Görög tragédiák az Interferenciák Fesztiválon

Görög tragédiák az Interferenciák Fesztiválon
A Kolozsvári Állami Magyar Színház által kétévente megszervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál ötödik kiadása november 24. – december 4. között zajlik, a fesztivál idei mottója Az idegen odüsszeiája. A fesztivál programjában antik görög tragédiák kortárs feldolgozásai is helyet kapnak.

Andriy Zholdak ukrán rendező a szkopjei Macedón Nemzeti Színház társulatával vitte színre Élektra történetét, Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész tragédiái feldolgozásával. Az előadás csütörtökön, december 1-jén 18 órától látható a nagyteremben. A történet az esküről és a bűnről szól egy királyi családban. Az előadás a mélyen az ember tudatalattijában rejtőző kegyetlenséget kutatja. Nemzeti, családi vagy egyéni történetünk bizonyos pontján hirtelen elszabadul a kegyetlenség és olyan erővé változik, ami az embert maga alá gyűri. A kérdés az, milyen mélyre, egy vagy több kilométernyire hatol az emberi kegyetlenség? Élektra és testvére, Oresztész érvényesíti a becsületességet a családban, az istenek pedig megbüntetik a gyilkosokat. Arra a kérdésre, hogy hogyan viselkedik az ember szélsőséges helyzetekben, akárcsak ezer évvel ezelőtt, a 21. században sem sikerült választ adni.A dél-koreai Seongbukdong Beedoolkee társulata Médeia történetét ülteti mai kontextusba, Kim Hyuntak rendezésében. Akárcsak az eredeti drámában, Médeia itt is elárulja a családját azért, hogy férjét, Iaszónt követhesse. De amikor férje elhagyja őt Kreuszáért, Kreón lányáért, Médeia bosszút forral. A MEDEA on media című előadás az eredeti darab jeleneteit ülteti át a televízióba, korunk egyik meghatározó médiájába. Médeia tragédiáját a média szörnye okozza, amit mi nap mint nap megidézünk és élvezünk. Az előadás Médeiát követi, amint egyre közelebb kerül a gyilkossághoz, és azt figyeli, hogy a mai médiának milyen szerepe lenne a történetben. Az előadás azt sugallja, hogy nemcsak a médiának van szerepe Médeia gyilkosságában, hanem nekünk, szemtanúknak is. Mivel a társadalmat nem lehet leválasztani a médiáról, az előadás egyfajta harmonikus együttélés kísérletét ajánlja. Az előadás november 27-én, vasárnap látható16 és 22 órától a Stúdióban.

                                                                                                          *A Kolozsvári Állami Magyar Színház A mélyben című előadása szintén a mai világ tükrét kínálja a közönség számára: a magány érzése minden szinten jelen van benne, az egyén, egy társadalmi csoport, egy nemzet, egy ország magányossága, és az egyén állandó küzdelme azzal, hogy ő a társadalomnak is része.A mélyben egy összeomlás szélén álló világot ábrázol. A szereplőknek nincs otthonuk, családjuk, pénzük, nincsenek létfenntartási eszközeik, nincs munkájuk, jövőbe vetett reménységük, szó szerint semmijük nincs, a legvégső határon vannak. A mélyben Isten nem igazán van jelen; egyes szereplők számára létezik, de ők is küszködnek, kérdéseket tesznek fel, melyekre szinte sosem kapnak választ. Feltevődik a kérdés, még meddig mehet el az emberiség, mielőtt teljesen elpusztul?A fesztivál programjában szereplő tíz nagytermi előadásra Interferences Grand 2016 néven 200 lejért kedvezményes jegycsomag vásárolható; jegyek elővételben a www.biletmaster.ro weboldalon, vagy személyesen a színház jegypénztárában válthatók. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján (http://www.interferences-huntheater.ro).

(Képünkön: Jelenet a Macedón Nemzeti Színház Élektra című előadásából)