"Játékgépek" – bemutató a Tranzit Házban

A Reciproca Egyesület a Tranzit Házzal együttműködve bemutatja a "Játékgépek" című előadást 2024. szeptember 11-én és 12-én 19.00 órától a Tranzit Házban, a Gh. Barițiu/Malom utca 16 szám alatt.

Az előadást olyan valós kampányok és marketingstratégiák ihlették, amelyekben a szerencsejátékokkal foglalkozó cégek egyre inkább a profitszerzés eszközeként próbáltak felhasználni olyan feminista fogalmakat, mint a "nemek közötti egyenlőség" vagy az "empowerment." Az előadást október folyamán további két alkalommal műsorra tűzik, ezek időpontjairól később értesítik a közönséget – írják a közleményben.

Az ismertetőből megtudjuk: Luiza, a BrightSpark ügynökség tulajdonosa, Dana, a reklámszakértő és Ana, a fiatal, feltörekvő vállalkozó számára a MegaWin a nagy lehetőség, hogy felvirágoztassák kis startupjukat. Az empowerment-ről és feminizmusról szóló heves beszélgetések, a Carinával, egy sikeres influencerrel és online közösségépítővel való együttműködés és egy váratlan perspektíva megjelenésének közepette a kampány egy "olyan közösséget ígér, amely inspirál." A három nő számára a kampánysiker a diadal és az összeomlás közötti vékony határvonalat jelenti.

Ioana Sileanu dramaturg szerint: "Romániában a nők kisebbségben vannak a szerencsejátékosok között, és ez jövedelmező lehetőséget jelent az üzemeltetők számára. Edward Bernays 1929-es taktikájához hasonlóan, amely a nők számára korábban tabunak számító dohányzást a felszabadulás szimbólumává tette, az üzemeltetők most a liberális feminizmust használják arra, hogy a szerencsejátékokat kívánatosnak és "közösségépítőnek" reklámozzák. Igyekeztem ezeket a manipulatív mechanizmusokat megragadni a szövegben, miközben teret hagytam a sebezhető, emberi perspektívának is, amely ebbe a történetbe belekeveredik."

Mihai Lukács rendezőt is idézi a közlemény, aki úgy véli: "A színház maga is egy kaszinó, azáltal, hogy lélekhashajtókat (empátia, azonosulás és egyéb narko-szentimentális mechanizmusokat) nyújt, de a feloldása sosem eszképista menekülés, hanem szórakoztató és tanulságos, valamint az elidegenedés problémáját is felveti és megkérdőjelezi, túl a színháztermeken. Anélkül, hogy happy endet vagy illuzionista narratív struktúrát kínálna, az előadás dialektikus ellentmondásokat hangsúlyoz, azáltal is, hogy megidézi az 1970-1980-as évek tánczenéjének optimizmusát, amely erőteljes felhívást is intéz egyben annak a világnak a megváltoztatására, amelyben élünk."

A színpadon Andreea Bolovan, Alina Mișoc, Denisa Tudora és Cristina Bordeanu, egy szarkazmussal és fekete humorral teli történetben.

A díszlet és a jelmezek Oana Maria Pop munkái: "A díszlet egy szürreális kaszinót mutat be bársonyfüggönyökkel és villogó fényekkel, vonzó hangulatot teremtve. A műanyaghulladékkal teli óceáni árkokra emlékeztető vonalakkal jelölt padló kontrasztban áll a csillogó homlokzattal, kiemelve a fogyasztás és a függőség negatív hatásait. Ezt tovább hangsúlyozzák a jelmezek, amelyek a szerencsejátékról szóló chat-szövegeket mutatják, míg a rózsaszín és a kék árnyalatai a darabban tárgyalt nemi kérdéseket szimbolizálják." A világítást Cătălin Filip tervezte, a hangvilág és zenei újraértelmezés Emil Gherasim munkája. Az előadás román nyelvű, magyar és angol fordítással. A magyar fordítás Seprődi Attila, az angol Ioana Sileanu munkája.

Jegyek online kaphatók az eventbook.ro/theatre/tickets oldalon, valamint az előadás napján közvetlenül a Tranzit Házban (a szabad helyek függvényében, csak készpénzfizetéssel). 

x

A Tranzit Házat 1997-ben alapították az egykori Poale Tzedek zsinagóga épületében, amelyik már évtizedekkel korábban elvesztette eredeti funkcióját. A cél egy kortárs kulturális központ létrehozása volt, amin keresztül ezt a helyszínt újra bekapcsolhatták a város vérkeringésébe. A Reciproca egy 2014-ben Kolozsváron alapított kulturális egyesület. Kutatási és alkotói platformok, színházi előadások és videoművészeti projektek létrehozására és koprodukciójára, kiadványok készítésére és művészrezidenciák kialakítására összpontosít.