Hagyományos és új művek a kolozsvári filharmónia repertoárjában

A kolozsvári Transilvania Filharmónia zenekara az egyik legjobb az országban (fotó: FACEBOOK)
Bizakodó a 2024/2025-ös koncertévaddal kapcsolatosan Silvia Sbârciu, a kolozsvári Transilvania Filharmónia menedzsere: érdekes és jó minőségű koncertekre számíthat a közönség. Az Egyetemiek Háza nagyterme és a Gheorghe Dima Zeneakadémia stúdióterme mellett a volt Clujana cipőgyár egyik épületében kialakított mushuROI kortárs művészetpártoló helyen is lesznek koncertek. A Kolozsvári Zenei Őszre október 11-e és 25-e között kerül sor. Idén is lesznek oktató célzatú koncertek gyerekeknek, de beszélgetések is koncertek karmestereivel és szólistáival. Cristian Mandeal, az intézmény vezető karmestere elmondta: a filharmónia repertoárja tetszeni fog mind a konzervatívabb, mind az újdonságot kedvelő közönségnek. Az egyetlen gond, ami beárnyékolja az intézmény létét, az a saját székhely hiánya.

Hamarosan kezdődik a kolozsvári Transilvania Filharmónia 2024/2025-ös koncertévada. Silvia Sbârciu menedzser kitért arra, hogy a hivatalos évadnyitó hangverseny előtt már tartottak szeptemberben néhány szólóestet, amelyen a George Enescu Nemzetközi Fesztivál nyertesei léptek fel. Ezen kívül a szeptember 20-i koncerten három nagyon fiatal, de tehetségét már bizonyított művész – Alexandru Costea (kontratenor), Petru Pane (klarinét) és Antoniu Nagy (zongora) lép fel.  Silvia Sbârciutól megtudtuk: a szeptember 27-i nyitó koncert után a filharmónia görög turnén vesz részt. Az október 11-én kezdődő 57. Kolozsvári Zenei Őszről annyit árultak el, hogy nagyon gazdag koncertprogramja lesz híres karmesterekkel és szólistákkal, bel- és külföldről egyaránt. 

– A kolozsvári Transilvania Filharmónia zenekara az egyik legjobb az országban. Feladatunk és egyben kötelességünk, hogy az elért jó színvonalat megőrizzük. Ehhez rendszeres munkára, változatos repertoárra van szükség. Először is meg kell őrizni a repertoárt, de új műveket is el kell sajátítanunk, mivel kétféle közönség van: az egyik elutasítja, a másik óhajtja az új műveket. Mindkettőnek meg kell felelnünk. Az új művek elsajátítása azért ajánlatos, mert ezáltal a hangszeres előadóművészeknek új kihívásokkal kell szembenézniük, és a kihívások megoldása a haladáshoz vezet. A filharmónia idei repertoárján sok, huszadik századi zeneszerző alkotása szerepel. Például Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára című operát koncertformában adjuk majd elő, mert így a közönség jobban fog a zenére figyelni – közölte Cristian Mandeal, a filharmónia vezető karmestere, majd Silvia Sbârciu menedzser megerősítette azt, hogy a Bartók-operát jövő év januárjában hallhatjuk a filharmónia színpadán.

A Szabadság azon kérdésére, miszerint mi történik a filharmónia pár évvel ezelőtt létesített ifjúsági zenekarával, Silvia Sbârciu elmondta: az együttesnek idén két önálló koncertje lesz, és a zenekar tagjait bevonják a filharmónia pénteki koncertjeibe is. 

– A fiatal hangszeres előadóknak nincs zenekari tapasztalatuk. Azt egy zenekarban lehet csak megszerezni.  A zenekari játék felelősségtudatot és odaadást feltételez, amelynek során az egyéni kvalitásokat alá kell rendelni az együttmuzsikálásnak – magyarázta Mandeal. 

Silvia Sbârciu nem tudott semmilyen újdonsággal szolgálni a filharmónia új székhelyét illetően, ám azt elmondta, hogy az új székhely, egy új koncertterem és próbatermek nagyon jól fognának az intézménynek. Az új székhely azt is lehetővé tenné, hogy a filharmónia, mint intézmény még inkább beépüljön a város életébe, a köztudatba.