Crooks édesapja egyelőre próbálja felfogni, hogy “mi a fene történik”

A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.

A CNN hírtelevíziónak azt mondta,  egyelőre próbálja felfogni, hogy „mi a fene történik”, de a fiáról addig nem akar mondani semmit, amíg nem beszélt a hatóságokkal. Crooks politikai hovatartozása nem teljesen egyértelmű, mert a nyilvános adatbázisok alapján regisztrált republikánus párti szavazó volt Pennsylvaniában, de 2021-ben, Joe Biden beiktatásának napján 15 dollárt adományozott egy baloldali kampányszervezetnek. A pennsylvaniai nyilvántartás szerint korábban nem indult ellene eljárás semmilyen bűnügyben. Crooksnál nem voltak iratok, a DNS-e alapján azonosították. A hatóságok szerint a lőfegyvert az apja vette több mint fél évvel korábban. 

A helyszínen készült felvételek és műholdképek alapján a merénylő egészen közel tudott jutni a színpadhoz, ahol a korábbi elnök szombaton beszélt. A közösségi médiában megjelent felvételeken egy szürke terepszínű ruhát viselő, mozdulatlanul fekvő alak látható egy épület tetején. Egy képzett lövész ilyen távolságból nagy valószínűséggel képes eltalálni egy embert. Az amerikai hadseregnél az újoncoknak például pont ekkora távolságból kell eltalálni egy ember alakú célpontot, hogy megszerezzék a szükséges minősítést az M16-os gépkarabély használatához.

 „Egyedül Isten volt az, aki megakadályozta, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen”

Összefogásra szólította fel az amerikaiakat Donald Trump vasárnap, az ellene történt, véres merényletet követően a Truth Social platformon közzétett vasárnapi bejegyzésében. Az elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki gondolt rá vagy imádkozott érte. „Egyedül Isten volt az, aki megakadályozta, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen” – jelentette ki Trump. 

Elmondta: imádkoznak a merénylet sérültjeiért, és szívünkben őrzik azt a polgárt, „akit olyan borzalmas módon meggyilkoltak”. „Nem félünk, hanem ellenállók maradunk a hitünkben és dacosak a gonoszsággal szemben” – írta Trump. 

„Ebben a pillanatban fontosabb, mint valaha, hogy összefogjunk, és megmutassuk igazi amerikai jellemünket, erősek és elszántak maradjunk, s ne hagyjuk, hogy a Gonosz győzzön. Igazán szeretjük országunkat, és szeretünk mindenkit, s alig várom, hogy ezen a héten Wisconsinból beszélhessek a mi Nagy Nemzetünkhöz” – emelte ki.

Nem volt felkészülve a titkosszolgálat…?

„Elképesztő, hogy az amerikai titkosszolgálat nem volt felkészülve egy ilyen eseményre, és hogy egy fegyveres férfi ott lehetett az egyik közeli ház tetején” – mondta Richard Painter, a Fehér Ház korábbi jogi tanácsadója a BBC World adásában.  Ugyanakkor kifejtette, „elképesztő, hogy (egy fiatal ember) bármikor vehet egy automata fegyvert az Egyesült Államokban, de sört nem”.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)