Főtéri performansz, Kasztner-vonat és Mamaliga Blues

Két hét Kolozsváron a Holokausztról képekben, vallomásokban, filmekben

Főtéri performansz, Kasztner-vonat és Mamaliga Blues
Az Emlékezet Jövője címmel kezdődik kéthetes rendezvény a kolozsvári Tranzit Házban, szombaton, május 27-én a Quantic Egyesület és a Tranzit Alapítvány közös szervezésében. A fényképes, oral history elbeszélésekkel gazdagított kiállítással, dokumentum- és játékfilmekkel június 10-ig tartó rendezvénysorozat egyben megemlékezés a kolozsvári zsidó közösség Auschwitzba és más táborokba történő deportálására is, amely 1944. május 25. és június 10. között zajlott.

(Borítókép: Részlet a Mamaliga Blues című filmből.)___________________________________________________________________________

FRISSÍTÉS: Objektív okok miatt, május 27-én, szombaton, Belu-Simion Făinaru (IL/RO) Kolozsvár főterére tervezett performansza elmarad – tájékoztatták a sajtót a Tranzit Alapítvány munkatársai. Az eseménysorozat május 27-én, szombaton, 18.00 órai kezdettel indul az Emlékezet jövője kiállítás megnyitójával a Tranzit Házban (Barițiu/Malom utca 16. szám – bejárat a névtelen utca felől).___________________________________________________________________________

„Orális történelmen és önéletrajzi elbeszéléseken keresztül mutatunk fel személyes történeteket annak érdekében, hogy visszaállítsuk azoknak az embereknek a méltóságát, akiket a nácik és kollaboránsaik megpróbáltak elpusztítani és végleg kitörölni a történelemből, a kényszermunkatáborokban és az ipari méreteket öltő tömeggyilkosságok helyszínein. Nagyváradon és Kolozsváron – mindkét város az 1940-től a háború végéig Magyarország kormányának fennhatósága alatt álló Észak-Erdélyben található – az 1944 májusában és júniusában Auschwitzba és más koncentrációs táborokba deportált, majd elpusztított zsidó közösség történeteit kutatjuk fel,” nyilatkozta Olga Stefan, a projekt kurátora és kezdeményezője. Az észak-erdélyi deportálások mellett a projekt megemlékezik az ó-romániai, moldovai köztársaságbeli és transznisztriai zsidó és roma közösség ellen elkövetett pogromokról és atrocitásokról is.

A kolozsvári eseménysorozat május 27-én, szombaton, 17.00 órakor indul Kolozsvár Főterén Belu-Simion Făinaru (IL/RO) performanszával, amely az Auschwitzba deportált 16.148 zsidó lakosnak állít emléket (ELMARAD! – szerk. megj.). 18.00 órai kezdettel kerül sor az Emlékezet jövője kiállítás megnyitójára a Tranzit Házban (Barițiu/Malom utca 16. szám – bejárat a Névtelen utca felől).

A kiállítás május 28–június 2. időszakban 12.00 és 18.00 óra között, június 3–június 10. időszakban pedig 12.00 és 20.00 óra között naponta látogatható.

A kiállítás szobrászati és festészeti albumokból, könyvekből, a Holokausztot túlélők visszaemlékezéseiből, valamint a túlélők leszármazottainak írásaiból összeállított gazdag archívum. A könyvek és dokumentumok nagy része először kerül bemutatásra a nagyközönség előtt ebben a kontextusban. A Tranzit Alapítvány „Missing since 1944 – Cine îi recunoaște? – Tudsz róluk?” projektje, amelynek alapjául Katz Márton, kolozsvári nyomdász által a második világháború után, a deportáltak holmijai között talált fényképekből összeállított két fényképalbum áll. A két album összesen 155 fényképet, 443 portrét tartalmaz. További információk a projektről és résztvevőiről a www.missingsince1944.ro weboldalon találhatóak. A kiállításon látható lesz ugyanakkor Răzvan Anton Kényszermunka a Küküllő völgyében című installációja, Andrea és Matei Bellu Collection of Trials to Describe Reality című installációja, Belu-Simion Făinaru munkái, illetve Olga Ștefan Fragments of a Life/Részletek egy életből és Illúzióim videó-munkái is.

A megnyitó napján, május 27-én este 19.30 órától Kasztner vonat: hős vagy áruló? címen kerekasztal beszélgetésre kerül sor dr. Löb László, (Svájcban élő professzor, a Kasztner vonaton elmenekült Holokauszt-túlélő), dr. Tibori Szabó Zoltán történész és Miklós Szilárd képzőművész részvételével. A beszélgetés moderátora Olga Ștefan. A beszélgetés angol nyelven folyik, román és magyar fordítással.

Május 29. és június 2. (hétfő-péntek) között, naponta 18.00 órai kezdettel filmvetítésre kerül sor a Tranzit Házban. Hétfőn, május 29-én, Romániában először vetítik Terner Zoltán rendező Transnistria: The Hell (IL, 1996, 41 perc) és Cassio Tolpolar Mamaliga Blues (BR, 2014, 56 perc) című dokumentumfilmjeit. Az estét Romulus Balasz 2016-ban készült Souvenirs de Iași című filmje zárja.

Kedden, május 30-án Yonathan Levy a Das Kind (FR, 2010, 93 perc) című dokumentumfilmje után Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé (RO/HU, 2011, 62 perc) dokumentumfilmjét láthatja a közönség, román felirattal.

Szerdán, május 31-én, Romániában először vetítik Paul Duane és David Cairnes Natan című dokumentumfilmjét (GBR, 2013, 66 perc), majd Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan és Iulia Hossu Valea Plângerii (RO, 2013) című dokumentumfilmjét láthatja a nagyközönség. A filmet beszélgetés követi Roland Ibolddal, a berlini Humboldt Egyetem Etnológia Tanszékének kutatójával a Roma Holokauszt emlékezetéről.

Csütörtökön, június 1-én Nemes Jeles László filmje, a Saul fia (HU, 2015, 107 perc) és Radu Jude filmje, a Sebhelyes szívek/Inimi cicatrizate (RO, 2016, 141 perc ) kerül vetítésre.

Pénteken, június 2-án Fischer István rendező németországi alkotói periódusában készült filmjeit vetítik, amelyeket eddig a (kolozsvári) nagyközönség még nem láthatott: Tíz dollár egy másodperc (Bob Brown Show) (1977, 60 perc); Tűzvonalban - A moszkvai Ogonjok szerepe a „peresztrojkában” (1988, 42 perc); Jótevő vagy világ-összeesküvés vezére? (1996, 42 perc) – angol felirattal.

A belépés minden eseményre díjtalan!

További részletek a www.tranzithouse.ro honlapon.