Visszatérő vendégek az Interferenciák Fesztiválon

Visszatérő vendégek az Interferenciák Fesztiválon
A Kolozsvári Állami Magyar Színház által kétévente megszervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál ötödik kiadása csütörtökön, november 24-én kezdődik és december 4-éig zajlik, a fesztivál idei mottója Az idegen odüsszeiája.

A fesztivál visszatérő vendége Declan Donnellan angol rendező, aki ezúttal a moszkvai Puskin Színház és a londoni Cheek by Jowl társulat koprodukciójában állította színre Shakespeare klasszikusát, a Szeget szeggel című drámát. Az előadás november 29-én,  kedden este 7 órától látható a kolozsvári színház nagytermében. A Szeget szeggel témája a modern városi élet, ahol az ember teljesen elvesztődhet, de elő is kerülhet, ahol a romlottság is jelen van – a társadalom és a jellem szintjén egyaránt.

A történet középpontjában a Herceg áll, akit nem enged szabadon élni a város, amelyet sikertelenül próbál kormányozni. Nem ismeri önmagát, fél attól, ami a sötét, ismeretlen sarkokon túl rejtőzhet. Ezért szerzetesi álruhában rója  városa utcáit azért, hogy a várost a nagyító túloldaláról is megnézze, mintha önmagát is felfedezné. Ezután feszült thriller következik drámai fordulatokkal, mely ma még megbotránkoztatóbb, mint első színrevitelekor.

A bukaresti Bulandra Színház szintén nem először vendégszerepel Kolozsváron. Ezúttal az Andrei Șerban rendezésében színre vitt nagysikerű A szecsuáni jólélek című Brecht-előadást láthatja majd a közönség december 2-án este fél 7-től a nagyteremben.

Az előadás főszereplőjének, az utcalány Sen Tének két arca van. Abban a világban, ahol a gonosz számtalan álruhában árasztja el a televízió műsorát, az előadás főszereplőjének mindkét oldala jó. Sen Te kudarcot vall ugyan, de a jóra való törekvése a bennünket körülvevő erkölcsi sivárságban már-már hőstettnek számít.

A bulgáriai Sfumato Színházi Laboratórium visszatérő vendég az Interferenciákon. Az OOOO – Gogol álma címet viselő előadásuk nem csupán Gogol szövegeit dolgozza fel, hanem a Sfumato felfedező útja is a szerző világában. Kutatásunk horizontján feltűnik Gogol fantazmagórikus sziluettje, híres kabátjába burkolózva, félénken lépegetve a hatalmas Nyevszkij Proszpekten – a birodalom gigászi kirakatában, amin Szentpéterváron naponta végigsétál. Gogol emberei közöttük élnek – minden embernek van egy másolata, ami félelmeiből, vágyaiból és csalódásaiból áll. Gogol géniusza beindítja bennünk a paradoxonokat feltáró intuíciót, megvilágosodásokat okoz, amelyek igazabbak, mint a logika. Például az a meglátás, hogy a siker a halál egy formája, míg a kudarc egy lehetőség a megváltásra. Máskülönben hogyan magyaráznánk azt, hogy míg az emberek küzdenek a boldogságért, amikor megtalálják, elrohannak előle? – vallják az előadás alkotói. Az előadás december 2-án 16 és 22 órától látható a Stúdióteremben.

A fesztivál programjában szereplő tíz nagytermi előadásra Interferences Grand 2016 néven 200 lejért kedvezményes jegycsomag vásárolható; jegyek elővételben a www.biletmaster.ro weboldalon, vagy személyesen a színház jegypénztárában válthatók. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján (http://www.interferences-huntheater.ro).

(Borítókép: Jelenet a bulgáriai Sfumato Színházi Laboratórium OOOO – Gogol álma című előadásából)