagált

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.

Közben azonosították a támadót. A rendelkezésre álló információk alapján a 20 éves Thomas Matthew Crooks követhette el a merényletet. Az NBC News beszámolója szerint a támadót a titkosszolgálat (Secret Service) azonnal hatástalanította. Hozzáteszik: az elkövető motivációja egyelőre ismeretlen. 

A támadó a Pittsburgh melletti Bethel Parkban élt, a hatóságok a helyszínen egy AR-15-ös félautomata puskát is találtak az elkövető mellett.

Többször kérték az ex-elnök védelmének megerősítését

Mike Waltz floridai republikánus képviselő szerint többször kérték az amerikai belbiztonsági minisztert, hogy erősítsék meg Donald Trump titkosszolgálati védelmét a kampányidőszakban, Alejandro Mayorkas azonban visszautasította azt – számolt be a Fox News online kiadása. Waltz, aki a washingtoni belbiztonsági bizottság tagja, ezt néhány órával azután írta, hogy Donald Trump volt elnök ellen fegyveres merényletet követtek el. 

A Fox News szerint a képviselőház belbiztonsági bizottsága ki fogja vizsgálni az állításokat, melyek szerint Donald Trump – kampánystábja kérései ellenére – nem kapott szigorúbb titkosszolgálati védelmet.

„Ezek a jelentések a bizottság elé kerültek, és alapos vizsgálatot fogunk folytatni annak érdekében, hogy kiderüljön, mi történt a Trump (volt) elnök elleni merényletkísérletet megelőzően, illetve közvetlenül azután. Nyilvánvaló, hogy az ilyen események rendkívül aggasztóak és kivizsgálást igényelnek” – idézte a meg nem nevezett belügyi forrást a Fox News.

Biden: az erőszaknak nincs helye az Egyesült Államokban

A Donald Trump elleni pennsylvaniai nagygyűlésén történt merénylet a világ vezetőinek aggodalmukat kifejező és a támadást elítélő üzenetek áradatát váltotta ki.

Joe Biden amerikai elnök is reagált a támadásra. Azt mondta, hogy a történteket mindenkinek el kell ítélnie, és hangsúlyozta, hogy az erőszaknak nincs helye az Egyesült Államokban. A Fehér Ház szombaton késő este közölte, hogy Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal. A tájékoztatás szerint az elnök Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba.

Mély megdöbbenését fejezte ki vasárnap az Európai Bizottság (EB) elnöke a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt vasárnap, az X közösségi oldalon közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak. Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel a szavát a merényletkísérlet ellen, s elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket. 

Robert Fico szlovák miniszterelnök  és Orbán Viktor magyar miniszterelnök és  is megszólaltak a támadással kapcsolatban. A nemrég szintén merénylet áldozatává vált szlovák kormányfő úgy fogalmazott: nem a Donald Trump elleni támadás az első, amely során egy békepárti politikus volt a célpont.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az X közösségi oldalon és a Facebook-oldalán üzent az amerikai elnökjelöltnek. „Gondolataim és imáim az elnökkel vannak ezekben a sötét órákban” – írta Orbán Viktor miniszterelnök az X-en. A kormányfő a Facebook-oldalán is üzent az amerikai elnökjelöltnek, ott azt írta: „Imádkozunk Trump elnök úrért!”  

A romániai vezetők elítélték az erőszakot

Megdöbbenésüket fejezték ki és határozottan elítélték az erőszakot a romániai vezetők is. Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbentette a támadás. „Az erőszak és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői. A amerikai nép mellett állunk” – fogalmazott az X-en közzétett bejegyzésében a román elnök.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök is az X-en kívánt mielőbbi felépülést Donald Trumpnak és a támadás más sebesültjeinek. „Semmilyen politikai vegy ideológiai nézetkülönbség nem indokolja, és nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot” – írta.

Nicolae Ciuca a szenátus nemzeti liberális párti házelnöke bejegyzésében a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság elleni támadásként értékelte a merényletet. “Gyors felépülést kívánok neki! Isten áldja meg őt és az amerikai népet” – írta közösségi oldalán.

J. F. Kennedy unokája is megszólalt

John F. Kennedy unokája az X-en kommentálta a Trump elleni merényletet. „Hálás vagyok, hogy Donald Trump biztonságban van. Ma este a családjára gondolok. A politikai erőszak elfogadhatatlan. De a történelmünk része. Fogjunk össze, mint korábban, és ítéljük el” – írta Jack Schlossberg az X-en. 

Schlossberg annak John F. Kennedynek az unokája, aki a mai napig a legutolsó, merénylet következtében elhunyt elnök, akit 1963. november 22-én Dallasban gyilkoltak meg. A 31 éves férfi 2022-ben a Harvard egyetemen szerzett diplomát, majd ezután a Vogue magazin politikai újságírójaként kezdett dolgozni.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)